Folket og magten: Mød eksperter og toppolitikere på Rødding Højskole
13.12.2013
.For første gang mødes en række af de mest markante nuværende og tidligere politikere over 5 dage på Rødding Højskole – for at diskutere de store udviklingslinjer i dansk politik.
Siden krisen ramte Danmark i 2008 er der vendt op og ned på dansk politik. På område efter område gennemfører politikerne reformer i hastigt tempo. Samtidig gøres livet på Christiansborg til genstand for en stadig mere intens mediedækning, 24 timer i døgnet. Både folketingets debat og daglige arbejde foregår i stigende grad for rullende kameraer. Men hvem bestemmer i grunden retningen for samfundet? Politikerne? Medierne, der skal fylde stadig mere materiale i nyhedsstrømmen? Embedsværket, der i disse år kritiseres for at tage magten fra ministrene? Eller EU? Disse spørgsmål er på programmet, når Rødding Højskole og nyhedsmagasinet RÆSON for første gang indbyder til dette 5-dages kursus, som handler om de lange linjer i dansk politik. Her mødes magtens mænd og kvinder i samtaler og diskussioner om de sidste årtiers Danmarkshistorie og om livet på toppen af dansk politik.
PROGRAMMET FOR UGEN:
Mandag den 10. marts
Kl. 15.00-16.00: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 16.00-16.15: Kort velkomst og introduktion til kurset.
Kl. 16.15-17.45: Holger K. Nielsen – Vil SF overleve?
SF har været igennem en meget turbulent periode de sidste måneder. Nogen vil måske sige de sidste år. En af de personer som har været en stabil figur i partiet igennem flere årtier er tidligere partiformand Holger K Nielsen. Han blev første gang valgt til Folketinget ved valget i 1981. Inden da havde han først været formand for de unge socialister i SF’s Ungdom og siden medlem af SF’s hovedbestyrelse. Hvordan har den tidligere minister oplevet de sidste 30 år i dansk politik, og hvordan skal SF komme ud af den historiske krise som partiet er havnet i efter partiets udtrædelse af regeringen?
Kl. 19.30: Velkomst og rundvisning v/ Mads Rykind-Eriksen.
Yderligere introduktion til kurset og dets temaer v/ Kristian Basballe.
Tirsdag den 11. marts
Kl. 9.30-12.00: Søren Espersen (DF) – Er Dansk Folkeparti Danmarks nye midterparti?
De færreste levnede i 1995 det nye parti nogen chance for at overleve – og ingen havde vel troet, at Dansk Folkeparti i 2014 ville overhale Socialdemokraterne i flere meningsmålinger? Udenrigspolitisk ordfører Søren Espersen (DF) var partiets magtfulde pressechef, før han selv kom i Folketinget. Vi skal diskutere dels DF’s udenrigs- og værdipolitiske linje fra 1995 til i dag, dels Dansk Folkepartis udvikling og placering i det nye politiske billede.
Kl. 14.00-16.30: Rasmus Jarlov og Astrid Kragh
Rasmus Jarlov (K) – Kampen for Det Konservative Folkeparti
Rasmus Jarlov er på vej til Folketinget – hvor han 2010 til 2011 var medlem som suppleant – og betragtes som et af Det Konservative Folkepartis allerstærkeste kort. Hvad er hans bud på Det Konservative Folkepartis fremtidige rolle? Og hvad har han lært om Christiansborg ved at betragte spillet udefra?
Astrid Krag (S) – Fra bagsædet af ministerbilen til den bagerste bænk i salen
Astrid Krag har prøvet meget i dansk politik. Indenfor de sidste ti år er hun gået fra at være formand for SFU til at blive valgt til Folketinget. Hun stået i forreste linje under en formandsvalgkamp i sit parti, hun har oplevet at få og miste en af de vigtigste ministerposter, og hun har sidst oplevet omverdenens reaktioner, når man skifter parti midt i en valgperiode. Med SF’s exit fra regeringen måtte hun forlade sit projekt: kampen mod den voldsomme sociale ulighed i danskernes sundhed og levealder. Hvad bragte hende til S? Hvad har hun lært? Hvad skal regeringen dømmes på?
Kl. 19.30-21.00: Clement Kjersgaard – Dansk politik om 10 år
Siden finanskrisen ramte for alvor i 2008, er der blevet vendt op og ned på sandheder og selvfølgeligheder i dansk politik. Hvad sker der nu? Clement Kjersgaard har igennem de sidste ti år interviewet storset alle aktører i dansk politik. Hver uge møder han de mest markante meningsdannere i Debatten på DR2.
Onsdag den 12. marts
Kl. 9.30-12.00: Peter Hummelgaard (S) – Socialdemokraternes håb
Den unge, fremadstormende politiker har allerede fra sin tid som formand i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom været en markant stemme i den politiske debat. Nu er han folketingskandidat for S og spås en afgørende rolle i partiets fremtid. Hvordan skal Socialdemokraterne finde en vej ud af partiets vælgerkrise? Og er der overhovedet plads til partiet i et politisk landskab, hvor Dansk Folkeparti tilsyneladende har lettere ved at føre socialdemokratisk politik end socialdemokraterne selv?
