FJERDE KVARTAL 2002: 3.december 

 

 

 

 

 

 

> INDEX

 

5. Er VK-regeringen danmarkshistoriens mest USA-venlige regering?

Nej. Vigtigheden af et positivt dansk amerikansk-forhold har været delt af alle danske regeringer siden 1945.

Det er imidlertid rigtigt, at den nuværende regering fortolker, det at være USA-venlig som at ryge med på George W. Bush’s administrations mere eksotiske udenrigspolitiske ideer.

Det er ærgerligt, at VK-regeringen ude af stand i til at kræve amerikansk handling i Israel-Palæstina og kræve eftertanke i Irak-spørgsmålet.

Kristian Madsen, DSU

Det er i hvert fald ikke den mest USA-kritiske regering vi har haft. Og dermed være sagt, at det sagtens kunne fremføres, at den borgerlige politik ift. USA nogle gange kører lidt for meget på automatpiloten. Det er vigtigt at have kritiske øjne, også på de lande som vi er allierede med. Og sådan synes jeg, at vi skal betragte USA. Som en vigtig allieret, men hvor vi i lighed med alle andre lande verden over, vil fremføre kritik, hvis det er nødvendigt.

Simon Emil Ammitzbøll, RU

Det er  det,  man  kalder et godt spørgsmål. Hvis man sammenligner med den sidste regering var linien ligeså klar i forhold til 'krigen mod terror' og udenrigspolitikken  ligger nogenlunde  fast.  Hvem husker ikke Poul Nyrups citat: "Vi er med jer hele vejen" efter 11/9 2001. Men der er naturligvis ingen  tvivl om, at regeringen er en stærk støtte til USA i forbindelse med krigen mod terror.

Lasse Krull, KU

Den er i alt fald med i top 5... Nyrup og Clinton, Reagan og Schlüter var også best buddies, men der ingen tvivl om at den nuværende regering har det mest komfortable USA-venlige flertal.

Troels Krarup Frandsen. CDU

 

 

Fogh er en af George Bush’ mest trofaste skødehunde. Der er ingen tvivl om, at højreregeringen forholder sig helt ukritisk til USA’s politik.

Højreregeringens politik kan nærmest beskrives som ”duck and cover”. Man lukker øjnene for problemerne i verden og USA’s egoistiske tilgang til det internationale samfund.

Torben Kastrup, SFU

Det er vist lang tid siden, at nogen dansk regering har kunnet bryste sig af, at have et selvstændigt eller kritisk forhold til USA. Danmark har efter 2 verdenskrig været et ekstremt opportunistisk og derfor ikke særligt principfast land. ”Når man er så lille, skal man altid holde med vinderen”, synes pointen at være. Den nuværende danske regering er dog nok i uhyggelig grad udtryk for en sådan opportunisme.

Signe A.E. Larsen, Min.

Andre regeringer har også været fornuftige og USA-venlige, men er blevet tvunget i knæ af folketinget. Men vi har afgjort grund til tilfredshed med VK-regeringens USA-holdning.

Morten Messerschmidt DFU

Vi skal tilbage til tiden straks efter 2. verdenskrig for at finde noget lignende. Der har været al mulig grund til kritik af, at verdens største forurener ikke vil leve op til sit ansvar i Koyoto-protolkollen, at verdens rigeste land - heller ikke efter Johannesburg-topmøde - yder den ulandsbistand, de har underskrevet at ville yde og at sikkerhedspolitikken forvrides af et tvivlsomt princip om at angribe først. Den kritik har regeringens ideologiske bånd til USA tilsyneladende forhindret.

Jeg havde gerne set, at Danmark havde understøttet den europæiske skepsis, som især Frankrig og Tyskland har båret frem.

Bruno Langdahl, KFU

Hvis det var tilfældet ville jeg være stolt af det. USA er vores vigtigste sikkerhedspolitiske allierede og symbolet på vestlige værdier som frihed, demokrati, markedsøkonomi, osv. Det er afgørende, at Danmark har et godt forhold til USA. Skræmmebilledet er fodnotepolitikken i 1980’erne, hvor alternative sikkerhedspolitiske flertal pålagde den danske regering en uhørt kritisk linie over for allierede. Den periode er vi heldigvis ovre, og vi har i dag et bedre forhold til USA. Det er en vigtig opgave for enhver dansk regering, at vi har gode forbindelser til USA. Det bør partier huske, når de kommer i opposition. Udenrigspolitik er for vigtig til at bruge til indenrigspolitiske drillerier.

Torsten Schack Pedersen, VU

Den er det mest åbenlyst. Danmark udmærker sig som rygklapper under den nye regering, og Anders Fogh Rasmussen nyder tydeligvis at lege stor statsmand på TV og pippe med om de vigtige emner.

Den nærmest betingelsesløse opbakning til USA er dog langt fra noget nyt. Danske regeringer har en lang historie med løgne og hemmelige aftaler med Onkel Sam, som ikke tålte offentlighedens lys. Husk bare skandalen med atomvåben på Thule. Og den nuværende, USA-tjenstvillige linie blev til dels lagt af Socialdemokraterne under Nyrup. Fogh har blot fortsat linjen.

Charlotte Walkusch, Anissi Thorndal, Lars Lyndorff Krelskov, Socialistisk Ungdomsfront

SPØRGSMÅL/KOMMENTARER?

TILBAGE TIL INDEX