Hillary: I’m moving on

Hillary: I’m moving on

10.04.2011

.

Helt præcist hvor Hillary Clinton er på vej hen, er der endnu ingen, der ved. Men én ting er sikker: Hillary træder tilbage som udenrigsminister om halvandet år. Uanset om Obama bliver genvalgt.

Af Mira Borggreen

Præsident Obama kan godt begynde at se sig om efter en ny udenrigsminister. Han skal selvfølgelig lige genvælges først, men hvis han klarer skærene i 2012, bliver hans anden præsidentperiode uden Hillary Clinton som udenrigsminister. I et interview på CNN med Wolf Blitzer 16. marts 2011 understregede hun eftertrykkeligt, hvor sikker hun er i sin sag:

Wolf Blitzer: Hvis præsidenten bliver genvalgt, vil du så påtage dig rollen som udenrigsminister igen?
Hillary Clinton: Nej.
WB: Vil du påtage dig rollen som forsvarsminister?
HC: Nej.
WB: Vicepræsident?
HC: Nej.

For de af hendes støtter, der sidder med et håb om, at Hillary Clinton stiller op til præsidentvalget i 2016, var der heller ikke noget at hente:

Wolf Blitzer: Vil du gerne være USA’s præsident?
Hillary Clinton: Nej.
WB: Hvorfor ikke?
HC: Fordi jeg netop nu bestrider det bedste job nogensinde… og der er ikke noget, jeg kan forestille mig at lave herefter, der vil være lige så krævende, udfordrende eller berigende.
WB: Ikke engang præsident?
HC: Ved du hvad, jeg havde en fantastisk oplevelse, da jeg stillede op, og jeg er meget stolt af den støtte jeg fik og meget taknemmelig for muligheden – men jeg skal videre… jeg har ingen intentioner om at stille op igen. Jeg vil i stedet gøre mit ypperste i de kommende to år [som udenrigsminister, red]

Siden hendes udtalelse om fremtiden i begyndelsen af marts, er det nu ikke, fordi Hillary Clinton har mistet hverken troværdighed eller værdi på et eventuelt jobmarked. En Gallup-undersøgelse fra 31. marts 2011 understreger hendes popularitet. Ifølge en artikel på Newsmax.com 1. april 2011 er hun den mest populære i Obamas regering. Obama ligger langt bag hende med 54 procent, forsvarsminister Robert Gates lander på 52 procent og vicepræsident Joe Biden er helt nede på 46 procent.

Popularitetsraten på 66 procent – hendes højeste siden hun tiltrådte som udenrigsminister for over to år siden – har på ny fået sat gang i rygterne om, hvorvidt Hillary Clinton stiller op i 2016. Ikke siden Bill Clintons rigsretssag i 1998 har Hillary Clinton været så populær. Den øgede popularitet er klart en positiv indikator, og Hillary Clinton har ifølge Newsmax.com meget klart afvist, at hun erstatter Joe Biden som vicepræsident i 2012.

Aldrig mere præsidentkandidat?
Men at Hillary Clinton ikke har tænkt sig at stille op i 2016 – hun fylder 69 lige før valgdagen i 2016 – burde nu ikke komme som nogen overraskelse. For ifølge New York Magazine – der har lavet en kronologisk oversigt over Hillary Clintons svar på spørgsmålet ”stiller du op igen?” – så har svaret overordnet set være negativt.

I oktober 2008 blev Hillary Clinton i tv-programmet Fox & Friends spurgt om, hvor stor chancen var, for at hun stillede op igen, og dengang lød svaret: “Formentligt tæt på nul.” Knapt et år senere i juli 2009 var svaret dog noget anderledes. I et interview med The Nation i Bangkok, Thailand, svarede Hillary Clinton, at hun var tilfreds med det job, hun havde, nu.

Om hun havde håbet på en chance i 2016, er ikke til at vide, for i et interview senere på måneden blev hun konfronteret med svaret fra The Nation. I talkshowet Meet The Press havde hun muligheden for direkte at benægte en kommende præsidentkampagne. Hun startede ud med at sige: “Nej, aldrig (…) Overhovedet ikke. Jeg ved ikke hvad jeg ellers skal sige.” Intervieweren bryder ind og siger: “Så du siger, at du aldrig vil overveje at stille op igen?” hvortil Hillary Clinton endnu mere undvigende svarede: “I mit sind tror jeg ikke, det kommer til at ske… som jeg sagde, jeg er fokuseret på, hvad jeg laver nu…”.

