Den store sammentrækning: Finanskrisen er ikke slut
23.08.2011
.Glem snakken om et dobbelt dyk eller en ny økonomisk recession. Vi er stadig ikke kommet ud af den første krise.
Af RÆSONs økonomiske kommentator Kenneth Praefke
Verdensøkonomien er ikke på vej ind i en ny recession. Vi er aldrig kommet ud af den første krise. Og finanskrisen er slet ikke en recession, som vi kender dem. Det er et sjældnere fænomen. En stor sammentrækning af økonomien.
Mens de fleste iagttagere har kaldt de seneste ugers aktiedyk og forværring af verdensøkonomien for optrækket til en ny recession og et dobbelt dyk, så mener Kenneth Rogoff, tidligere cheføkonom i Den Internationale Valutafond og nu økonomiprofessor på Harvard University, nærmere det er et udtryk for, at vi aldrig kom ud af den første krise, som finanskrisen udløste.
”Efter en typisk recession kommer man galoperende frem igen. Seks måneder efter recessionen sluttede er man tilbage, hvor man startede. Efter yderligere seks til tolv måneder er man tilbage på vækstsporet. Men hvis man ser på en sammentrækning efter en finanskrise, kan det tage op til fire eller fem år bare at komme tilbage, hvor man startede,” sagde Rogoff for nylig i en debat med Nobelprisvinderen Paul Krugman i Fareed Zakarias program GPS på CNN.
”Folk taler om et dobbelt dyk, en anden recession – vi har aldrig forladt den første.”
Et L der peger opad
Mens vi nærmer os treårs dagens for Lehman Brothers kollaps, der markerer toppen af finanskrisen, er Rogoffs analyse meget sand for både dansk økonomi – og de fleste andre vestlige økonomier. Dansk BNP er stadig godt 7 pct. lavere end topniveauet i slutningen af 2007. Hvis en krise varer indtil, vi er tilbage ved udgangspunktet, så er vi stadig fanget i den første krise.
Foreløbig har genopretningen ikke været et lille stejlt V med en hurtig og stærk genopretning, men et langt og dovent L, hvor foden kun langsomt svajer opad.
Alting tyder på, at der meget vel kan gå fire til fem år fra økonomien nåede bunden til den igen er tilbage ved udgangspunktet. Og dermed er vi stadig langt fra ude af krisen.
”Det er ikke bare arbejdsløsheden, og det er ikke bare produktionen, men også kapital, boligmarkedet og en masse andet, der trækker sig sammen. Og det varer meget længere på grund af den gældsbyrde, som vi ramte krisen med,” forklarede Kenneth Rogoff videre til Fareed Zakaria og Paul Krugman.
This Time is Different
Begrebet den store sammentrækning har Kenneth Rogoff udviklet sammen med en anden anerkendt amerikansk økonom Carmen Reinhart, der tidligere var økonomiprofessor på Maryland University og nu tilknyttet tænketanken Peterson Institute i Washington, DC. Rogoff og Reinhart har sammen skrevet bogen This Time is Different om finansielle kriser gennem otte årtier.
Bogen er fra 2009. Deres pointe fra bogen er simpel; vi har været her før. Og vi ved, hvordan genopretningen kommer til at se ud. Det budskab har de rejst med lige siden.
De er meget muligt begge i top ti over de mest anerkendte nulevende amerikanske økonomer, hvis man kan lave lister over den slags, men deres budskab er aldrig rigtig sivet ind, selvom deres bog blev rost til skyerne.
Således kalder økonomer over en bred kam – og næsten kun med undtagelse af Reinhart og Rogoff – krisen i 2007-2009 for Den Store Recession. Reinhart og Rogoff insisterer på Den Store Sammentrækning. En recession har form som et V. En sammentrækning har form som et L.
De seneste ugers udvikling
Hvad er det, der gør, at det nu mere ligner en stor sammentrækning end en stor recession?
Alt så faktisk ud til, at vi stillede og rolig voksede os frem igen. Ud af krisen. Men nu ser alt ud til, at vi er på vej tilbage i dybet.
På det danske aktiemarked er halvandet års kursstigninger udvisket på godt en måneds tid.
Endnu er den genopblusning af den økonomiske krise i de vestlige lande mest kommet til udtryk som en aktiekrise. Og den gældskrise, som EU har kæmpet med længe, og de amerikanske politikere nu også har meldt sig ind i.
Men mere og mere tyder på, at væksten også løjer af.
Tyskland og Frankrig lå vækstmæssigt helt fladt i andet kvartal af året, og det har skabet en frygt for, at de to europæiske giganter, der udgør knap halvdelen af euro-zonens produktion kan være på vej i recession. Og samtidig tegner en række nøgletal fra USA billedet af, at verdens største økonomi også har kurs mod endnu en recession.
Den amerikanske bank Morgen Stanley har i et notat kaldt udviklingen ”et politiker skabt slow-down.” Rogoff har ved flere lejligheder gentaget, at en stor del af den dunkle stemning på aktiemarkederne skyldes den store sorte sky af gæld, der hænger over USA og Europa, men at det mindst lige så meget er dette i kombination med manglen på politisk lederskab, der ryster markedet.
Aktierne falder. Recessionen lurer. Gælden er vi ikke sluppet af med.
Et dobbelt dyk? Finanskrise 2.0? Med Kenneth Rogoffs ord er vi aldrig kommet ud af den første krise.
Kenneth Praefke (f. 1987) er økonomisk kommentator for RÆSON. Kenneth er kandidatstuderende i økonomi ved Københavns Universitet. Tidligere både økonomisk og daglig redaktør på RÆSON. I foråret 2010 økonomisk praktikant ved den danske ambassade i Washington DC. ILLUSTRATION: Økonom Kenneth Rogoff.