NYHEDSPERSPEKTIV
Pakzad om Syrien: De islamistiske militser vinder terræn – også i Damaskus
12.12.2012
.NYHEDSPERSPEKTIV AF RÆSONS REDAKTION
I det nye nummer af RÆSON, som udkommer i denne uge, har Mellemøst-kommentator Poya Pakzad en stor analyse af situationen i Syrien. [Tegn abonnement her og få nummeret med posten]. Igår bragte medierne nyheden om, at Præsident Obama har anerkendt oprørerne i Syrien (se fx New York Times). Pakzad understreger, at det er den syriske opposition, Obama hermed har blåstemplet: “At USA har anerkendt “rebellerne”, er faktisk en fejlmeddelelse, der stammer fra pressen, Associated Press. USA har langt om længe anerkendt Det Nationale Koalitionsråd i samklang med England og Frankrig, men de bør adskilles skarpt fra den væbnede opposition på slagmarken”. Pakzad forklarer: “Koalitionen, som nogle betegner som “en regering i vente”, er en paraply, der består af diverse politiske grupper fra islamister til liberale til venstrefløjsaktivister. USA spillede sammen med Qatar en instrumental rolle i gruppens oprettelse. Konsekvensen af den anerikanske støtte er, at gruppen bliver styrket og der oprettes en kanal gennem hvilken finansiel og materiel støtte kan passere. Oprettelsen af koalitionen handlede fra afsættet om at komme den islamistiske radikalisering i opstanden til livs.”
RÆSON: Hvad betyder det at USA kategoriserer Nusra-Fronten som en terrororganisation?
PAKZAD: Ganske tidligt efter opdagelsen af gruppen Jabhat al-Nusra, betegnede amerikanske efterretningsvæsener den som en gruppe, der udsprang af det irakiske al-Qaeda. Konsekvensen er den, at gruppens donorer – hvem end de præcist er – får sværere ved at støtte dem. Gruppen benytter terror i vid udstrækning – bilbomber, selvmordsbomber og IED’er – og har adgang til våben fra det sorte marked langs de porøse syriske grænser.”
RÆSON: Indikerer kampene i Damaskus at styret er uger fra at falde – eller kan Assad igen overraske ved at holde fast?
PAKZAD: Det er uhyre svært at udsige noget konkret om, hvor svækket Assad er. Alle øjebliksanalyser og forudsigelser har været mestendels forkerte. Jeg tør ikke give en konkret bedømmelse. Dog kan jeg sige, at det er de islamistiske militser, der vinder terræn – også i Damaskus, og det tegner ikke godt i længden. Konflikter mellem cellespaltede militser vil fortsætte hinsides Assads fald over territorie og magt, medmindre en intern politisk forhandling snart søsættes. Situationen bliver dagligt værre, ikke bedre. Og kimen til fortsat konflikt er lagt.
Tegn abonnement her og få nummeret med posten
ILLUSTRATION: Damaskus i tusmørke [arkivfoto: Shutterstock]