I oktober 2009 afviste Hillary Clinton så direkte i to interview, at hun vil stille op igen. Det sker i Today Show den 12. og ABC News den 14. oktober, og siden har tonen haft den samme lyd. Da Bill Clinton i september 2010 besøgte David Letterman som gæst i The Late Show, gav han udtryk for sin kones planer for fremtiden:

“Hillary er tilhænger af det her bryllup [mellem datteren Chelsea Clinton og investeringsrådgiver Marc Mezvinsky, red.], fordi hun faktisk hellere vil være bedstemor end præsident.”

Under en rejse til New Zealand i november 2010 blev Hillary Clinton spurgt om, hvorvidt hun mente, USA var klar til en kvindelig præsident. Til det svarede hun ifølge Reuters: “Det burde USA være.” Men på spørgsmålet om, hvem det skulle være, svarede hun: “Ikke mig.”

Siden januar 2011 har Clinton desuden kraftigt givet udtryk for – i The Today Show og et PBS-interview – at hun ikke bliver som udenrigsminister, hvis Obama bliver genvalgt. Og i interviewet med Blitzer var der ikke noget at tage fejl af. Hillary Clinton vil ikke officielt være en del af Obama regeringen efter 2013.

Altid på farten
At Hillary Clinton ikke vil stille op i 2016 er altså tydeligt dokumenteret – ikke mindst af hovedpersonen selv. Men spørgsmålene er, hvorfor hun trækker sig tilbage nu efter 2012 – frem for at blive som udenrigsminister til 2016.

Der kan være flere grunde. Ifølge Glenn Thursh, fra det amerikanske onlinemagasin Politico kan en af grundene være den kamp, der var mellem hende og Obama om en flyveforbudszone over Libyen. Clinton pressede på for at få præsident Obama til at beslutte, hvad USA ville være med til. Ifølge flere blogs så som americanthinker.com udviste Clinton ifølge ‘insidere’ frustration over en ubeslutsom præsident.

Men der er også en måske mere nærliggende grund. Hillary Clinton er ved at være træt. Meget træt.

I National Geographic dokumentaren ‘Inside the State Department’ fra 2010 følger man Hillary Clinton og hendes stab over hele verden. Dokumentaren, der naturligvis er lavet med et PR-formål i sinde, viser, hvordan hun uden pauser og med konstante ændringer i programmet rejser fra Pakistan til Mellemøsten og Afghanistan. Journalisten Mark Landler fra The New York Times fortæller i programmet om Hillary Clintons dage. Dage, der ofte strækker sig over 16 timer eller mere.

Og der er måske noget om det – at man har travlt som USAs udenrigsminister. Siden Hillary Clinton indtog udenrigsministeriet i Washington, D.C.-bydelen Foggy Bottom har hun tilbagelagt godt 792.667 kilometer – mere end 44 hele dage – i luften og besøgt 80 lande. Indtil videre en meget imponerende rejseaktivitet – men det siger ikke nødvendigvis noget om, hvor effektiv og afgørende en rolle, hun har spillet.

Til People Magazine udtalte Hillary Clinton 23. marts 2011, at hun i snart 20 år “har gået på line i amerikansk og global politik.” Nu vil hun med egne ord: “lave noget andet.”

Mulige nye job
Til venner og bekendte skal Hillary Clinton over de seneste måneder, ifølge Politico, have givet udtryk for, at hun nu ser frem til et “nyt, mindre stresset liv, som måske vil inkludere, at hun skriver en ny selvbiografi, der denne gang skal dække hendes episke 2008 præsidentkampagne, tabet til Obama og det tumultagtige liv som nationens topdiplomat.”

Hendes første selvbiografi ‘Living History’ fra 2003, der ifølge USA Today har solgt omkring 1.7 millioner, beskriver indgående hendes opvækst i Chicago, livet som førstedame og valget om at stille op til senator i 1998. Den blev af mange set som en del af optrækket til hendes præsidentkampagne i 2008.

