Udenomssnak: Sådan gør Nicolai Wammen

Udenomssnak: Sådan gør Nicolai Wammen

12.04.2012

.

Socialdemokraternes Europaminister Nicolai Wammen var i fredags i debat med Morten Messerschmidt ( DF) og Per Clausen ( Ø) på P1. Alle ville gerne have et konkret eksempel på, at Danmark har fået noget gennemført under EU-formandskabet. Der er mange eksempler, sagde ministeren, men han gav ikke et eneste.

RÆSON afslører hver uge en politikers udenomssnak og anviser journalisten konkrete modtricks – hver anden uge i samarbejde med MetroXpress. Læs også den her artikel på side 10 i MetroXpress i dag.

ARTIKELOVERBLIK
Udenomssnak: Sådan gør politikerne

Af Magnus Boding Hansen, RÆSONs ansv. chefredaktør

Trick #1: Tidsforskyd dine svar
Har Danmark opnået noget under EU-formandskabet? Det spørgsmål er der to fair måder at besvare: 1) sige ja og give et konkret eksempel, eller 2) sige nej. Wammen siger ja uden at give et konkret eksempel. Hans trick er at forskyde spørgsmålet fra fortid til fremtid: » Vi har sat job og vækstskabelse på dagsordenen. Det er nu noget, hele EU taler om, og heldigvis også er klar til at gøre noget ved. « P1 prøver igen: » Hvilke konkrete initiativer er allerede sat i gang? « Wammen: » Jamen, det danske formandskab har sagt, at der er to rigtig gode måder at skabe flere job på i Europa. Den ene er at reformere det indre marked. Den anden er, at det EU-budget, vi sidder og forhandler nu på 7500 mia. kroner, det kan vi bruge bedre. « Igen er det en forskydning fra fortid til fremtid og fra konkrete resultater til forhåbninger. Det er ikke et initiativ, der er sat i gang.

Trick #2: Gør som George Bush
Man har droppet aftalen om grænsebomme, siger Wammen omsider. Det ligner et konkret svar. Men nej. For det er ikke et svar på, om regeringen har opnået noget UNDER EU-formandskabet, men om den har opnået noget NOGENSINDE – hvilket ingen betvivler. Wammen forsvarer sig mod angreb, der ikke endnu er foretaget mod ham. Det gør han flere gange på en halv time, end Bush gjorde på otte år. Ingen har angrebet hans indstilling, men den forsvarer han: » Vi tager det her dybt alvorligt. For os er det ikke bare noget med at holde lange taler. « Ingen har angrebet spændingsværdien af hans forslag, men det forsvarer han sig også imod. Et sidste eksempel: » Vi må ikke glemme midt i den økonomiske krise, at EU også er et projekt om fred og sikkerhed. « Hvem foreslår, at vi glemmer dét? .

Modtrick #1: Fasthold præmissen
Det gør ondt værre, at journalisten efter to gode, men mislykkede forsøg på at få konkrete eksempler også selv forskyder præmissen for sit spørgsmål fra fortid til fremtid. Man kan ikke fastholde en politiker på sin præmis, hvis man ikke selv fastholder sin præmis. „Der, hvor jeg håber, man vil kunne se, at vi har gjort en forskel, er i forhold til at skabe vækst,‟ siger Wammen. Jo tak, det forstår vi. Messerschmidt siger det, journalisten skulle have sagt: „Indtil nu har du talt i ti minutter, og vi har ikke hørt en eneste konkret ting, som du har magtet at gennemføre i de tre måneder, du har haft formandskabet.‟ Wammens svar: „Vi har gjort det klart, at vi vil en aktiv Europapolitik.‟ Messerschmidt: „Du siger ingenting.‟ Wammen er presset nu. Men så siger værten: „Så, så – ikke afbryde‟ og stiller et helt nyt spørgsmål. Det redder måske den gode stemning. Men det forhindrer en god debat.

Modtrick #2: Stil et ultimatum
Her er, hvad journalisten skulle have sagt: ‚ Vi kan snakke om, hvad I HÅBER at gennemføre senere. Det, jeg spørger om nu, er, hvad I HAR gennemført. Nu får du en sidste chance for at svare på det. Hvis du stadig ikke svarer, må jeg konstatere, at I ikke har gennemført noget.‛ Hvis han stadig ikke svarer, kan seerne træffe den konklusion, at han ikke har fået gennemført noget. Logikken er den samme som med den satellit, Georg Clooney har sat op over Sudan for at forhindre drab på civile: Det er mindre attraktivt at begå forbrydelser, hvis alle kan se dem. Det er gratis for Wammen at tale udenom, når journalisten ikke udstiller det. Det giver ham lov til at synge sin søde sang i stedet for at forholde sig til væsentlige indvendinger imod den. Det hører sig til på en pressekonference. I en debat skal politikerne svare på modargumenter.

Magnus Boding Hansen (f. 1986) er RÆSONs ansvarshavende chefredaktør og redaktør for krig og fred. Cand.mag. i retorik med speciale i debat og tilvalg i journalistik fra Universidad de Costa Rica og i militær- og fredsstudier. Har været praktikant på DR2 Udland og rapporteret til Information fra Haiti, til Information og Deadline 22.30 fra Sydsudan og til Weekendavisen fra Colombia.