10.03.2014
.I de kommende måneder går Indien til valg. Den siddende indiske premierminister, Manmohan Singh fra Kongrespartiet, stiller ikke op igen. Spørgsmålet er hvem Indiens nye leder bliver? RÆSON har interviewet Milan Vaishnav, ekspert i indisk politik, om det indiske valg.
Artiklen er også bragt i RÆSON17
INTERVIEW af Christiane Bjerglund Andersen
Kongrespartiet er nu uformelt under ledelse af Rahul Gandhi, femte generation af den magtfulde Nehru-Gandhi familie, som har stået i spidsen af partiet (og landet) i størstedelen af dets levetid. Men Gandhi har ikke vist meget gennemslagskraft og er oppe imod BJP’s karismatiske Narendra Modi, der er chief minister for delstaten Gujarat. Modi har opnået kultstatus som en effektiv administrator med sans for økonomisk vækst – men han har også et plettet ry efter de blodige uroligheder i Gujarat i 2002, som især gik ud over statens muslimske borgere.
RÆSON: Hvad er på spil for Indien i dette valg?
Milan Vaishnav: Dette er formentlig det vigtigste valg i Indien siden 1977, hvor Kongrespartiet og dets daværende leder, Indira Gandhi, blev afvist af vælgerne efter Undtagelsestilstanden [premierminister Indira Gandhi tabte valget efter at have indført en stærkt kritisabel undtagelsestilstand i 1975-1977, red.]. Indien er lige nu i en situation, hvor landet søger en ny retning på flere fronter. På udenrigsområdet er Indien fanget på det forkerte ben i forhold til såvel sine naboer som stormagterne Kina og USA. Hvad angår indenrigspolitikken, er der behov for en ny føderal aftale imellem centralregeringen og delstaterne om flere vigtige områder – fra skat over investeringer til velfærd. Men vigtigst af alt er Indiens økonomi løbet ind i alvorlig modvind med stærkt faldende vækst [Indiens BNP-tilvækst i 2012-13 faldt til omkring 5 pct., efter flere års vækst mellem syv og ti pct., ifølge tal fra Indiens Ministry of Statistics and Programme Implementation, red].
RÆSON: Hvad er de største politiske emner i valgkampen?
Milan Vaishnav: Det største emne er uden tvivl økonomien. Alle andre politiske spørgsmål ser ud til at være henvist til bagsædet.
RÆSON: Hvad mener du om de „Narendra Modi vs. Rahul Gandhi“- overskrifter, som har domineret valgkampen indtil videre?
Milan Vaishnav: Der er ingen tvivl om, at dette valg har fået et præsidentielt anstrøg, som er ret usædvanligt for valgkampe i Indien. Men Modi vs. Rahul-historien har været ret skuffende, for at være ærlig. Rahul Gandhi har ikke entydigt taget rollen som premierministerkandidat på sig, og Kongrespartiet har ikke officielt indstillet ham som leder. Derudover mangler mange af hans offentlige udtalelser en sammenhængende, artikuleret vision for Indiens fremtid. På den måde har Modi virkelig fyldt tomrummet. Vælgerundersøgelserne viser klart, at der er en „Modibølge“ undervejs i Indien. Om det kan fortsætte, får vi at se i valgkampen.
RÆSON: Hvilke andre faktorer, ud over Rahul-NaMo-duellen, skal vi holde øje med?
Milan Vaishnav: Nationale valgkampe i Indien er typisk summen af de enkelte delstatsvalg. I år er en smule anderledes på grund af Modis rolle. Men BJP [Bharatiya Janata Party, det største oppositionsparti, red.] savner traditionelt en tilstedeværelse i mange dele af landet. I de stater vil regionale partier dominere valget. Der er desuden snak om alliancer mellem partier, der stadig kan påvirke udfaldet i en retning, der er svær at forudsige.
RÆSON: Hvilken rolle vil de regionale partier spille?
Milan Vaishnav: De regionale partier vil atter spille en afgørende rolle. Kongrespartiet og BJP vil begge være afhængige af de regionale partier for at danne regering – det er der ingen vej udenom.
Milan Vaishnav er ekspert i indisk politik fra tænketanken Carnegie Endowment for International Peace.
Christiane Bjerglund Andersen (f. 1983) studerer International Business and Politics på CBS, er BA i Medievidenskab fra Københavns Universitet og har læst politisk kommunikation og vælgeradfærd ved University of Wisconsin-Madison. Christiane er studentermedarbejder i Integrationsministeriet, og har tidligere arbejdet som politisk praktikant ved den danske ambassade i New Delhi.
FOTO: „Voting ends‟ af Goutam Roy via Flickr