Kinesisk konsulent: Danskere fremstår ofte en smule uhøflige

Kinesisk konsulent: Danskere fremstår ofte en smule uhøflige

25.02.2013

.

„Danskere har nogle udfordringer, hvis de vil konkurrere på det kinesiske marked. De er meget direkte. Hvis en dansker har en idé, går han direkte til pointen,‟ siger den kinesiske sprog- og kulturkonsulent Binbin Gong. „Det er en typisk kilde til misforståelser.‟

Fortalt til Hanna Ohm Cleaver


DANMARK I EN GLOBAL VERDEN: RÆSON har spurgt en række udlændinge med et særligt indblik i Danmark: Kan dansk kultur følge med?
LÆS OGSÅ:
Brasiliensk iværksætter om Danmark: Behov for mere lidenskab og flere radikale tanker
Tysk korrespondent: Udenlandske talenter skal føle sig velkomne
Britisk forfatter: Giv plads til de store ambitioner i Danmark
USA’s ambassadør: Danskerne er begyndt at værdsætte diversitet


KINESERNE ER LANGT MERE ambitiøse end danskerne. Uanset hvem du møder i Kina, har de drømme og mål, som de virkelig kæmper for. Nationen har også en femårsplan, som vi alle sammen kæmper for at indfri. Det er en fighternation ned til mindste individ. Der er en euforisk stemning i Kina nu; folk ser muligheder over det hele. Når du kommer til Danmark, vil du automatisk få en mere afslappet indstilling til det hele og læne dig tilbage. Det hænger selvfølgelig sammen med, at Danmark allerede har opnået meget af det, som Kina kæmper for.

I DANMARK GÅR DET HELE lidt langsommere, især i forhold til at tage beslutninger. Danskerne har mange privilegier og arbejder slet ikke under samme pres, som vi gør i Kina. Det betyder til gengæld også, at I er mere forvænte og mere tøvende over for nye udfordringer. Folk er meget mere komfortable og tilfredse med det, de allerede har.

I KINA ER DET MEGET VIGTIGT for os at belønne initiativer og ambitioner. På en kinesisk arbejdsplads vil man typisk hænge billedet af den bedste ansatte op på væggen, så vedkommende vil blive hædret foran alle. Ære er en enormt vigtig motivationsfaktor for kineserne. I Danmark har du ikke samme incitament til at yde en ekstra indsats. Den danske regering kunne godt motivere folk til at sætte større mål og arbejde hårdere i stedet for kun at forsøge at tilfredsstille folks behov.

DET ER MEGET VIGTIGT for kineserne at være produktive og avancere. Derfor tager mange af de kinesiske talenter i Danmark tilbage til Kina efter et par år her. De vil bruge deres bedste år derhjemme, hvor ambitioner og produktivitet bliver værdsat. Til gengæld vil de gerne tilbage til Danmark, når de har fået børn eller er blevet gamle og har brug for velfærdsydelserne.

DANSKERE HAR NOGLE UDFORDRINGER, hvis de vil konkurrere på det kinesiske marked. De er meget direkte. Hvis en dansker har en idé, går han direkte til pointen. En kineser vil starte med at fremlægge idéens baggrund og historie. Danskere synes ofte, at det er irrelevant og bliver utålmodige, når en kinesisk leder bruger en halv time på at tale baggrund. Det er en typisk kilde til misforståelser.

DANMARK OG KINA er to modsatte ekstremer i deres forhold til hierarki. Afstanden mellem top og bund i en virksomhed er meget større i Kina end i Danmark. En kinesisk erhvervsleder vil derfor have svært ved at forstå det, hvis en dansk virksomhed sender en almindelig medarbejder for at møde ham, selvom denne medarbejder måske ved mest om et givent emne. Danskere fremstår ofte en smule uhøflige i kinesiske øjne. De har ikke samme forhold til etikette og respekt som kineserne.

HVIS DU VIL HAVE ET JOB i Danmark, skal du bevise, at du er den bedste til opgaven. I Kina må vi nødvendigvis være venner, før vi kan drive virksomhed sammen. Jeg skal synes om dig. Ikke kun som erhvervsdrivende men også som far, ægtemand, ven. Først når jeg ved, at du er et godt menneske i alle henseender, ved jeg, at du er en troværdig partner. Hvis danskerne skal klare sig bedre på det kinesiske marked, skal de have større tillid til de kinesiske partnere som personer og potentielle venner – ikke kun som officielle partnere.

EN AF DANSKERNES STYRKER i en globaliseret verden er villigheden til at tilpasse sig nye markeder. Hvis danske erhvervsledere vil ind på det kinesiske marked, er de generelt åbentsindede og vil gerne lære nye ting. I har en lang historie med international kontakt og er langt mere internationalt orienterede end kineserne. Kinesere er meget stolte af deres flere tusinde år gamle kultur og har svært ved at tilpasse sig andet. Der har danskerne en stor fordel.


Binbin Gong er sprog- og kulturkonsulent, ejer af BB China Consulting. Hanna Ohm Cleaver (f. 1987) er kandidatstuderende i antropologi på Københavns Universitet. Hun har tidligere været i praktik på den danske ambassade i Burkina Faso og arbejder som student i Udenrigsministeriets Afrikakontor. FOTO: David Huang via Flickr.