Brasilien:  Finansmarkederne dumper valget af Dilma

Brasilien: Finansmarkederne dumper valget af Dilma

05.11.2014

.

Brasiliens valuta og aktiemarked styrtdykker, efter brasilianerne har genvalgt præsident Dilma. Dilmas helt store udfordring bliver nu at genskabe tilliden til Brasiliens økonomi. Men det bliver yderst vanskeligt, mener eksperter.

AKTUALITET af Jonas Fruensgaard, RÆSONs Sydamerikaredaktør

Blot otte timer efter genvalget af præsident Dilma Rousseff var en kendsgerning, stod Brasilien op til, hvad analytikere har kaldt ”Blodig Mandag”. Brasiliens valuta, Realen, styrtdykkede til det laveste niveau i forhold til dollaren i fem år. Samtidig faldt det brasilianske aktieindeks med tre procent, mens tilliden til økonomien er den laveste i et årti.

Selvom de økonomiske nøgletal har rettet sig lidt siden, er finansmarkedernes dom over genvalget af Dilma klar: Hun er ikke den rette til at redde Brasiliens slunkne økonomi. Det fortæller markedsanalytiker ved ITAU Bank, Diego da Silva.

”Set fra markederne er der ikke tillid til, at Dilma kan få gang i hjulene og væksten i Brasilien. Og det er derfor, at markederne i både Brasilien og udlandet reagerer så voldsomt, som det har været tilfældet,” siger han til O Globo.

Dilma fik 51,6 pct. af stemmerne og vandt derfor kun meget knebent over hendes borgerlige modkandidat Aecio Neves. Han gik til valg på liberale reformer af Brasiliens økonomi, som især overklassen og erhvervslivet har bakket op om. Også en række vestlige medier har været yderst kritiske over for genvalget af Dilma. Forbes Magazine og The Economist har endda åbent erklæret deres støtte til Aecio Neves.

Markederne frygter, at Dilma vil forøge de offentlige investeringer, hæve skatter og afgifter og fastholde landets enorme toldmurer. Skepticismen hænger også sammen med, at Brasiliens økonomi har stået i stampe i næsten hele Dilmas første valgperiode.

Dilma overtog magten efter den populære Lula da Silva, der var præsident fra 2003 til 2010. I den periode boomede den brasilianske økonomi. Arbejdsløsheden blev halveret, og kombineret med massive sociale investeringer blev 40 mio. brasilianere løftet ud af fattigdom, og en ny middelklasse voksede frem. Da Lula da Silva ikke kunne stille op til en tredje valgperiode, udpegede han Dilma til sin efterfølger som Arbejderpartiets præsidentkandidat. Hun vandt klart valget og indtrådte som præsident i 2011 efter rekordåret 2010, hvor Brasiliens økonomi voksede med hele 7,5 pct. til trods for, at den globale økonomi var hårdt ramt af finanskrisen.

Men allerede efter Dilmas første år på posten faldt væksten kraftigt, og de seneste to år har Brasilien balanceret på randen af recession. De udenlandske investorer har i vid udstrækning mistet tilliden til det brasilianske marked. Samtidig er Brasiliens klart største virksomhed, den statsejede energigigant Petrobas, i store problemer på grund af korruptionsanklager og skuffende resultater.
Dilmas helt store udfordring de kommende fire år bliver derfor at rette op på Brasiliens økonomi, mener Marco Ortega, der er historiker ved Sao Paulo Universitet.

”Dilmas samlede lederskab vil blive målt på, om hun er i stand til at genrejse Brasiliens økonomi i sin anden valgperiode. Er hun ikke i stand til det, vil hendes otte år som præsident i det store hele ligne en fiasko,” siger han til RÆSON.


Men ifølge Marco Ortega bliver det særdeles svært for Dilma at vende skuden. Det skyldes, at hendes erhvervsfremmende initiativer sjældent har den ønskede effekt, og at hun langt fra er lige så dygtig til at indgå internationale handelsaftaler, som hendes forgænger. Desuden er det i høj grad landets fattige, som sikrede Dilma valgsejren. Det betyder, at hun vil være forpligtiget til at bruge store dele af statsbudgettet på at hjælpe dem, vurderer Marco Ortega.

Dilma har dog erklæret, at hun vil være en bedre præsident i sin anden valgperiode, og at hun vil tage fat på reformerne omgående. Hun ønsker blandt andet at samarbejde med Aecio Neves om flere initiativer, som skal styrke eksporten og virksomhedernes konkurrenceevne. Hendes første opgave bliver at udpege en ny finansminister i stedet for den udskældte Guido Mantega. Dilma skal desuden drøfte en vigtig frihandelsaftale med EU, hvilket ifølge iagttagere bliver en af hendes vigtigste opgaver, i hendes bestræbelser på at redde Brasiliens økonomi. Derudover kommer hun til at spille en vigtig rolle i forberedelserne og afviklingen af OL i 2016, som Rio de Janeiro er vært for. Dilma indleder officielt sin anden valgperiode 1. januar 2015.

Jonas Fruensgaard (f.1984) er RÆSONs Sydamerikaredaktør med base i Brasilien og dækker regionen for en række danske dagblade samt det amerikanske medie Business Insider. Han benyttes desuden som ekspert af TV2 NEWS og Radio24syv. Jonas er uddannet journalist, cand.comm. fra Roskilde Universitet, og BA i Cultural Encounters. Han vandt Kravling-prisen i 2013 og er blevet indstillet til to andre priser. Jonas har skrevet speciale om Brasilien og er forfatter til bogen Brasiliens Forvandling, der udkom i 2014. [Illustration: Tilhængere af den genvalgte præsident Dilma fejrer valgsejren. Foto: Jonas Fruensgaard]