Russisk partileder Vladimir Ryzhkov til RÆSON: Putin kontrollerer partisystemet – men protesten er på vej

Russisk partileder Vladimir Ryzhkov til RÆSON: Putin kontrollerer partisystemet – men protesten er på vej

17.07.2011

.

“Putin vil ikke kunne beholde præsidentposten i lang tid. Indenfor de næste to-tre år vil autoriteterne være så upopulære, at der kommer en alvorlig politisk krise.” Det siger Vladimir Ryzhkov, hvis parti – “Folkets Frihedsparti” – 22. juni blev nægtet opstilling til Duma-valget i december. Det stod i meningsmålinger til 10% af stemmerne. “Det politiske system er perfekt gearet til manipulation, snyd og kåring af “de rigtige” vindere. I dag er kun 7 partier tilbage – alle udvalgte af Kreml. Ingen nye partier er registreret i løbet af de sidste fem-seks år.”

Interview af Maria Mellander

RÆSON: Justitsministeriet har netop afvist at lade dit “People’s Freedom Party” opstille til Duma-valget i december. Hvad skete der?
RYZHKOV: Da Putin blev præsident i 2000 var 50 partier registrerede. I 2004 blev en særlig valglov vedtaget – Europas mest restriktive og autokratiske. Efter lovens ikrafttræden måtte 35 partier lukke. Mit republikanske parti (Republican Party of Russia) grundlagdes i 1990 og var repræsenterede i fire Duma-forsamlinger. På trods af dette blev partiet lukket. I dag er kun 7 partier tilbage – alle udvalgte af Kreml. Ingen nye partier er registreret i løbet af de sidste fem-seks år. Det er praktisk umuligt at registrere nye partier med denne lovgivning. For et år siden startede jeg sammen med Mikhail Kasyanov, Boris Nemtsov og Vladimir Milov et nyt koalitionsparti “People’s Freedom Party”. Vi har gjort alt ifølge lovgivningen; dannet 53 regionale afdelinger og indsamlet 46.000 underskrifter. Alligevel blev vores parti afvist. Nu har vi ingen mulighed for at deltage i Duma-valget til december. Et valg uden deltagelse af oppositionen – det er ikke et valg.
RÆSON: Vil I boykotte valget?
RYZHKOV: Vi vil opfordre russerne til at stemme “mistillid til alle kandidater” – et aktivt boykot af valget [i Rusland kan man udover at stemme blankt vælge at afgive en “mistillids-stemme”, red.]. Vi ser ikke dette valg som hverken frit, legitimt eller demokratisk. Den nye Duma vil i vores øjne være illegitim. Vi vil øge vores protestaktioner. Efter dette såkaldte valg vil vi kræve et frit og fair omvalg så hurtigt som muligt.
RÆSON: Udgør de nuværende syv godkendte partier ikke en vis opposition?
RYZHKOV: Disse partier er blot Kremls satellitter. Alle er mere eller mindre kontrollerede af Putins regering. Ingen reelle oppositionspartier er tilladte ved Duma-valget.
RÆSON: Kan Medvedev gøre en forskel?
RYZHKOV: Medvedev er en nobody – Putins marionetdukke. Medvedevs indflydelse er lig nul. Kun en mand kontrollerer begivenhederne – Putin.
RÆSON: Er der slet intet, der står i vejen for, at Putin får præsidentposten i 2012?
RYZHKOV: Det politiske system er perfekt gearet til manipulation, snyd og kåring af “de rigtige” vindere. Problemet for Putin er legitimiteten. Ifølge meningsmålinger ser et flertal af russere både det politiske system og valgene som illegitime. Autoriteterne ses ikke som repræsenterende folkets vilje. Første dag efter valget – det er her Putins problemer for alvor starter.
RÆSON: Hvad sker der, hvis Putin overtager præsidentposten i 2012?
RYZHKOV: Vi får en illegitim regering med efterfølgende politisk krise og kapitalflugt. Ingen fra erhvervslivet tror på Putins reformevner. Putin vil ikke kunne beholde præsidentposten i lang tid. Inden for de næste to-tre år vil autoriteterne være så upopulære, at der kommer en alvorlig politisk krise.
RÆSON: Indtil nu har russerne ikke været meget for at demonstrere mod regeringen?
RYZHKOV: Tendensen er stigende. Dette år har vores parti “Peoples Freedom Party” stået bag to demonstrationer: I den første deltog 800 mennesker, i den næste deltog 2.000 – det største fremmøde i 10 år. Det vigtigste er dog ikke demonstrationerne – det er meningsmålingerne. Putin taber terræn i de store byer: I Moskva, Sankt Petersborg og Nizhny Novgorod støtter mindre end 25 % Putin og hans politik. Middelklassen og erhvervslivet siger nej tak til Putin.
RÆSON: Har demonstrationerne mod Lukashenka i Minsk haft en effekt på russisk politik?
RYZHKOV: En af vores aktivister starter aktioner i den forbindelse. Putin er bange for disse protestaktioner i Minsk – det minder ham om de farvede revolutioner i Ukraine, Georgien og Serbien.
RÆSON: Hvad kan USA og EU gøre?
RYZHKOV: Jeg er en stor fortaler for den såkaldte “Cardin-lovgivning” i USAs kongres, der træder i kraft inden året er omme. Den mest effektive måde er netop at at indføre sanktioner rettet mod kriminelle; de ansvarlige for Magnitsky-mordet, Khodorkosky – og Lebedev-sagerne [begge oligarker, der er gået ind i politik – uden held, red.]. Alle disse kriminelle er også forretningsmænd. De gemmer deres formuer i Europa og USA og er meget bange for personlige sanktioner. Man bør også lave sanktioner rettet mod overtrædere af demokrati – og menneskerettigheder. For eksempel kunne Justitsminister Koneva, ansvarlig for afvisningen af oppositionspartier, være oplagt. Europa Parlamentet fordømte for nylig Justitsministeriets afvisning af oppositionspartier til Duma-valget. Indførelsen af EU-sanktioner rettet mod personer blev også diskuteret i den forbindelse. Når vi ikke selv har mulighed for at etablere “rule of law” i Rusland – hvorfor kan amerikanerne og europæerne så ikke hjælpe os?

Ryzhkovs “Folkets Frihedsparti” kaldes på engelsk “People’s Freedom Party” forkortet PARNAS.

Maria Mellander er praktikant på tænketanken Carnegie Center Moscow og bachelor i statskundskab, KU. Geopolitik og gasledninger – demokrati-revolutioner og Wikileaks er blandt favoritemnerne. Illustration: Putin til World Economic Forum-møde i Davos, Schweiz (foto: World Economic Forum)