FJERDE KVARTAL 2002: 13.december  [6:10] ®®®®®®®®®®  <  >

Før og efter krigen: Olien under Saddam

 

 

 

5. oliemarkedet efter saddam

Mens det således er uklart, hvilken rolle den irakiske olie spiller i den amerikanske Irak-politik, er der til gengæld meget der tyder på, at et eventuelt amerikansk angreb på Irak under alle omstændigheder vil komme til at spille en rolle for, hvordan det fremtidige internationale oliemarked kommer til at udvikle sig.

Oliepriserne har gennem historien vist sig at være ganske følsomme overfor den politiske udvikling i Mellemøsten. Den første oliekrise fulgte i kølvandet på den israelsk-arabiske krig i 1973, hvor de arabiske lande for første gang brugte ’olievåbnet’, og den anden store oliekrise omkring 1980 kan på mange måder ses som et indirekte produkt af den iranske revolution og den efterfølgende krig mellem Iran og Irak. På samme vis udløste Iraks invasion af Kuwait i 1990 olieprisernes himmelflugt, men det er samtidigt også værd at bemærke, hvordan de faldt igen umiddelbart efter Operation Ørkenstorm.

Hvis man ser på det seneste års olieprisudvikling, synes oliemarkedet fortsat at være påvirkeligt i forhold til den politiske udvikling i Mellemøsten (sletter (da det står andre steder):, hvor små 70% af verdens kendte oliereserver som nævnt skulle befinde sig). Den tilspidsede Irak-krise har således sat sine spor på det internationale oliemarked, hvor prisen for én tønde olie i løbet af dette efterår har været oppe over de 30 USD, hvilket er en prisstigning på 50% i forhold til sidste år, og blandt olieanalytikere taler man om, at der er blevet lagt en form for ’risikotillæg’ på fem USD på oliepriserne. Der hersker da også en udbredt konsensus om, at det internationale oliemarked vil blive påvirket af en eventuel Irak-krig. Til gengæld finder man ikke en tilsvarende enighed om, hvordan oliepriserne vil blive påvirket og hvilken indflydelse dette vil få for den globale økonomi.

Tidligere på efteråret opstillede Herman Franssen, der er seniorrådgiver for Energy Intelligence Group, tre vidt forskellige scenarier for, hvad der i tilfælde af en amerikansk invasion i Irak vil kunne ske med oliemarkedet alt afhængigt af de irakiske, regionale og internationale reaktioner. Franssens tre scenarier strækker sig fra den værst tænkelige til den bedst tænkelige situation og opsummerer på mange måder en række af de positioner, som det er muligt at identificere i forbindelse med den senere tids spekulationer om oliemarkedet efter Saddam Husseins eventuelle endeligt.

                                        NÆSTE SIDE

TILBAGE