29.09.2012
.Prominente politikere og en iransk eksilbevægelse brugte Ahmadinejads tale i FN til at opfordre Obama til at vælte det iranske regime.
RERPORTAGE af Sune Engel Rasmussen
NEW YORK – “Det er pinligt for min by, at det dyr derinde lige nu står og taler for FN.”
Luften var tung af afsky, da Rudy Giuliani, tidligere borgmester for New York, og en række andre prominente politikere onsdag talte dunder mod Mahmoud Ahmadinejad ved en demonstration uden for FN’s Generalforsamling, hvor den iranske præsident holdt sin årlige tale.
Mens klapsalver gjaldede taktfast, spurgte Giuliani: ”Hvor er den amerikanske præsident, der ligesom Reagan siger ’Riv denne mur ned?’ Riv disse morderiske mullaher ned!”
Et par tusinde demonstranter, mestendels iranere, var mødt op for at forsøge at presse den amerikanske regering til at vælte præstestyret i Teheran. Heriblandt flere tilrejsende.
”Det er en fornærmelse at lade en morder som Ahmadinejad tale i FN. Han repræsenterer ikke det iranske folk, og FN burde ikke folde det røde tæppe ud for ham,” sagde 25-årige Farzaneh Hosseini, der sammen med to veninder og sin tante var rejst hele vejen fra London for at deltage.
Demonstrationen var arrangeret af den iranske eksilbevægelse Folkets Mujahedin (MKO). Efter i årevis at have ført en intens lobbykampagne fik bevægelsen i fredags at vide, at den amerikanske udenrigsminister Hilary Clinton vil fjerne den fra USA’s terrorliste, som den har været på siden 1997 (EU fjernede organisationen fra sin liste i 2009).
At fedte for den iranske diktatur
Lobbykampagnen bliver støttet af flere amerikanske politikere, hvoraf flere talte ved onsdagens demonstration, der var MKO’s første offentlige aktion efter at være blevet erklæret legitim.
”Dette er en kæmpe mulighed for den iranske opposition”, sagde den tidligere amerikanske FN-ambassadør John Bolton. Inden sin tale fortalte han RÆSON, at situationen ville have været helt anderledes i Iran i dag, hvis den amerikanske administration havde støttet den iranske opposition under protesterne i Teheran efter valget i 2009.
Mens han trippede for at komme på scenen for at tale, forklarede den tidligere formand for Repræsentanternes Hus, Newt Gingrich, at MKO nu vil have bedre mulighed for at lobbye, indsamle penge, og for at kommunikere sin sag.
”Det eneste formål med at have MKO listet som en terrororganisation var at fedte for det iranske diktatur,” sagde han.
Ingen udvandrede
Demonstrationen fandt sted samtidig med, at Ahmadinejad optrådte på de diplomatiske gulve i FN. Præsidentens tale var renset for de mest frastødende kommentarer, som tidligere har forvandlet hans taler til regulære mediespektakler. Selv om han kritiserede internationale medier for ikke at fortælle ”sandheden om zionismen”, handlede store dele af talen om behovet for en ny verdensorden og om, at vesten forsøger at intimidere Iran. Faktisk undlod de europæiske delegationer at udvandre, hvilket ellers har været rutine.
Det afholdt ikke Rudy Giuliani fra at harcelere mod den iranske præsident:
”Han har dræbt så mange af jeres folk, at det er umuligt at tælle. Tusindvis, hundredtusindvis,” sagde han til de fremmødte iranere på Dag Hammarskjöld’s Plaza på Manhattan.
En af deltagerne ved demonstrationen var Naghmeh Rajabi. Den unge iranske kvinde fortalte RÆSON, at hun har mistet to familiemedlemmer til regimet: En tante blev henrettet under revolutionen i 80’erne, hvor MKO tabte magtkampen til præsterne og deres allierede, som de ellers havde kæmpet forenet med mod shahen. En anden tante, fortalte hun, blev likvideret i Tyrkiet for ti år siden for sin forbindelse til gruppen.
”MKO er den største, bedst organiserede og mest respekterede iranske oppositionsgruppe. Der er ingen vej til demokrati i Iran uden MKO,” sagde hun.
”Over 90 procent af den iranske befolkning vil af med regimet. Men det er kun MKO, der kæmper for det,” sagde 30-årige Abbas, der kom til USA for to år siden, og som foretrak kun at optræde med fornavn af frygt for repressalier.
I Iran er MKO imidlertid stærkt upopulær blandt store dele af befolkningen, blandt andet på grund af gruppens støtte til Iraks Saddam Hussein mod Irans Ayatollah Khomeini under de to landes indbyrdes krig fra 1980-88. Men gruppens mangel på popularitet skyldes mest af alt regimets propaganda, forklarede Abbas:
”MKO gik forrest i krigen i to år, men det viste sig, at Khomeini havde tænkt sig at fortsætte krigen i 20 år, forsøge at erobre hele Irak og fortsætte til Israel. Det var meget patriotisk af MKO at støtte Irak,” forklarede han.
Anklager om sekterisk kult
Eksilbevægelsen er blevet kritiseret internationalt for at have en sekterisk, antidemokratisk struktur. I 2005 udgav Human Rights Watch en rapport, der anklagede MKO for at operere som en kult, der blandt andet tvinger medlemmer til at opgive deres ægteskaber, og for at torturere tidligere medlemmer, hvoraf mindst to ifølge Human Rights Watch mistede livet.
Efter sin tale til forsamlingen afviste John Bolton, som også tidligere har optrådt ved MKO-demonstrationer, anklagerne.
”Alle de medlemmer af MKO, som jeg har mødt, er ikke lige så lidt medlem af en kult, som jeg er,” sagde han.
Heller ikke Newt Gingrich gav meget for kritikken.
”En menneskerettighedsorganisation, som formår at se igennem det iranske regimes forbrydelser, og i stedet fokusere på MKO, lider af et sygeligt forvrænget syn på Iran,” sagde han til RÆSON, men indrømmede, at han ikke selv har besøgt lejrene i Irak, hvor bevægelsen har base.
”Jeg kan på ingen måde vide, om anklagerne er sande, men det er der ingen, der kan. Vi har ikke efterforsket det, men det virker som om, at folk bliver i lejrene frivilligt.”
Vælt regimet i Iran
Den politiske leder af MKO, Maryam Rajavi talte til sine tilhængere via et videolink fra Frankrig, hvor hun bor i eksil sammen med sin mand. Hun takkede for støtten og opfordrede til aktivt at vælte regimet i Teheran.
”Mullaherne er mere sårbare end nogensinde. Nu beder vi internationale regeringer om at stå sammen bag det iranske folk,” sagde Rajavi, og udtrykte under overdøvende klapsalver støtte til de syriske aktivister i deres kamp mod Bashar al-Assad.
”Først får syrerne sin frihed, så iranerne. Det er uundgåeligt,” sagde hun.
Ahmadinejad er gået ind i sit sidste år som præsident, og hans tale var derfor sandsynligvis hans sidste i FN. Men stod det til Newt Gingrich, burde Iran slet ikke blive inviteret tilbage foreløbig.
”Det er en skændsel. Hvis FN stod fast på sine principper, ville Iran blive smidt ud.”
Sune Engel Rasmussen (f. 1984) er skribent og har i flere år rejst jævnligt i Mellemøsten, og blandt andet boet i Teheran i halvandet år. Han er nu bosat i New York. ILLUSTRATION: Demonstration (Foto: Sune Engel)