FJERDE KVARTAL 2002: 15.november 

 

 

 

 

 

 

> SPØRGSMÅL #5

 

4. Er det Danmarks særlige opgave at være verdens dårlige samvittighed?

Nej. Det er alt for uambitiøst.

Det har muligvis engang været Danmarks særlige opgave, men med medlemskabet af et integreret Europa og et aktivt NATO følger en større forpligtelse.

Vi har nu konkrete muligheder for at påvirke uretfærdigheder og overgreb i stedet for blot at påtale og kritisere dem. Derfor bør Danmarks udenrigspolitik ikke udelukkende kredse om at vedtage resolutioner eller være ’den kritiske røst’, men om især via EU og NATO at bidrage til konkrete skridt mod udbredelsen af demokrati og menneskerettigheder, en mere retfærdig fordeling af verdens ressourcer og en fredeligere verden.

Kristian Madsen, DSU

Nej, det er ikke Danmarks SÆRLIGE opgave at være verdens dårlige samvittighed. Men vi må – i lighed med andre demokratiske lande – være spydspids i kampen for en bedre verden. Der skal kæmpes for demokratisering, liberalisering og global omfordeling hvis verden skal blive et bedre sted at leve. Og der tror jeg ikke, at det at være dansk giver et særligt ansvar. Det er et politisk spørgsmål, som der skal kæmpes for i hvert enkelt land.

Simon Emil Ammitzbøll, RU

Ja! Som et af verdens rigeste lande uden væsentlige interessefelter i mange af verdens konfliktområder kan vi gå foran og tænke visionært. Som Nordmændene i 1993 med Oslo-aftalen om konflikten i Mellemøsten. Desværre led Rabin efterfølgende en så trist skæbne.

Troels Krarup Frandsen, CDU

 

Det er i hvert fald et år siden Danmark kunne kalde sig verdens dårlige samvittighed. Men selv før højreregeringen skar i ulandsbistanden, var ”verdens dårlige samvittighed” noget misvisende. Så længe Danmark gennem for eksempel WTO tvinger privatiseringer igennem i ulande, kan man ikke tale om verdens dårlige samvittighed. Privatiseringer af vand- og elforsyning står højt på WTO’s dagsorden, og det er en dagsorden som skiftende danske regeringer har støttet. Disse privatiseringer skader de fattigste i ulandene.

Ligeledes er det meget svært for Danmark at påberåbe sig rollen, når der samtidig er bygget flygtningemure rundt om Europa  - med Danmarks stiltiende rolle. Fort Europa har mange liv på samvittigheden, og også Danmarks nationale flygtningepolitik, får ”verdens dårlige samvittighed” til at klinge noget hult.

Dette betyder at jeg ikke mener det specifikt er en dansk opgave at kæmpe for retfærdighed i verden. Det er en kamp mellem højre og venstre – mellem dem der tror verden ser ud som på Gorm den Gamles tid, og tror vi kan lukke os om os selv, og dem der tør kigge over Danmarks grænser og give et ordentligt løft til verdens fattigste.

Torben Kastrup, SFU

Nej. Danmark er ingens dårlige samvittighed. Men når folk har diskvalificeret sig i at udvikle sine egne samfund, er det – ikke bare Danmarks, men – hele Vestens pligt at rette op på problemerne. Danmark har som en del af den civiliserede verden og af det internationale samfund er pligt til at hjælpe, hvor behovet eksisterer. Det er nødvendigt, at vi har en så stærk alliance i Vesten som muligt. Kun sammen kan vi overkomme de problemer, verden står over for i det 21. århundrede. Netop derfor er alliancen i NATO og med USA så vigtig. Der må ikke ske en isolering af EU i forhold til USA. Hele den civiliserede verden bør stå sammen imod vore fælles fjender.

Morten Messerschmidt DFU

Det er en opgave for alle tilhængere af demokrati og menneskeværd at påpege og kritisere overgreb. Og med opgaven følger et ansvar for aktivt at skabe forudsætningerne. I et internationalt perspektiv er midlet en progressiv ulandspolitik målrettet fattigdomsbekæmpelse, demokratisering, styrkelse af civilsamfundet, uddannelse og sundhed og en højere ulandsbistand.

Bruno Langdahl, KFU

Danmark bør påtage sig en aktiv rolle i international politik og glemme tidligere fodnoter og småstatsmentalitet. Der er brug for alle gode kræfter og Danmark skal ikke bare passivt nyde godt af andres indsats for en bedre og mere fredelig verden. Det er der dog ikke noget "særligt" i – blot fornuft og rimelighed. Det er vigtigt, at vores indsats ikke bærer præg af vi peger fingre af de andre eller vigter os. Vi skal slet og ret tage en del af slæbet og stå last og brast.

Søren Friis Larsen, VU

Det er Danmark bestemt heller ikke. Nyrup var en vatnisse og Fogh har nærmest karakter af en ringe Bush-imitator. Danmark bakker ukritisk op om imperialistiske krige og undergravningen af fattige landes muligheder for at føre en fornuftig økonomisk politik.  Der er nogen der burde have dårlig samvittighed. Men hvad nytter dårlig samvittighed, når det er hele den måde samfundet er skruet sammen på, som er forkert.

Men det ville da være et fremskridt, hvis Danmark trådte ud af USA’s skygge og gerne helt ud af EU.

Charlotte Walkusch, Anissi Thorndal, Lars Lyndorff Krelskov, Socialistisk Ungdomsfront

5. "Isolationisme er den eneste moralske udenrigspolitik.” Er du enig?