Det er også muligt, at en ny selvbiografi måske kan skabe grundlaget for en ny karriere som leder af hendes egen organisation – eller eventuelt en ny gren af Bill Clintons organisation, der arbejder med at finde løsninger på globale problemstillinger.

Hvis hun starter sin egen version, vil det dog med stor sandsynlighed blive en organisation, der fokuserer specifikt på at fremme kvinder og pigers rettigheder over hele verden. For ifølge Clintons egne udtalelser vil tiden efter udenrigsministerposten blive dedikeret specifikt til arbejdet med kvinder og børn.

Livslang dagsorden
Tilbage i september 1995 skrev Hillary Clinton historie, da hun ved FN’s Fourth World Conference on Women i Beijing erklærede, at: “Menneskrettigheder er kvinderettigheder – og kvinders rettigheder er menneskerettigheder.”

I følge bogen ‘Her Way’ af Jeff Gerth og Don Van Natta Jr. fra 2007, blev talen sidenhen kendt som Hillary Clintons ‘manifest’. Forfatteren Gail Sheehy gik i sin bog ‘Hillary’s Choice’ fra 1999 endda så langt, at hun ophøjede Hillary Clinton fra USAs førstedame til verdens førstedame.

I forbindelse med Senats-høringen før hendes godkendelse som udenrigsminister tilbage i januar 2009 talte Hillary specifikt om menneskerettigheder i kombination med piger som et centralt fokus i hendes kommende job. Efterfølgende udtalte hun, i forbindelse med New York Times Nicholas Kristofs artikelserie om emnet, at det var hendes “håb at kunne overbevise flere regeringer (…) om, at vi ikke kan opnå en fri, fremgangsrig, progressiv verden, hvis kvinder bliver behandlet på en så diskriminerende og voldelig måde [som nu].”

I august samme år fulgte Hillary Clinton op ved, som den første amerikanske udenrigsminister, at rejse til Congo for at sætte fokus på den voldtægtsepidemi, der har præget landet i det seneste årti.

I marts 2010 udvidede Hillary Clinton sit budskab fra 1995 med ordene: “Kvinders fremskridt er menneskeligt fremskridt, og menneskeligt fremskridt er kvinders fremskridt.” Ordene var en del af en tale ved FN’s møde i Komitéen for Kvinders Status. De understreger argumentet om, at Hillary Clinton i disse dage – og måske i fremtiden – følger op, udvider og gennemfører den dagsorden, hun satte helt tilbage i 1995.

I magasinet Newsweek fra 14 marts 2011 beskriver artiklen ’The Hillary Doctrine’ i hvor stor grad, Hillary Clinton har inkluderet kvinder i sin politiske færden. I artiklen taler Clinton ud om sin livslange mission: “at sætte kvinder og piger øverst på den nye verdensorden.”

Artiklen beskriver, hvordan hun “har rådet ledere i Egypten og Yemen om visdommen i at inkludere kvinders rettigheder i deres nye reformer.” Økonomisk har hun fulgt op ved at bede om hele 1.2 billioner dollars i hendes budget for 2012 til at forbedre kvinders forhold og rettigheder i hele verden. Det stærke fokus forstærker blot argumentet om, at det er i denne retning Hillary Clinton vil gå, når hun siger farvel til Obama-administrationen. Men indtil videre har hun ifølge People Magazine kun meldt klart ud omkring én ting, hun helt sikkert skal bruge mere tid på, når hun træder tilbage: søvn.

Foto: Obama og Hillary ved et picnicbord i Det Hvide Hus‛ have 9. april 2009 (Pete Souza, officielt foto fra Det Hvide Hus).

Mira Borggreen (f. 1983) er medlem af RÆSONs redaktion. Uddannet journalist med en cand.mag. i Amerikanske Studier fra Syddansk Universitet. Titlen på hendes speciale fra efteråret 2010 er: ”It Takes a Village” an analysis of Hillary Rodham Clinton’s political philosophy. Tidligere journalistpraktikant i Udenrigsministeriets Kommunikationsenhed og praktikant i Presse, Kommunikation og Kultur-afdelingen på den danske ambassade i Washington, D.C..