Barry Rubin om Egypten: Den tyrkiske model er elendig

Barry Rubin om Egypten: Den tyrkiske model er elendig

01.08.2011

.

Denne artikel kræver abonnement eller køb af bogen „Arabisk Forår‟

”Den tyrkiske model er elendig: hvis den indføres i Egypten vil vesten miste endnu en mangeårig allieret, ligesom man allerede har mistet Tyrkiet efter Erdogan er kommet til magten. Giver man for meget magt til Det Muslimske Broderskab, så ender det uden tvivl med at denne gruppe overtager al magten i Egypten.” Barry Rubin er professor i Mellemøststudier på Interdisciplinary Center i Herzliya, Israel og forfatter til en lang række bøger på både engelsk og hebræisk om Israel, Tyrkiet og resten af Mellemøsten. Han skriver desuden fast i Israels største engelsksprogede avis, Jerusalem Post.

Interview af David Jano

RÆSON: Hvordan vil det kommende bebudede valg forløbe i Egypten?
RUBIN: Jeg tror valget vil komme tidligst til november. Hæren og de gamle Mubarak-støtter vil prøve at vinde så meget tid som muligt, så mit egentlige bud er at valget nok først kommer engang til foråret 2012. Det nye styre tør dog nok ikke skyde valget længere end til marts 2012. På sigt har hæren dog ikke lyst til at styre landet – derimod ønsker man som altid at blive i kulissen og trække i trådene. Når valget engang kommer, så vil det forløbe ca. på følgende måde:
35 % af stemmerne til det Muslimske Broderskab eller andre islamistiske grupperinger.
35 % af stemmerne til diverse liberale politikere med Mohammed El-Baradei i spidsen.
15 % af stemmerne til resterende pro-Mubarak støtter
15 % af stemmerne til radikale venstreorienterede grupperinger
Problemet for alle andre end islamisterne er dog at de ikke er forenede, hvilket kan koste dem afgørende indflydelse efter det kommende valg

RÆSON: Vil Egypten have godt af et kommende system, der minder om den ”Tyrkiske Model”?
RUBIN: Den tyrkiske model er elendig, hvis det samme sker i Egypten vil vesten miste endnu en mangeårig allieret, ligesom man allerede har mistet Tyrkiet efter Erdogan er kommet til magten. Hvis man ender med at give for meget magt til Det Muslimske Broderskab, så ender det uden tvivl med at denne gruppe overtager al magten i Egypten.

RÆSON: Er det ”Arabiske Forår” gået i stå?
RUBIN: Man bliver nødt til at forstå, at ingen to lande i Mellemøsten er ens. Alle lande er forskellige, så derfor er udviklingen i hvert enkelt land også forskellig. Generelt mener jeg dog at de store revolutionære udbrud er ovre. De voldsomme begivenheder vi så i Tunesien, Egypten og mange andre steder i starten af 2011 er generelt overstået i regionen. Undtagelsesvis skal det dog nævnes at vi ikke har hørt det sidste til voldsomme episoder i Syrien, Libyen og Yemen.

RÆSON: Er det rigtigt når mange eksperter og analytikere hævder at Obama ingen strategi har for Mellemøsten? ? [se fx artiklen af Lars Erslev Andersen i RÆSON9/”Arabisk Forår: Baggrund og konsekvenser”, red.]

RUBIN: Det er fuldstændig korrekt! Obama er ude hvor han ikke kan bunde, hvilket skal afspejles i hans fuldstændig manglende erfaring inden for storpolitik. Siden Obama og resten af hans regering kom til magten i 2008 har de intet udrettet i Mellemøsten. I stedet for at agere, så reagerer amerikanerne i disse tider blot på udviklingen og prøver at undgå fejltrin.

RÆSON: Vil fredsaftalen mellem Israel og Egypten holde?
RUBIN: Jeg tror faktisk fredsaftalen vil holde på kort sigt. Holder den længere ud i fremtiden vil den dog være præcis som tidligere, nemlig en kold fred uden egentligt indhold. Denne fredsaftale vil dog høre ind under det egyptiske militær og ikke blive påvirket af den kommende egyptiske regering. På sigt ser jeg det dog som mere sandsynligt at Egypten vil bistå Hamas i en evt. krig med Israel. ■

ILLUSTRATION: Demonstrant i Cairo, 29. juli 2011 (foto: gr33ndata). David Jano (f.1985) har en BA i Historie fra Københavns Universitet. Han har læst på University of Haifa i Israel og er i øjeblikket ved at afslutte en kandidat i Mellemøstenstudier på Syddansk Universitet, hvor han skriver speciale om det mangeårige komplekse forhold mellem Israel og Tyrkiet.