Spørgsmål 5: Hvordan vil konflikten i Syrien udvikle sig?

Spørgsmål 5: Hvordan vil konflikten i Syrien udvikle sig?

11.12.2013

.

VERDEN I 2014. Hvad bliver den mest opsigtsvækkende udvikling i 2014? Hvor starter den næste revolution? Hvad er verdens mest oversete problem? Og det mest overvurderede? Det er nogle af de 10 spørgsmål, RÆSON har stillet en række danske eksperter og meningsdannere i denne interviewserie. Se oversigten over alle 10 spørgsmål her.

INTERVIEWS af Oliver Kløvedal Reich og Nikolaj Arve Henningsen


SPØRGSMÅL 5. HVORDAN VIL KONFLIKTEN I SYRIEN UDVIKLE SIG – OG VIL ASSAD FASTHOLDE MAGTEN?

JØRGEN ØRSTRØM MØLLER: Intet nyt, mere af det samme.
ANDERS LADEKARL: Konflikten vil fortsætte. Assad vil styrke sin magt og tage territorium tilbage fra oprøret, men uden at vinde krigen.
BIRTE SIIM: Alt tyder på, at Assad vil fastholde magten. I stedet for et væbnet indgreb vil der fra USA og Europa blive lagt mange økonomiske og politiske ressourcer ind på en fredelig transformation af det syriske styre. Om det lykkes er et åbent spørgsmål.
ANDERS WIVEL: Ingen af verdens betydende magter er villige til at bruge afgørende løs af deres politiske, økonomiske og militære kapital for at løse Syrien-konflikten. Er der tydelige beviser for folkemord, vil verdenssamfundet gribe ind, ellers ikke.
TRINE PERTOU MACH: Jeg tror og håber, at aftalen med Iran om kontrol med landets atomprogram både vil kunne afspænde konfliktniveauet i den persiske golf og dermed bane vej for, at Saudi-Arabien og Qatar vil reducere den aktive støtte til oprørs-fraktioner i Syrien samt skrinlægge den formodede plan om at træne og støtte Jaysh al-Islam, som saudierne selv har bidraget til dannelsen af. Og samtidig løsne op for en vestlig modvilje mod at bringe Iran ind i en dialog om løsning af Syrien-konflikten – begge dele er i mine øjne helt centralt. Det kan betyde, at der kan ske et nybrud og en optimistisk tolkning er, at der allerede i 2014 nås til enighed om en eller anden form for nationalt overgangsstyre. Da Assad er så svækket, at regimet ikke kan stille med en anden figur end ham, vil han paradoksalt nok kunne være at finde i en sådan.
OLE BJERG: Der vil blive sået yderligere tvivl om, hvorvidt det var Assad, som stod bag det omdiskuterede kemiske angreb i august 2013. Derfor bliver det også vanskeligere for USA og Israel at støtte oppositionen yderligere og måske endda deltage i en egentlig invasion. Assad bliver ved magten.
CHRISTEN SØRENSEN: Assad vil givetvis få lov at beholde magten, da alternativet er meget uklart, jf. tidligere erfaringer.

Se oversigten over alle 10 spørgsmål her.


Oliver Kløvedal Reich (f. 1988) er medlem af RÆSONs chefredaktion. Han studerer Journalistik og Politik & Administration på Roskilde Universitet og er tidligere medredaktør på studentermagasinet Hippocampus. Han har studeret et semester i Buenos Aires og været i praktik på Debatten. Nikolaj Arve Henningsen (f. 1990) er RÆSONs daglige chefredaktør. Han studerer statskundskab på KU, er radiovært på Universitetsradioen og bestyrelsesmedlem i studenternetværket Policyforum. FOTO: Freedom House.