Knusende dygtig. Krause og Engell om Kristian Thulesen Dahl
08.08.2012
.Til RÆSONs nye ebog, DANSK POLITIK, laver redaktionen i disse dage en serie store interviews med politiske kommentatorer om efteråret på Christiansborg. Et af de mange emner, vi har spurgt ind til, er Dansk Folkeparti efter Pia Kjærsgaard. Her er, hvad Hans Engell og Niels Krause-Kjær svarede (INDEN nyheden om magtskiftet):
—
RÆSON: Står det i dag klart om partiet Dansk Folkeparti kan overleve, når Pia Kjærsgaard engang trækker sig?
ENGELL: Ja, det mener jeg bestemt, de kan. Den naturlige afløser er Kristian Thulesen Dahl og han er jo allerede i dag den, der varetager en meget stor del af de daglige politiske forretninger. Det er ham, der er chefforhandler på alle områder – der indgås ikke nogen aftaler med DF, uden at han er med. Og i folketingsgruppen kan der ikke fremlægges nogen forslag uden, at det har været godkendt hos ham. Så allerede dér har han en enorm indflydelse. Spørgsmålet er så, vil han være billetsælger i samme omfang som Pia Kjærsgaard? Det vil han muligvis ikke, for hun har altså en fornemmelse for vælgere og medier og alt muligt er enorm.
Men: selvom det skifte måtte komme, hvor Pia Kjærsgaard trækker sig som partiformand, så tror jeg mange vælgere vil ikke komme til at opleve det på den måde. Thulesen Dahl vil tage over og være den, der ligesom i dag står for alt det politiske og styrer parti og folketingsgruppe, men når der er nogen store holdningssager, så vil de trække Pia Kjærsgaard ind på scenen så længe hun har energien til det. Så jeg tror, det bliver en mere glidende overgang, hvor Thulesen Dahl nok tager over som partileder, men Pia Kjærsgaard stadig vil være meget synlig, hvis der er en Muhammedsag eller en anden sag der appellerer til hende, så kan hun parkeres på TV2 News.
RÆSON: Men som karismatisk lederskikkelse er Morten Messerschmidt så ikke også et kvalificeret bud, når han vender hjem fra Europa-Parlamentet?
ENGELL: Jo, men dér tror jeg, der er en del af partiet, der vil stå på bremsen. Den seneste melding om eksperterne viser jo, at han er mere sulten efter at gå ind i et ordentligt hundeslagsmål end at fastholde den brede solidaritet, som Thulesen Dahl repræsenterer. Det bliver først på længere sigt. Der er selvfølgelig mange i partiet, der ser ham som en afløser, fordi han er god til at sætte debatter i gang osv. – men omvendt er det også et pragmatisk parti, der har vænnet sig til magten og godt kan lide at være respekteret og centralt placeret på Christiansborg. Det kan Messerschmidt ikke levere.
…
RÆSON: DF: Står det i dag klart, om partiet kan overleve når Pia Kjærsgaard går på pension? Hvem skal overtage partiet?
KRAUSE-KJÆR: Jeg mener slet ikke, der er nogen tvivl om, at Dansk Folkeparti har vist, det er et blivende parti – ikke bare et fænomen. Partiet har en meget solid og homogen vælgergruppe, som er utrolig stabil. De har meget svært ved at komme over 15 procent i meningsmålingerne, og de har meget svært ved at komme under 12 procent – BÅDE til valg og i meningsmålinger. Så de ligger meget stabilt. I forhold til vælgergruppen hænger politikken sammen, og partiet har oven i købet vist, at det kan holde niveau, selv på et tidspunkt, hvor flygtningedebatten ikke fylder væsentligt meget i det offentlige rum – dét var det store spørgsmål i starten. Som det ligger i øjeblikket, er det jo Kristian Thulesen Dahl, der står over. Er han så karismatisk, som Pia Kjærsgaard? Nej, han er en anden type – en knusende dygtig politiker, som er i fuldstændig samklang med sit parti, sine vælgere og sit bagland. Det skal nok gå.
RÆSON: Vil man se Morten Messerschmidt vende tilbage fra Europaparlamentet og spille en mere betydningsfuld rolle i partiet?
KRAUSE-KJÆR: Det tror jeg gerne, han vil. Men det bliver Kristian Thulesen Dahl, der svinger taktstokken.