Mai Henriksen (K): Det er realistisk at V inviterer DF med i regering næste gang – men så bliver det uden de Konservative

Mai Henriksen (K): Det er realistisk at V inviterer DF med i regering næste gang – men så bliver det uden de Konservative

24.05.2013

.

Hver uge stiller RÆSON spørgsmål om aktuel politik til en række politikere.

1. STØTTEPARTI. For et år siden skulle Enhedslisten bestandigt fortælle, hvornår de ville vælte regeringen. Idag lægger partiet ved enhver lejlighed afstand til regeringen – men insisterer på at den kun vælter hvis den vælter sig selv. Er denne måde at forvalte støtteparti-rollen på: i) Ny, ii) Troværdig og iii) Holdbar?
MAI HENRIKSEN (K): Det er hverken troværdigt eller holdbart, når Enhedslisten benytter enhver lejlighed til at skose regeringen, og samtidig holder hånden under dem. Hvis Johnanne virkelig mener at regeringen pisser på hende, så må hun også vise det i handling – og handlingen må være at stoppe samarbejdet med den regering som de er så trætte af. Konsekvensen af støttepartiets handling går desværre ud over alle politikere i det her land, fordi politikerleden bliver større. Når politikere siger én ting og gør noget andet, så falder troværdigheden. Om det er holdbart er noget andet. Det er holdbart så længe Johanne kan nøjes med at rasle med sablen, og Helle Thorning og co. føler at de kan sove roligt om natten. Men holdbart er ikke lig med brugbart – og regeringen har et problem, hvis den får sværere og sværere ved at indgå aftaler med sit støtteparti.

2. STØTTEPARTI II. DF vil ikke i regering efter næste valg – for “ikke at ende som SF” fastslår Kristian Thulesen Dahl nu. Er (var) det en realistisk mulighed at V (og K?) skulle have inviteret DF med i regering? Hvad ville (vil?) den rolle kræve af partiet?
MAI HENRIKSEN (K): Det er realistisk at V inviterer DF med i regering næste gang – men så bliver det uden de Konservative. Jeg kan ikke forestille mig en regering, hvor de Konservative og DF er i regering sammen – primært fordi de to partier værdimæssigt ligger meget langt fra hinanden. Det vil kræve en helt ny form for ansvarlighed af Dansk Folkeparti at gå med i regering. Pludselig kan man ikke kræve grænsebomme til højre og venstre, når man selv sidder med det økonomiske ansvar, og det vil DF også sande. Det helt store problem ved Kristian Thulesen Dahls udmelding er, at partiet undlader at tage ansvar fordi de er bange for at blive straffet af vælgerne. Det samme gør sig gældende for Liberal Alliance, som også har sagt at de ikke vil i regering næste gang – og hvem kunne forestille sig Anders Samuelsen og co tage ansvar? Så udviklingen i dansk politik betyder faktisk at færre har lyst til at tage et ansvar, og det er problematisk i en tid, hvor der netop er behov for modige politikere som tager ansvar for Danmark.

3. KONJUNKTUR. I regeringens bagland raser debatten om dagpengesystemet. Vil arbejdsløsheden 1. januar 2014 være i) større, ii) mindre, iii) uforandret?
MAI HENRIKSEN (K): Det er svært at spå om fremtiden, men jeg tror at arbejdsløsheden 1. januar 2014 vil være større. Regeringen burde koncentrere sig om at skabe bedre vilkår for erhvervslivet, så virksomhederne igen kan hyre frem for at fyre, og så bør man kigge på incitamenterne til at tage et arbejde! Kontanthjælpssatsen er stadig for høj.

4. HELHEDSSKOLE. Ja eller nej: Har et flertal af danske skoleelever om 10 år en “helhedsskole” som den, regeringen planlægger, med markant flere undervisningstimer?
MAI HENRIKSEN (K): Nej! Om 10 år har danske skoleelever en skole med flere faglige timer, men ikke en helhedsskole med aktivitetstimer. Aktivitetstimer kædes ofte fejlagtigt sammen med læring, men det er helt i skoven. Når man læser regeringens udspil, så vil man kunne se at en aktivitetstime er eksemplificeret som, at en elev bruger en time på at lave sanglege i skolegården. Sanglege som arrangeres af de ældre elever, og som intet har med undervisning eller læring at gøre. Mig bekendt har sanglege med andre elever aldrig ført til mere lærdom.

5. OFFENTLIGHEDSLOVEN. Er diskussionen om offentlighedsloven de sidste uger et udtryk for, at pressen har sovet efter at lovforslaget i sin tid blev lagt frem?
MAI HENRIKSEN (K): Ja, det må man svare ja til. Offentlighedsloven har været knap 10 år undervejs, og så er det først nu at helvedet bryder løs.

6. AVISERNE. Den nye mediestøtteordning er på vej i høring. Ja eller nej: Er det givet, at antallet af landsdækkende dagblade i Danmark (pt.: 9 stk.) vil falde over de næste 10 år?
MAI HENRIKSEN (K): Jeg tror desværre at vi vil se at antallet af landsdækkende dagblade vil falde over de næste 10 år, og det er en sørgelig udvikling at gå i møde.