15.04.2011
.UKRAINE: Ruslands billige gas eller EU? ARMENIEN: Ultimatum til den armenske regering. TJEKKIET: Regeringskrise igen. KOSOVO: Ny præsident valgt. KIRGISISTAN: Tættere samarbejde med Rusland
Af Ota Tiefenböck, RÆSONs Østeuroparedaktør
UKRAINE: Ruslands billige gas eller EU?
Ruslands premierminister Vladimir Putin besøgte tirsdag Kiev i et forsøg på at tale de ukrainske politikere fra en frihandelsaftale med EU. Rusland ønsker, at Ukraine i stedet bliver medlem af en toldunion med Rusland, Hviderusland og Kasakhstan. De har derfor tilbudt Ukraine rabat på gas til en værdi af 8 milliarder dollars årligt, hvis de dropper aftalen med EU. Ukraines præsident Viktor Janukovitj sagde i sidste uge, at landet vil underskrive en frihandelsaftale med EU inden årets udgang. Men han står nu i et alvorligt dilemma. Den russiske rabat på gas vil bringe tiltrængt bedring til den ukrainske økonomi – men også binde landet politisk og økonomisk til Rusland. Aftalen med EU derimod vil ikke kunne mærkes med det samme, men den har på sigt større økonomisk og politisk potentiale.
ARMENIEN: Ultimatum til den armenske regering
Oppositionspartiet Armensk National Kongres (HAK) fortsætter demonstrationerne mod landets regering. Demonstrationerne i landets hovedstad Jerevan begyndte i februar og har til formål at tvinge den armenske regering til at udskrive valg og løslade politiske fanger. Oppositionsleder Levon Ter Petrosian har givet den armenske regering tre ugers ultimatum til at indlede en dialog med oppositionen. Armensk National Kongres (HAK) truer med at tage andre midler i brug, hvis oppositionens krav ikke bliver efterkommet.
TJEKKIET: Regeringskrise igen
Efter kun ni måneders regeringstid er koalitionen af partierne Det Borger-Demokratiske Parti (ODS), TOP-09 og Offentlige Anliggender (VV) kommet i vanskeligheder. Grunden er korruptionsanklager mod flere politikere fra koalitionspartiet Offentlige Anliggender (VV). Tre ministre har afgivet deres afskedbegæring, men landets præsident Vaclav Klaus „vil ikke afskedige nogen, før der foreligger en klar plan for regeringens fremtid,‟ siger han til tjekkiske medier. Landets premierminister Petr Necas og flere tjekkiske politiske eksperter mener, at Klaus overtræder både sine beføjelser og den tjekkiske forfatning med sit krav. Klaus mødtes i dag fredag med Socialdemokratiets leder Bohuslav Sobotka, som skal forsøge at danne en ny regering, hvis koalitionspartierne ikke kan nå enighed.
KOSOVO: Ny præsident valgt
Kosovo har fået en kvindelig præsident. Det demokratiske Parti (PDK), partiet Ny Kosovo Alliance (AKR) og oppositionspartiet Kosovos Demokratiske Liga (LDK) valgte i denne uge Atifete Jahjaga til posten som landets præsident. Jahjaga har tidligere haft en toppost i Kosovos Politi, men er relativt ukendt på den politiske scene. Jahjaga erstatter Beghjet Pacolli, hvis valg blev fundet forfatningsstridig af Kosovos Forfatningsdomstol.
KIRGISISTAN: Tættere samarbejde med Rusland
Kirgisistans regering vedtog 11. april at etablere et tættere samarbejde med Rusland. Kirgisistan vil påbegynde optagelsesforhandlinger til medlemskabet af toldunionen bestående af Rusland, Kasakhstan og Hviderusland, men vil dog fortsat være medlem af Verdenshandelsorganisationen.
Hver fredag udvælger RÆSON de vigtigste nyheder fra Østeuropa, Balkan, Kaukasus, Rusland og Centralasien.
Ota Tiefenböck (f. 1957 i Prag, Tjekkiet) er RÆSONs Østeuroparedaktør. Ota er tidligere redaktør ved Sjællandske Medier og nu freelancejournalist med speciale i Balkan, Kaukasus og Øst- og Centraleuropa. Han skriver blandt andre for Information, Kristeligt Dagblad og enkelte norske aviser. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole, samt fra Rytmisk Musikkonservatorium i Prag.