Krause: Tesfaye og Möger er socialdemokrater
06.01.2013
.”Hvis man hører, hvad de begge har sagt i løbet af 2012, er der stort set intet, som ikke kan rummes hos Socialdemokraterne.” Sådan siger Niels Krause-Kjær, der ikke kan få øje på noget ledigt synspunkt, et nyt venstrefløjsparti kunne indtage.
INTERVIEW af Maria Arcel, RÆSONs Christiansborgredaktør
PLADS TIL ET NYT PARTI? Under den nye SF-formand Annette Vilhelmsen er Thor Möger Pedersen blevet afsat som skatteminister, og Mattias Tesfaye har trukket sig som næstformand. De seneste uger har flere iagttagere talt positivt om muligheden for, at de to ville kunne skabe et nyt parti på venstrefløjen. RÆSON spørger i denne interviewserie: Vil det kunne lykkes?
– Partiforsker: Plads til et nyt parti på venstrefløjen
RÆSON: Er der plads til, at Möger og Tesfaye kunne skabe et nyt parti på venstrefløjen?
Niels Krause-Kjær: Det har jeg svært ved at se. Det er i forvejen meget, meget svært at starte et nyt parti, og det ledige standpunkt på venstrefløjen er svært at få øje på. Kun en nedsmeltning hos Socialdemokraterne ville i teorien kunne skabe plads. Men det kommer ikke til at ske.
RÆSON: Hvis de alligevel vælger at starte et nyt parti, vil det så kunne bygges op omkring deres grundlæggende idéer?
Niels Krause-Kjær: Jamen, er de ikke socialdemokrater? Hvis man hører, hvad de begge har sagt i løbet af 2012, er der stort set intet, som ikke kan rummes hos Socialdemokraterne, der netop skal favne bredt. De to har næppe den folkelige bredde og tyngde, som skal til for at skabe et nyt parti. Der er langt mellem politiske kapaciteter som Erhard Jacobsen og politiske fænomener som Naser Khader.
RÆSON: Hvilke fejl er mest hyppige, når et nyt parti skabes? Hvad ville de skulle fokusere på at undgå?
Niels Krause-Kjær: Alt hvad Ny Alliance gjorde, skal man undgå. Partiet var blot en følelse. Der var intet partiprogram og ingen ægte politisk platform.
RÆSON: Hvem ville vælgerne til partiet i givet fald skulle være?
Niels Krause-Kjær: Det skulle i givet fald være utilfredse Socialdemokrater, som ikke er gået til partiet Venstre. Der er næppe mange utilfredse SF’ere at hente – de er gået til Enhedslisten og kan ikke have Tesfaye og Möger som argument for at vende tilbage. Tværtimod. Det var jo på grund af Tesfaye og Mögers linje, at de forlod SF i første omgang.
RÆSON: Ville de kunne indtage en ledig position, hvis de lod sig inspirere af noget specielt?
Niels Krause-Kjær: Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti er selvfølgelig lokkedåsen. Men hun og partiet ramte noget ganske enestående i form af den rigtige person og et ledigt standpunkt, som var fremkommet på grund af en ny tid med globalisering og modernitet. Det følte ikke alle sig som en del af. Hvis de forsøger at lave en Naser Khader, altså skabe en følelse, så går det ikke. Erhard Jacobsen kan derimod være inspirationen. Han fandt – eller var – et politisk standpunkt, som for en tid var forladt af Socialdemokraterne. Det evnede han at løfte, fordi han var en enestående dygtig politiker. Både Möger og Tesfaye er dygtige, men meget unge og slet, slet ikke på Erhard Jacobsens niveau.
RÆSON: Er der nogen, som politisk bør frygte et nyt parti?
Niels Krause-Kjær: Ingen har noget at frygte.
Niels Krause-Kjær er journalist og forfatter, vært på DR P1-programmet ”Krause på tværs” og tidligere kommentator på Berlingske.
Maria Arcel (f. 1990) er RÆSONs Christiansborgredaktør. Hun studerer journalistik på SDU og er redaktør på Lixen – Avisen for yngre journalister.