FØRSTE KVARTAL 2003: 31.januar

 

 

 

 

 

> SPØRGSMÅL #2

 

1. Hvilken begivenhed på verdensscenen var efter din mening årets mest oversete/undervurderede i 2002?

I Angola sluttede Afrikas længst varende borgerkrig omsider i april 2002. Efter 27 års fuldkommen meningsløs borgerkrig, der har kostet millioner livet og skabt hungersnød og fattigdom i et land der ellers er rigt på olie og mineraler, er der nu igen håb for befolkningen i Angola.

Og der er håb for alle os andre om at det kan lade sig gøre at stoppe tilsyneladende uløselige borgerkrige og konflikter – også i Afrika. Dette klare lys i mørket blev desværre meget overset.

Kristian Madsen, DSU

Det var vel det der skete uden for den blankpolerede scene. Det forhold, at sultkatastrofer igen trænger sig på, men at de ikke længere har den samme appel som tidligere. Det er frygteligt, at det "helst" skal være gået rigtigt galt, førend der er "gode" TV-billeder i det og vi kan få os igang med at hjælpe.

Simon Emil Ammitzbøll, RU

 

 

Krigen i Afghanistan med dens mange ofre blev fuldstændig glemt i 2002. Selvom krigen er fortsat, med mange civile afghanske liv til følge, har krigen ikke fanget de vestlige mediers opmærksomhed.

Det er overordentlig vigtigt, at der altid er bevågenhed på verdens konflikter. Det sker i alt for ringe grad i dag.

Når der bliver udspillet konflikter uden bevågenhed, er der større rum for overtrædelse af menneskerettighederne. Ligeledes betyder den manglende opmærksomhed at de stærkeste får lov til at bestemme mere. Dette er også tilfældet i Afghanistan.

 

Torben Kastrup, SFU

Krigen i Afghanistan kunne være et oplagt bud, og med den Vestens himmelråbende enøjethed bl.a. i forbindelse med "terrorbekæmpelsen" og de såkaldt "forebyggende krigshandlinger". Aldrig har civile tab og tæppebombninger interesseret verden mindre. Også mediedækningen udstrålede denne kyniske ligegyldighed, fordi man i hævnens navn åbenbart har indstillet sig på og retfærdiggjort, at hvor der handles, der spildes også menneskeliv. Denne forblændede apati og de ukritiske knæfald overfor USA´s metoder, deriblandt deres udnævnelse af selvbestaltede ondskabsakser osv, er ikke just fordrende for en nuanceret og konstruktiv handlingsplan efter 11. september. Det eneste vi tilsyneladende har lært er sørgeligt nok, at vi i vesten repræsenterer alt det frie og gode, og at alle andre er inkarnationer af den rene ondskab.  Dette verdenssyn  motiverer desværre ikke ret mange til at sætte sig i modpartens sted, hvilket ellers ville medføre erkendelsen af, at verden netop ikke er sort/hvid, og at USA og Vesten i kampen for en fredeligere fremtid (og det er jo det, de alle sammen hævder at ville) nødvendigvis bliver nødt til at gribe i egen barm og tage egne fremgangsmåder op til revision. Disse ubehagelige tanker undgås dog behændigt ved Bush og Co's  selvretfærdige absolutistiske pladder om de andres ondskab. Så længe ingen sætter spørgsmålstegn ved USA´s stålsatte tro på egen godhed og patent på retfærdigheden,  kan der ganske simpelt ingen reelle fremskridt ske.

Signe A.E. Larsen, Min.

Det er vanskeligt at sige. 2002 var et indholdsrigt, og dækningen af de enkelte begivenheder afhænger jo af, hvor man ser.

Morten Messerschmidt DFU

Den hungerkatastrofe i det sydlige Afrika, der fulgte den fejlslåede høst og forstærkes af landenes AIDS-epedimier, har manglet opmærksomhed i medier og politisk handling. Foruden en stærkere bistandsindsats kunne en hurtig afskaffelsen af EUs landbrugsstøtteordninger skabe reel udvikling i området. At USAs forsøgte at snige gensplejsede fødevarer med i bistandsbidragene flyttede fokus fra den egentlige opgave.

Bruno Langdahl, KFU

Diskussionen omkring Afrikas forhold er alt for unuanceret i Danmark. Det drejer sig stort set kun om, hvor mange penge vi skal sende i nødhjælp. Undertrykkelsen af demokratiske rettigheder og de spildte muligheder for fremgang i Afrika er et kæmpe problem, som vi ikke hører ret meget om. Fokus er kun på ulandsbistand – ikke på de indenrigspolitiske problemer, som mange afrikanske lande slås med, og som direkte er skyld i de mange problemer på kontinentet.

Torsten Schack Pedersen, VU

Mange ting bliver ofte fortiet eller fordrejet i den almindelige presse, hvilket gør det svært at pege på en enkelt begivenhed der er blevet overset.

Men begivenhederne i Latinamerika er virkelig noget af det der har været mest overset i år 2002. De fleste ved at Argentinas økonomi har været elendig, men kender næppe til de store oprør fra befolkningens side mod den højreorienterede økonomiske politik der bliver ført. Ligeledes har borgerskabet lavet kupforsøg i Venezuela og hele året forsøgt at vælte præsidenten Hugo Chávez. Siden Chávez gennemførte en lovpakke der skulle øge statens indflydelse i økonomien i Venezuela har USA og Venezuelas borgerskab forsøgt at vælte Chávez af pinden.

 

Charlotte Walkusch, Anissi Thorndal, Lars Lyndorff Krelskov, Socialistisk Ungdomsfront

2. Formåede VK-regeringen i 2002 at ændre udlandets opfattelse af Danmark?