Al-Qaeda er den eneste vinder af Saudi Arabiens krig i YemenKommentar af Florian Elabdi

Al-Qaeda er den eneste vinder af Saudi Arabiens krig i Yemen
Kommentar af Florian Elabdi

09.07.2015

.

Den saudisk-ledte luftkoalition imod Houthi-bevægelsen fortsætter på fjerde måned sine angreb i Yemen. FN beretter om høje civile tabstal og et land på tærsklen til hungersnød. Mens Yemen er stukket i brand, tager al-Qaeda føringen på landjorden og gennemtvinger sin strenge fortolkning af sharialovgivning – ganske ubesværet.

KOMMENTAR af Florian Elabdi


Den 26. marts 2015 indledte Saudi Arabien og en koalition, hovedsageligt bestående af olierige golfstater, en luftkampagne imod Yemen efter houthiernes magtovertagelse af hovedstaden Sanaa i september. Mellemøstens rigeste lande indledte en de facto krig mod Mellemøstens fattigste land. Luftoperationens erklærede målsætninger var at forhindre houthiernes fremgang og ultimativt genindsætte den saudisk- og amerikansk-støttede præsident Hadi, som gik i eksil i Saudi Arabien i marts. Ingen af disse mål er endnu indfriede. Derimod har bombningerne svækket det i forvejen fattige land og FN advarer mod, at flere provinser i landet er på randen af hungersnød.

Krigshandlingerne har i skrivende stund kostet over 3.000 mennesker livet og såret mindst 13.000. Omtrent halvdelen af ofrene er civile, beretter FNs flygtningehøjkommissariat (UNHCR), der advarer mod en forestående humanitær katastrofe. Over 1 million mennesker er internt fordrevne, knap 13 millioner mangler mad og 20 millioner rent drikkevand. Situationen forværres af den saudisk-ledte koalitions luft-, land- og havneblokade mod Yemen, et land hvor 90 prct. af fødevarerne importeres udefra. De massive ødelæggelser og manglen på et funktionelt statsapparat har skabt et magtvakuum, som flittigt udnyttes af rivaliserende militser. En af dem er al-Qaedas yemenitiske afdeling, Al-Qaeda på den Arabiske Halvø (AQAP).

 

Bombetogterne har ikke formået at stoppe houthiernes fremgang. Istedet står al-Qaeda langt stærkere end, de gjorde før
____________________

 

”Indtil videre er al-Qaeda de eneste, der drager fordel af Saudi Arabiens krig mod Yemen” skriver den amerikanske mellemøstanalytiker og Yemenekspert, Michael Horton, der kritiserer den Saudi-ledte koalition for at være ”al-Qaedas luftvåben i Yemen”. For når Saudi Arabien bombarderer Houthi-bevægelsen, forsøger de at svække den eneste styrke i Yemen, der effektivt har formået at inddæmme al-Qaedas indflydelse. Bevægelsen er opkaldt efter militslederen Hussein al-Houthi, som i mange år kæmpede mod centralregeringen fra sin hjemstavn Saada i det nordlige Yemen på grænsen til Saudi Arabien. Houthierne tilhører den zaidiske gren af shia-islam og anses af det sunni-salafistiske al-Qaeda for at være vantro. Bevægelsen har vist sig at være en langt større trussel mod al-Qaeda end de vilkårlige amerikanske droneangreb, der mange associerer med Vestens engagement i Yemen.

FREM TIL DEN saudisk-ledte koalitions intervention i marts var houthierne i fremmarch mod al-Qaeda i en række provinser. Bombetogterne har ikke formået at stoppe houthiernes fremgang. Istedet står al-Qaeda langt stærkere end, de gjorde før luftoperationen „Decisive Storm”, der i april ændrede navn til ”Operation Renewal of Hope”. I starten af april erobrede al-Qaeda landets femtestørste by, Mukalla, i den sydlige del af landet og befriede en række højstående medlemmer fra byens fængsel. Den 30. juni berettede internationale medier ligeledes om 1200 al-Qaeda medlemmers fangeflugt i byen Taiz, da tropper loyale mod den afsatte præsident Hadi rykkede frem i byen.

Og Islamisk Stat har meldt sig på banen i Yemen, der indtil nu har været kendt som al-Qaedas højborg. Gruppen har siden marts taget ansvar for en bølge af selvmordsbomber mod shiitiske moskeer i Yemens houthi-kontrollerede hovedstad, Sanaa. ”Vi er ankommet til Yemen med mænd, der er tørstige efter blod for at hævne sunnierne og tilbageerobre områderne, de [houthierne, red] har besat”, proklamerer hætteklædte mænd i en video udgivet af IS. I en anden video ses IS’ brutale henrettelser af 14 yemenitiske soldater.

Trods den sekteriske diversitet i landet har Yemen traditionelt været upåvirket af de sekteriske stridigheder, der præger regionen. Men med al-Qaedas stigende indflydelse og IS’ ankomst ser de sekteriske undertoner ud til at intensiveres i en konflikt, der ofte beskrives som en proxykrig mellem det sunnitiske Saudi Arabien og shiitiske Iran. Saudierne anklager Iran for at støtte den shiitiske houthi-bevægelse og anser samtidig bevægelsens fremmarch som et iransk forsøg på at styrke sin magtposition på den sunni-dominerede Arabiske Halvø.

 

Indtil nu har Riyadh vendt det blinde øje til al-Qaedas fremgang og IS’ ankomst i konflikten
____________________

 

LANCERINGEN af Operation Renewal of Hope har på ingen måder „fornyet håbet“ for den i forvejen hårdtprøvede befolkning. Selvom de officielle målsætninger proklamerede ”den fortsatte beskyttelse af civile og bekæmpelsen af terrorisme,“ har krigen imod houthierne haft den omvendte effekt. Civile er mere udsatte end før konflikten, og hospitalssystemet ser i mange områder ud til at kollapse grundet mangel på strøm og forsyninger. Al-Qaeda og IS har ligeledes øget deres indflydelse og møder nu hverken modstand fra det yemenitiske luftvåben eller saudiske luftbombardementer, da disse er forbeholdt houthierne.

Indtil nu har Riyadh vendt det blinde øje til al-Qaedas fremgang og IS’ ankomst i konflikten. Om dette skyldes parternes ideologiske fællesnævner [wahabismen, red] kan ikke udelukkes, da sekterisme tilsyneladende har spillet en nøglerolle i saudisk udenrigspolitik under Yemenkrigen. Da Saudi Arabien fornyligt bombede den gamle by i Sanaa, der er på UNESCOs liste over verdens kulturarv, var det svært ikke at få associationer til IS’ ødelæggelse af præislamisk kulturarv ved erobringen af Mosul.

Florian Elabdi (f. 1992) har en bachelorgrad i arabisk fra Københavns Universitet og studerer journalistik på Syddansk Universitet. Han har rejst vidt i den arabiske verden. ILLUSTRATION: Yemen efter saudisk-ledet luftangreb [foto: Polfoto]. REVIDERET på udgivelsedagen 12.10: „30.000‟ rettet til „3.000‟.