Ukraine: Krim er kun begyndelsen, Putin vil videre

Ukraine: Krim er kun begyndelsen, Putin vil videre

12.03.2014

.

Den russiske præsident Vladimir Putin kan ikke opgive Krim og sine øvrige planer. Gør han det mister han sit image som Ruslands stærke mand og mister russernes opbakning.

ANALYSE af Ota Tiefenböck, RÆSONs Østeuroparedaktør

Krim forbereder sig i disse dage på en folkeafstemning, hvor Rusland så godt som sikkert vil annektere halvøen. De russiske soldater er ifølge de ukrainske medier allerede begyndt at opsætte grænsepæle ved Perekop landtangen, på grænsen til det ukrainske fastland. Imens har EU vedtaget at indføre en række sanktioner mod Rusland. Ifølge de seneste oplysninger består sanktionerne af, at EU vil stoppe forhandlinger om visumliberalisering, og om en økonomisk aftale med Rusland, som var under forberedelse. EU truer samtidig med yderligere sanktioner, hvis Rusland ikke trækker sine soldater væk fra Krim, som er et ukrainsk territorium.

Putin har intet valg
En ting er, at de europæiske ledere åbenbart kan tage sige selv og de vedtagne sanktioner seriøst, en hel anden, at Vladimir Putin har intet valg. Han har hovedparten af de russiske vælgere bag sig. De nyder, at Rusland er blevet en stormagt igen, som hverken USA og EU kan hamle op med. Putin er for dem den stærke leder, som kan sætte sig i respekt i hele verden. En statsleder som ikke viser nogen tegn på svaghed og holder fast ved de russiske interesser uanset, hvad de går ud på. Hvis Putin sagde fra nu, gav indrømmelser, opgav Krim eller blot trak de russiske soldater fra Krim tilbage, ville han øjeblikkelig miste sin stærke position, og det ville kun være et spørgsmål om tid, hvornår han selv blev skubbet af pinden.

Sanktioner uden virkning
Det er meddelt, at de europæiske og amerikanske sanktioner vil blive besvaret fra russisk side, og ikke nødvendigvis ved tilsvarende sanktioner. Det er derfor højst sandsynligt, at sanktionerne, hvis de virkelig bliver effektueret i fuld udstrækning, vil kunne mærkes i både EU og Rusland. Her er det umiddelbare billede, at den hårdføre russiske befolkning, som i gennem historien har været vant til lidt af hvert, vil være bedre rustet til at modstå sanktionerne, end den forvænte vesteuropæiske befolkning.

Putin vil videre
Alt i alt tegner situationen ikke godt for den ukrainske befolkning. Vladimir Putin er en strateg og helt bevidst om sin rolle i situationen. Det vil snarere være en overraskelse hvis, han kun vil nøjes med Krim. Putin vil videre, og alt tyder på, at det er det østlige og sydlige Ukraine, der er på programmet efter Krim. Det østlige Ukraines industri er alt for interessant for russerne til at lade det være, mens det sydlige Ukraine især er interessant, fordi russerne vil kunne skabe en korridor til udbrydderregionen Transdnjestr. Her vil de en gang for alle slå russiske interesser fast i regionen. Efterfølgende er det kun et spørgsmål om tid, hvornår russerne formår at indsætte en russiskvenlig regering i resten af Ukraine og Moldova. Og efter det? Så er det kun Georgien, russerne mangler, men landets provestlige regering, sidder formentlig heller ikke evigt på magten der.