Michael Aastrup Jensen (V): Vi skal give decideret støtte til oprørsbevægelser i Mellemøsten

Michael Aastrup Jensen (V): Vi skal give decideret støtte til oprørsbevægelser i Mellemøsten

01.03.2011

.

”Hvis de arabiske oprør dør ud uden at lede til demokrati, skal Vesten i fremtiden give decideret støtte til oprørsbevægelser i de arabiske lande,” siger Michael Aastrup Jensen til RÆSON, som i dag afholder konference ”Hvordan vindes freden i Mellemøsten” med Rødding Højskole. ”Det handler primært om økonomisk støtte, men også støtte til uddannelse og træning i at få en politisk organisation op at stå. Ikke militær støtte. Men alt op til det”, siger han til RÆSON. Han og Naser Khader (K) vil fordoble det Arabiske Initiativ.

Interview af Magnus Boding Hansen, RÆSONs daglige redaktør

RÆSON: Du sagde i dit oplæg til debat her på Røddinge Højskole for få minutter siden at vi skal give decideret støtte til oprørsbevægelser i arabiske lande, hvis det ender med at oprørerne dør ud og tingene går tilbage til den gamle status quo med udemokratiske regimer. Vil du uddybe?
AASTRUP: Det handler primært om økonomisk støtte, men også støtte til uddannelse og træning i at få en politisk organisation op at stå. Ikke militær støtte. Men alt op til det.
RÆSON: Hvordan sikres det, at der ikke købes våben for den økonomiske støtte?
AASTRUP: Det kræver en dialog med de her partier og bevægelser, vi vil støtte, for at sikre at pengene går målrettet til brug for at træne dem op og til deres kommunikation og propaganda.
RÆSON: Fx hjælp til en radio som du også foreslog…
AASTRUP: Ja, fx radio. Og hjemmeside, internet, osv.
RÆSON: Du foreslår også, at vi skal stille Israel NATO-medlemskab i udsigt, hvis de indgår i fredsforhandlinger. Vil du uddybe?
AASTRUP: Det skal være en gulerod for dem, hvis vi får lavet en to-statsløsning, som er reel og valid og som begge parter kan gå med til. Det vil være så godt som en sikkerhedsgaranti for dem, som man kan komme. Så er der ingen, der vil turde angribe dem, fordi de så ved, at så forsvarer NATO dem.
RÆSON: Kritikken af det forslag er, at Israel ikke er demokratiske nok til at være med i NATO og har lavet en stribe dokumenterede overgreb på palæstinensere.
AASTRUP: Der skal være de samme krav som til andre medlemmer som fx Tyrkiet, som jo også har problemer engang i mellem. Men de har et retssystem og tager fat i de problemer, lige om Israel. Venstrefløjen skal passe på ikke lave en dobbeltstandard ift Israel og Tyrkiet.
RÆSON: Men mener du Israel, som de er i dag, er kort eller langt fra at opfylde de krav?
AASTRUP: Forholdsvis tæt på, mener jeg. Og hvis fra det internationale samfunds side vil gøre noget, som er reelt, er det sådan noget som et NATO-medlemskab. Spørgsmålet er som, om den nuværende regering vil være tilfreds med det. Det er jeg i tvivl om. Men oppositionen vil gerne. De er mere fredslystne. Så jeg håber, de vinder valget i Israel.
RÆSON: Meget tyder på, at USA vil til at have en mere tilbagetrukket rolle i Mellemøsten. Samtidig ser der ud til at blive et større behov end længe for tilstedeværelse og støtte til Mellemøsten. Hvordan skal EU og Danmark som aktør i EU forholde sig til det dilemma?
AASTRUP: Obama har skuffet mig meget. Han er alt for svag. For lidt aktiv. EU må fylde det vakuum ud. Men de har desværre også skuffet. Hvis EU vil spille en udenrigspolitisk rolle, så er det nu. Det er nu vi skal gå ind, markant, og melde klart og fælles ud. Det skal Danmark presse på for.
RÆSON: Men hvis man vil gøre mere, koster det også mere. Hvor mange penge er der på vej?
AASTRUP: Selvfølgelig koster det penge. Men det er billigere, at der er fred, end at betale for konsekvenserne.
RÆSON: Naser Khader har lige foreslået her i den debat, du var i med ham her på Rødding Højskole, at vi skal fordoble pengene til det Arabiske Initiativ. Hvad siger du til det?
AASTRUP: Det er jeg med på.
RÆSON: Hvorfor ikke firedoble det?
AASTRUP: Det kan man jo altid sige. Men vi skal selvfølgelig have fundet ud af, hvor pengene kommer fra. Men ideen er god. Vi spiller en stor rolle i dag i Mellemøsten, og vi kan spille en endnu større rolle.

Magnus Boding Hansen (f.1986) er RÆSONs daglige redaktør og redaktør for krig og fred. Han er kandidatstuderende i retorik med tilvalg i journalistik fra Universidad de Costa Rica og i sikkerhedspolitik. Magnus har skrevet en artikel fra jordskælvet i Haiti til Information og været praktikant på DR2 Udland.