Spørgsmål 8: Bliver EU en stærk international magtfaktor?

Spørgsmål 8: Bliver EU en stærk international magtfaktor?

12.12.2013

.

VERDEN I 2014. Hvad bliver den mest opsigtsvækkende udvikling i 2014? Hvor starter den næste revolution? Hvad er verdens mest oversete problem? Og det mest overvurderede? Det er nogle af de 10 spørgsmål, RÆSON har stillet en række danske eksperter og meningsdannere i denne interviewserie. Se oversigten over alle 10 spørgsmål her.

INTERVIEWS af Oliver Kløvedal Reich og Nikolaj Arve Henningsen


SPØRGSMÅL 8. VIL EU BLIVE EN STÆRKERE ELLER SVAGERE INTERNATIONAL MAGTFAKTOR I 2014?

CHRISTEN SØRENSEN: Svagere, fordi spændinger internt i EU vil fortsætte, og fordi de europæiske toppolitikere ikke evner at stoppe især den økonomiske krise internt i EU.
JØRGEN ØRSTRØM MØLLER: EU vil ikke blive stærkere, men Eurozonen vil, eftersom den i realiteten tegner Europa. Den overrasker positivt i de kommende år. De ubehagelige skridt til sanering af økonomierne og reform i Sydeuropa ligger bag dem og skal nu blot have tid til at arbejde sig gennem systemerne.
ANDERS LADEKARL: Svagere. Specielt den britiske diskussion om fortsat medlemskab vil påvirke samarbejdet i en negativ retning.
BIRTE SIIM: På kort sigt er EU svækket pga. euroens krise, som også er en politisk krise, der ikke overstås i 2014. På længere sigt kan man godt forestille sig, at EU vil blive en stærkere international magtfaktor, hvis det lykkes EU at overvinde den økonomiske og politiske krise.
ANDERS WIVEL: Europa er gennem en årrække alt andet lige blevet svagere og svagere. Det skyldes de europæiske samfunds udvikling, og faldet har kun til dels kunnet afbødes gennem transatlantisk samarbejde og EU-integration. Denne udvikling vil fortsætte det kommende år.
MARIANNE LEVINSEN: EU gør sig selv svagere og svagere på den korte bane pga. af strategien med flere nye medlemslande. Det betyder mest fokus på at bringe alle op på sociale, økonomiske og sundhedsmæssige standarder og mindre fokus på at agere som en enhed i verdenspolitikken. På den længere bane kan det ske, men det kræver skift i strategien. Store dele af EU er hårdt ramt økonomisk, og demografisk er vi ramt af en sølvgrå tsunami. Vi skal for alvor til at reformere vores samfund, for ellers kommer vi til at stå som et museum for efterkrigstidens Europa.
TRINE VILLUMSEN BERLING: EU’s magt er en svær størrelse at måle. Mange fokuserer på den svære økonomiske situation, som også er alvorlig, og som risikerer at medføre mindre international tyngde på kort sigt. Spørgsmålet er, om den langsigtede magt, som EU længe har haft som strategi gennem udvidelser og partnerskaber vil lide skade. Det er jeg usikker på, men hælder til at denne magt vil bestå.
OLE BJERG: EU’s internationale magt vil være uændret i 2014.

Se oversigten over alle 10 spørgsmål her.


Oliver Kløvedal Reich (f. 1988) er medlem af RÆSONs chefredaktion. Han studerer Journalistik og Politik & Administration på Roskilde Universitet og er tidligere medredaktør på studentermagasinet Hippocampus. Han har studeret et semester i Buenos Aires og været i praktik på Debatten. Nikolaj Arve Henningsen (f. 1990) er RÆSONs daglige chefredaktør. Han studerer statskundskab på KU, er radiovært på Universitetsradioen og bestyrelsesmedlem i studenternetværket Policyforum. ILLUSTRATION: Tyskland kansler Angela Merkel og Storbritanniens premierminister David Cameron (foto: Det britiske Statsministerium).