Kl. 14.00-16.30: Ungdomspolitisk paneldebat
Morgendagens politiske stjerner i form af formænd og næstformænd for en bred skare af de danske ungdomspartier, debatterer den danske samfundsmodel. Hvad er de største udfordringer for det danske samfund, og hvad er løsningen, hvis vi skal opretholde den danske velfærdsstat? Og skal vi overhovedet det? Går det for hurtigt med at reformere Danmark, eller tværtimod: dræbende langsomt? Hvordan løser Danmark globaliseringens udfordringer? Og er mere EU en del af svaret?
Deltagerne er:
Carl Valentin – formand, SF Ungdom
Christopher Røhl – formand, Radikal Ungdom
Chris Holst Preuss – næstformand, Venstres Ungdom
Alex Vanopslagh – formandskandidat, Liberal Alliances Ungdom (LAU vælger formand i denne weekend)
Kl. 19.30-21.00: Sang- og fortælleaften v/ Mads Rykind-Eriksen.
Torsdag den 13. marts
Kl. 9.30-12.00: Troels Mylenberg – Er pressen værre eller bedre end nogensinde før?
Troels Mylenberg er ansvarshavende chefredaktør på Fyns Amts Avis og har i en årrække været en af Danmarks mest anvendte kommentatorer. Han fortæller om mediernes udvikling de sidste 15 år – og om, hvad den har betydet for den politiske journalistik. Og han giver sit bud på det politiske landskab – og aktørernes styrker og svagheder – i de kommende år.
Kl. 13.30-15.45: Hans Engell – Den perfekte statsminister
En af Danmarks mest vidende og citerede kommentatorer med en unik baggrund for at kunne diskutere, hvordan kravene til danske toppolitikere har forandret sig. Det var Poul Schlüter, der i 1982 gjorde den unge pressechef Engell til forsvarsminister. Han efterfulgte Erik Ninn-Hansen som justitsminister, blev sit partis formand – men hans karriere ramte i 1997 en betonklods på Helsingørmotorvejen. I 2000 tog han et overraskende jobspring, da han blev chefredaktør på Ekstra Bladet. Sidste år udgav han bogen med titlen “Den perfekte statsminister”.
Kl. 19.30-21.00: Anders Samuelsen (LA) – Alliancen og revolutionen
Anders Samuelsen (LA) har brand’et sig selv som dansk politiks ‘Comeback Kid’ – og har lovet at gå af, når skatten er 40%. Men er det ikke muligt, at LA allerede har nået toppen af sin indflydelse – ved den effekt, partiet har haft på de øvrige partiers synspunkter? Og hvad er Liberal Alliances syn på alle de dele af samfundet, der ikke kun handler om skat: Fx uddannelse, integration og kultur?
Fredag den 14. marts
Kl. 9.00-12.30: Ove Kaj Pedersen, Morten Messerschmidt og Bertel Haarder
Ove Kaj Pedersen – Livet i konkurrencestaten
Professor Ole Kaj Pedersen er manden bag begrebet, som Bjarne Corydon (S) – til nogle socialdemokraters chok – kalder en realitet man barre må acceptere. Hvad er der tilbage at lave for politikerne i en globaliseret “konkurrencestat”, hvor hensynet til konkurrenceevnen dikterer (næsten) alt?
Morten Messerschmidt (DF) – Fremtiden for Danmark
Morten Messerschmidt er en af Dansk Folkepartis mest åbenlyst talentfulde politikere med en kolossal viden og en stor gennemslagskraft i medierne. Hvordan vil han afveje vækst og velfærd? Hvad er et velfungerende demokrati for ham? Og hvordan ser han Danmarks fremtid i et Europa, der måtte få det løsere EU, han så brændende ønsker sig?
Bertel Haarder (V) – Dansk og europæisk politik før og nu
Bertel Haarder kom første gang i Folketinget i 1975. Han blev første gang minister i 1982, og kunne i 2011 fejre tyve års jubilæum som minister. I 90’erne sad Haarder i Europa-Parlamentet og var blandt andet næstformand for parlamentet. Hvordan har dansk og europæisk politik ændret sig de sidste 40 år?
Kl. 13.30-15.00:
Christian Juhl (EL) – Hvordan forklares Enhedslistens succes?
Christian Juhl er tidligere jord- og betonarbejder og fagforeningsmand. I 2011 blev han valgt til Folketinget for Enhedslisten ved det bedste valg i partiets historie, og har været en markant stemme for partiet både når det gælder beskæftigelses- og udenrigspolitik. Hvordan vil Christian Juhl forklare Enhedslistens vælgermæssige succes, og kan den fortsætte frem til næste valg? Hvordan ser han forholdet til regeringen efter SF’s udtrædelse, og kan den nye situation ligefrem være gavnlig i forhold til at gennemføre mere rød politik i Danmark?
Kl. 15.00-16.00: Afrunding, evaluering og kaffe.
Ordstyrere bl.a.: Clement Behrendt Kjersgaard, udgiver af nyhedsmagasinet RÆSON
For information og bestilling, besøg Rødding Højskoles hjemmeside
ÆNDRINGER: Lene Espersen (K) og Özlem Cekic (SF) har desværre måttet aflyse deres deltagelse i programmet.