RÆSON i Uganda: Museveni kan ikke stoppe oprøret

RÆSON i Uganda: Museveni kan ikke stoppe oprøret

01.05.2011

.

Selvom Museveni-styret har slået hårdt ned på de seneste ugers demonstrationer mod inflation og prisstigninger på fødevare, tager oprøret til i styrke. Fredag blev mindst fem mennesker dræbt og over 150 såret efter voldsomme kampe mellem demonstranter og militær.

Af Esben Larsen Mikkelsen, RÆSONs Afrikaredaktør, Kampala

Kun tolv dage før præsident Musevenis genindsættelsesceremoni ser det ud til, at han må forberede sig på at kæmpe for sin magt. I fredags lignede flere byer, inklusiv hovedstaden Kampala, en krigszone. Kampe mellem demonstranter og militærpoliti varede i flere timer.

RÆSON talte med sydafrikanske Maryke Botha, som under demonstrationen var fanget i hendes lejlighed i nærheden af Kampalas største universitet Makerere: ”Omkring 200 demonstranter har sat ild til en masse dæk, samtidig med at de smider kæmpe sten mod militæret længere nede ad gaden. Militæret skyder til gengæld mod demonstranterne og kaster med tåregas. Jeg har set dem bruge gummikugler før, men de skyder med rigtig ammunition nu, for det lyder meget højere.”

Mindst fem mennesker blev dræbt, over 150 blev såret, og omkring 700 demonstranter blev arresteret, mens kampene raserede i Kampala og fem andre byer. Demonstrationerne, som har varet i tre uger, tog til i styrke i torsdags, da politiet sårede oppositionspolitikeren og manden bag demonstrationerne Kizza Bisegney under en meget voldelig anholdelse.

Inflation fordoblet
Oprøret startede, da Kizzy Besigney, sammen med aktivister og andre oppositionspolitikere, nægtede at køre på arbejde på grund af for høje benzinpriser. I stedet begyndte de at gå, og det blev til sloganet Walk2Work. Protesten var samtidig en kritik af, at regeringen ikke har reageret på landets kæmpe inflation og de enorme prisstigninger på madvarer.

I går viste nye tal, at inflationen i Uganda er mere end fordoblet fra 6,4 procent i februar til 14,1 procent i dag.

Samtidig er prisen på de mest normale madvarer som ris, bønner, bananer og majs skudt i vejret og koster nu op imod dobbelt så meget som for et halvt år siden. Også benzinpriserne har haft raketfart. I februar måned blev det næsten en tredjedel dyrere at købe benzin, så uganderne nu må slippe over otte kroner for en liter.

Den store stigning i leveomkostningerne har betydet, at demonstrationerne hurtigt har fundet support blandt befolkningen, og uge efter uge har oprøret spredt sig til flere byer. Med kampene i fredags er det samlede dødstal oppe på ti mennesker, heriblandt en 2-årig pige fra byen Masaka, og mere end 400 mennesker er sårede.

Oppositionen truer Museveni
Den voldsomme udvikling i landet kommer efter, at oppositionen med Besigney i spidsen tilsyneladende har fået vind i de politiske sejl.

Efter et sviende valgnederlag til præsident Museveni i februar har protesterne og den voldsomme behandling fra militæret og politiet givet Bisegney og oppositionen et momentum og en sympati blandt befolkningen, som fuldstændig manglede under valgkampen. (RÆSON I UGANDA: MUSEVENI VINDER PRÆSIDENTVALGET OVERRASKENDE STORT)

Det har skræmt præsident Museveni. Flere analytikere i Uganda mener, at regeringens voldsomme reaktion mod demonstranterne skyldes, at oppositionen har fat i et reelt problem.

Det er først og fremmest tvivlsomt, hvor stor opbakning regeringen egentlig har i befolkningen. For selv om de ved valget fik 68 procent af stemmerne, skal det ses i lyset af, at regeringen op til valget brugte rigtig mange penge på at sikre sig opbakning ved at give pengegaver rundt om i landet.

Samtidig har netop denne gavmildhed nu givet bagslag for præsidenten. Der er ikke mange penge tilbage i regeringens pengekasse, og uden de nødvendige midler vil Museveni have svært ved at dæmme op for inflationen og de stigende priser og dermed slukke demonstranternes vrede.

Demonstrationerne fortsætter
Det er uvist, hvordan situationen i Uganda vil udvikle sig. Men Museveni viser ikke tegn på at bløde op. RÆSON har talt med flere, som er bange for, at han vil udstede undtagelsestilstand, hvis demonstrationerne fortsætter med samme styrke. Derefter kan han for alvor fylde byerne med militær.

I går og dag har militæret været synlige i Kampalas gader, men der er ingen vrede menneskemængder. Efter anholdelsen i torsdags blev Kizza Bisegnye fløjet til et hospital i Kenyas hovedstad Nairobi, hvor han stadig befinder sig. Der er ingen, der ved, hvornår han kommer tilbage til Uganda, men på mandag vil oppositionen med eller uden Besigney igen ’gå på arbejde’.

Foto: Kizza Besigye, leder af Ugandas største oppositionsparti Forum for Democratic Change.

Esben Larsen Mikkelsen (f. 1985) er RÆSONs Afrikaredaktør. Han studerer journalistik på Danmarks Journalisthøjskole. Esben har besøgt Afrika fire gange og bor for tiden i Kampala, Uganda. Han har været praktikant hos CARE Danmark og har skrevet til Aarhusvest.dk.