Østeuropa: De vigtigste nyheder uge 14
08.04.2011
.HVIDERUSLAND: OSCE’s kontor lukket efter kritik af regeringen. TJEKKIET: Tjekkerne er trætte af EU. UNGARN: Fornyet etnisk uro i Ungarn. RUSLAND: Opbakning til dialog med islamister. ASERBAJDSAN: Hård behandling af demonstranter.
Af Ota Tiefenböck, RÆSONs Østeuroparedaktør
HVIDERUSLAND: OSCE’s kontor lukket efter kritik af regeringen
Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) lukker nu for alvor sit kontor i den hviderussiske hovedstad Minsk. Den hviderussiske regering besluttede sidste år ikke at forny organisationens autorisation i landet. Den hviderussiske regerings beslutning var en direkte reaktion på OSCE`s kritik af det hviderussiske præsidentvalg i december, som ifølge af organisationen ikke var foregået efter demokratiske principper. OSCE´s kontor havde per 1. januar 2011 reduceret sine aktiviteter i landet, men må altså nu flytte helt fra Hviderusland.
TJEKKIET: Tjekkerne er trætte af EU
Tjekkerne er blevet euroskeptiske. Hovedparten af den tjekkiske befolkning ser EU`s institutioner som byrokratiske og ineffektive og er imod en tjekkisk deltagelse i valutasamarbejdet. Ved folkeafstemningen om tjekkisk EU-medlemskab i 2003 stemte 77 procent af tjekkerne for medlemskabet, men i dag bakker kun 42 procent op om det. Det viser en undersøgelse foretaget af det tjekkiske analyseinstitut Sanep. Grunden til tjekkernes utilfredshed med EU er blandt andet en manglende tiltro til de seneste EU-redningspakker til medlemslande i økonomiske vanskeligheder. Undersøgelsen viser ligeledes, at hovedparten af den tjekkiske befolkning er imod et tyrkisk medlemskab af EU. Islands medlemskab har de fleste af tjekkerne det derimod fint med.
UNGARN: Fornyet etnisk uro i Ungarn
Det ungarske ultranationalistiske parti Jobbik har i den seneste tid optrappet sine anti-roma-aktiviteter i Ungarn. Partiet, med formand Gabor Vona i spidsen, har arrangeret møder og demonstrationer i flere byer i det nordøstlige Ungardn, som har en stor romapopulation. Formålet er ifølge Jobbik at gøre opmærksom på en stadig stigende romakriminalitet i landet og regeringens manglende evne til at løse problemet. Ved demonstrationerne deltog den paramilitære gruppe Civilgarden for en Bedre Fremtid, som er en direkte efterfølger af Den Ungarske Garde, som blev forbudt i 2009, og som i nogle af byerne har foretaget patruljering i gaderne. Gruppen har en direkte forbindelse til Jobbik.
RUSLAND: Opbakning til dialog med islamister
Den russiske præsident Dimitrij Medvedev bakker op om Ingusetiens leder Junus Bek Jevkurovs strategi i forhold til bevæbnede islamistiske grupper i Nordkaukasus. Jevkurov mener, at mange unge er havnet i grupperne på grund af mangel på andre valgmuligheder og ønsker at give unge militante islamister mulighed for at vende tilbage til et normalt liv. Jevkurov vil skabe dialog med de islamistiske grupper og de unges forældre og på den måde forsøge at forhindre, at mange unge søger ind i kriminelle islamistiske grupper. I 2010 blev 54 islamister tilbageholdt, heraf blev kun otte sigtet, mens resten fik mulighed for at vende tilbage til et normalt liv.
ASERBAJDSAN: Hård behandling af demonstranter
Det aserbajdsjanske politi slog brutalt ned på demonstranterne ved 2. aprils demonstration i hovedstaden Baku. Flere af demonstranterne, som forlangte demokratiske reformer og præsident Ilham Aliyevs afgang, er blevet tilbageholdt og fængslet. Aserbajdsjanske oppositionsledere varsler flere demonstrationer i den nære fremtid. Flere internationalle menneskerettighedsorganisationer, heriblandt Amnesty International og Human Rights Watch, samt Den Amerikanske Ambassade i Baku, udtrykker bekymring over den aserbajdsjanske regerings behandling af demonstranterne.
Hver fredag udvælger RÆSON de vigtigste nyheder fra Østeuropa, Balkan, Kaukasus, Rusland og Centralasien.
Ota Tiefenböck (f. 1957 i Prag, Tjekkiet) er RÆSONs Østeuroparedaktør. Ota er tidligere redaktør ved Sjællandske Medier og nu freelancejournalist med speciale i Balkan, Kaukasus og Øst- og Centraleuropa. Han skriver blandt andre for Information, Kristeligt Dagblad og enkelte norske aviser. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole, samt fra Rytmisk Musikkonservatorium i Prag.