RÆSON Baggrund: Pseudovidenskab i amerikansk politik
02.09.2012
.Todd Akins nylige udtalelser, om at kvindekroppen kan lukke af for graviditet under en voldtægt, vinder ham ikke mange præmier i biologi. Men brugen af pseudovidenskab i amerikansk politik er ikke et nyt fænomen, og RÆSON har kigget nærmere på andre graverende eksempler.
Af Martin Ellermann, RÆSONs USA-redaktør
Læs også
– RÆSON Baggrund: Konservatisme i Amerika af Niels Bjerre-Poulsen
– Amerikansk præsidentvalg: Tea Party-bevægelsen er forsvundet fra rampelyset
– Kurrild, Skammelsen, Trads og Rasmussen om Paul Ryan
Todd Akin er medlem af Repræsentanternes Hus for Republikanerne. I august kom han på dybt vand, da han blev bedt om at forholde sig til, om kvinder, der er blevet gravide som følge af voldtægt, skal have ret til abort. Til det svarede han: “Som jeg forstår lægerne, så er det meget sjældent [at kvinder bliver gravide efter et overgreb]. Hvis det er en egentlig voldtægt, har kvindekroppen forskellige måder at prøve at lukke det hele ned.” Allan Lichtman, der er forfatter og professor i amerikansk historie, siger til nyhedsbrevet CounterPunch, at ytringer som Akins ofte er baseret på fordomme og myter. Og både demokrater og republikanere har med jævne mellemrum bevæget sig rundt i den mere fantasifulde del af videnskaben.
2002: George W. Bush, republikaner: Abort kan give kræft
I begyndelsen af nullerne fik George W. Bushs administration skrevet på hjemmesiden for det Nationale Cancer Institut, at abort kan føre til brystkræft. Forskere har dog siden afvist, at de to ting skulle hænge sammen, men emnet forbliver omstridt, og langt fra alle amerikanere lytter til den etablerede forskning. Pseudovidenskab er ifølge Lichtman også ofte kendetegnet ved, at der et gran af videnskab over konklusionerne. Man klistrer ofte blot forskningens retorik på de ugyldige konklusioner og præsenterer dem som fakta. Lichtman forklarer, at der tit kun skal nogle få eller en enkelt forsker med en alternativ teori til, for at politikere bruger denne som basis for deres værdipolitiske holdninger. Det har Bush gjort i en grad, så det i 2004 fik 20 nobelprisvindere til at gå sammen om at fordømme hans undertrykkelse og forvrængning af videnskaben.
2002: Rick Santorum, republikaner: Gud som videnskab
Mange andre pseudovidenskabelige holdninger kan også spores tilbage til et religiøst fundament. Den kontroversielle teori om intelligent design er en mærkesag for mange konservative politikere, og blandt andre Rick Santorum, der var en af Romneys udfordrere i kampen om at blive den republikanske præsidentkandidat, har udtalt, at intelligent design er “en legitim videnskabelig teori, som der burde undervises i ude i klasselokalerne”. I flere stater er det kommet til hidsige kampe mellem politikere, videnskabsfolk og skolebestyrelser, om hvorvidt teorien skal sættes på eller hives af skoleskemaet. Kort sagt er teorien om intelligent design et forsøg på at få videnskaben til at blåstemple religion, men indtil videre har ingen kunne trække den ud af pseudosfæren.
2006: Al Gore, demokrat: Overdrivelser om klimaforandringer
Også demokraterne har stået bag pseudovidenskabelige udsagn. Tidligere Vicepræsident og præsidentkandidat Al Gore var lidt for ivrig efter at vise verden, hvor alvorligt et problem global opvarmning er. Det medførte, at han i sin film ”An Inconvenient Truth” brugte tal, der overdrev klodens temperaturstigninger, mens han ignorerede resultater, der tegnede et mere beskedent billede af udviklingen. Selvom de fleste videnskabsfolk er enige om, at klimaforandringer er en kendsgerning, endte Gore med at give modstanderne ammunition til deres konspirationsteorier.
2011: Michelle Bachmann, republikaner: Frygt for vacciner
Et andet eksempel er Michelle Bachmann, der også forsøgte at blive sit partis præsidentkandidat. Hun sagde i 2011 følgende om vaccinen for livmoderhalskræft til unge kvinder: “En mor kom op til mig i går aftes her i Tampa, Florida efter debatten. Hun fortalte mig, at hendes lille datter havde fået den vaccine, den indsprøjtning, og at hun derefter har været psykisk tilbagestående. Moderen græd, da hun kom op til mig. Jeg vidste ikke, hvem hun var, før debatten. Dette er virkelig bekymrende, og folk må drage deres egne konklusioner.” Time Magazine gik ind i sagen og fandt frem til, at holdningen, som Bachmann formidler, stammer fra nogle ældre pseudovidenskabelige undersøgelser, der koblede autisme og forskellige former for vacciner sammen. Videnskaben har enstemmigt afvist dette, men myten hænger ved – og altså også blandt nogle toppolitikere.
1985-: Tipper Gore, demokrat: Musik skyld i satanisme
Den tidligere vicepræsidentfrue kæmpede længe en brav kamp mod musiktekster, som hun mente kunne skade børn. Blandt andet var hun med i organisationer, der nævnte selvmord, satanisme og narkotikamisbrug som mulige følger af at høre især rockmusik. Hun fik blandt andet gennemtrumfet, at anstødelige albums skulle have et lille klistermærke på coveret, der kunne advare forældre om indholdet. Videnskaben har dog ikke leveret belæg for Tippers musikteorier.
Martin Ellermann (f. 1978) er RÆSONs USA-redaktør. Han er cand. mag. i Amerikanske Studier og master i Journalistik fra Syddansk Universitet. Herudover har han studeret ved Ohio University og University of Amsterdam. I øjeblikket ansat som International Communications Officer ved Københavns Universitet og har tidligere været leder af vejledningen ved Danmark-Amerika Fondet og Fulbright Kommissionen. FOTO: George W. Bush til amerikansk fodbold hos Houston Texans i 2009 (af The Brit_2/Flickr)