19.11.2012
.”Venstres fremgang i meningsmålingerne kan let vende igen. Hvis Løkke bliver helt umulig at samarbejde med, er vælgerne hurtigt tilbage hos Thorning. Og det samme sker, hvis regeringen får gang i økonomien eller begynder at få heldet med sig.” Det siger politisk kommentator og liberal blogger, Jarl Cordua til RÆSON efter Venstres landsmøde i weekenden.
INTERVIEW af Caroline Gerd Frandsen
LÆS OGSÅ:
– RÆSON spørger de røde: Hvor blå må I blive?
RÆSON: Hvilken situation er Venstre i?
Cordua: Venstre skal og vil i øjeblikket placere sig et sted, hvor de ikke lover for meget. Deres politik skal være langtidsholdbar og ikke for konkret. Samtidig skal Venstre også være et interessant parti for regeringen at samarbejde med. Det er altså en balance, som skal opretholdes. På den ene side skal partiet sørge for at være spilbar for regeringen, men det skal samtidig også have en vis kant til den. Og så skal Venstre jo også sørge for ikke at skille sig for meget ud fra de andre partier i blå blok.
RÆSON: Hvordan håndterer Venstre det at være i oppositionen?
Cordua: Venstre sidder i en position, hvor de bliver holdt i baghånden af regeringen og holder sig i baggrunden. Men de gør det med overblik. De må ikke kravle helt op i hængekøjen. De kan ikke bare lade være med at stå til ansvar for noget som helst, og det gør de heller ikke. De har lavet aftaler med regeringen, hvilket Enhedslisten ikke har været glade for. Det er også derfor, at Johanne Schmidt-Nielsen og Enhedslisten måtte gå på kompromis med finansloven. De gik på kompromis, så Venstre ikke skulle få indflydelse.
Ude af øje, ude af sind?
RÆSON: Lars Løkke Rasmussen har fået kritik for at holde sig væk fra medierne. Er det en bevidst strategi?
Cordua: Ja, det er helt klart bevidst. Sådan var det også med Helle Thorning, da hun var i oppositionen. Sådan er det altid for oppositionslederne. De skal helst svæve lidt over vandene, være lidt ophøjede og få respekt. Lars Løkke skal optræde i avisernes søndagsportrætter og Bag Borgen.
RÆSON: Medierne har påpeget, at Lars Løkke er mere synlig på Facebook end i de redigerede medier. Er det en god strategi, når ikke alle bruger Facebook?
Cordua: Pressen skriver jo bare af fra Facebook, så de vælgere, som ikke benytter sig af Facebook, får alligevel den samme information. Situationen er, at journalisterne er sure over, at de ikke kan få et interview med Lars Løkke, og så skriver de sure artikler om, hvor irriterende det er. Pressen bliver udsat for spin af regeringen, som siger, at Løkke dovner den. Men sådan er dynamikken bare. Sådan skal de udstille Venstre, og hvis regeringen kan sandsynliggøre, at der er noget om snakken, så bliver journalisterne også ved med at omtale det.
RÆSON: Men mister Venstre ikke vælgere ved at holde sig væk fra medierne? Som man siger ”Ude af øje. Ude af sind”?
Cordua: Man kan jo kigge på Venstres meningsmålinger og drage konklusioner deraf. Partiets strategi virker tydeligvis, og man ødelægger ikke noget, som holder. Så kører man selvfølgelig videre med det. Det ser vi alle steder. I politik, men også i for eksempel fodbold.
RÆSON: Hvorfor har Venstre så meget medvind i meningsmålingerne?
Cordua: Danskerne vælger Venstre, fordi de vælger Socialdemokraterne fra. De har ikke længere tillid til Thorning og hendes regering. Venstres fremgang i meningsmålingerne kan dog hurtigt vende igen. Hvis Venstre bliver helt umulige at samarbejde med, er vælgerne hurtigt tilbage hos Thorning. Og det samme sker, hvis regeringen får gang i økonomien eller begynder at få heldet med sig.
RÆSON: Hvad var kernebudskabet på Venstres landsmøde i weekenden?
Cordua: Som Lars Løkke også sagde i sin tale til landsmødet, skal vi skære ned på det offentlige forbrug og bruge overskuddet til at forhindre, at danske arbejdspladser flytter til udlandet. Det er budskabet. Og det er også det, danskerne bekymrer sig om. Derfor skal man kunne overbevise vælgerne om, at der er et job til dem i morgen. Jeg vil også love, at Thornings nytårstale kommer til at handle om emnet. Hvis ikke, så er der et eller andet galt. Den, der kan overbevise vælgerne om, at de kan holde danske arbejdspladser i Danmark, vinder næste valg.
Caroline Gerd Frandsen studerer journalistik på SDU