5. maj 2004 | 2. kvartal                                                                                < >

 

Sig "laringa!*" (* Appelsin på maltesisk). For første gang mødtes lederne af 25 EU-lande i lørdags - under det irske formandskab. Foto. EU.

 

5. maj 13.09 CET | Den fjerde ”Logbog: Europa” handler om udvidelsen – og om hvorvidt den forfatning, der er på vej, kan løse problermene for det EU, der på 10 år har mere end fordoblet antallet af medlemsstater.

 

   
   

 

Trine Pertou Mach er cand.scient.pol. fra Århus Universitet. Hun arbejder som projektleder for WWF Verdensnaturfonden og er talsperson for JuniBevægelsen og en af spidskandidaterne på liste J til EU-parlamentsvalget. Specialist i menneskerettigheder, demokratisering og civilsamfundsudvikling.

1998-2001 ansat som politisk akademisk medarbejder i EU-parlamentet med fokus på EU’s institutionelle forhold (åbenhed, integration, komitologi, traktatforhandlinger og regeringskonferencer). 2001-3 ansat på EU-kommissionens delegation i Kairo, Ægypten med ansvar for NGO-bistand, civilsamfund, demokrati og fattigdoms-bekæmpelse; dækkede menneskerettigheds-situationen i landet.

Har skrevet en række debatindlæg og bidrag til bøger (bl.a. ”Udfordring Europa”, Forlaget Politisk Revy, 2002; ”Scenarier for europæisk samarbejde. Hvidbog om fire mulige udviklinger af det europæiske samarbejde” (kommer)). Hun er foredragsholder og debattør, og har bl.a. været kommentator for Dagen og dagbladet Information.

Links:

- Trine Machs website
- Junibevægelsen

 

 
   

 

 

 

 

Endelig kommer polakkerne og alle de andre!

Af Trine Mach, talsperson og EP-kandidat for JuniBevægelsen

1. S-ordet

2. Den værste tænkelige model

 

1. S-ordet

Selv langt ind i gode konservative og liberale cirkler, udover det ganske udvidede EU, kunne man i lørdags pludselig bruge ordet ”solidaritet”!

Det er en historisk og utvetydigt fantastisk dag. EU’s udvidelsesproces har taget alt for lang tid, men selvom Unionen har nølet og fedtet rundt i interne anliggender, og de nye medlemslande på mange måder er blevet budt urimelige vilkår, så er der kun grund til at fejre dagen. Jeg velkommer oprigtigt vores østeuropæiske søstre og brødre. Uden forbehold, uden slinger, uden tøven: VELKOMMEN!

Den europæiske Union skriver nemlig verdenshistorie. Ikke fordi man gennem en revolution har overflødiggjort Arbejdernes Internationale Kampdag, eller fordi man afskaffer landbrugsstøtten i solidaritet med udviklingslandenes bønder. Eller vedtager den forvaltningslov, der kunne bidrage til at gøre verdens mest forpligtende overnationale samarbejde bare en anelse mere demokratisk og kontrollabelt.

Det store projekt, der alligevel kalder på en kapiteloverskrift i verdenshistorien, er den demokratiseringsproces, som de nye medlemslande har gennemløbet siden Sovjetunionens opløsning, og den EU-udvidelsesproces, der løb parallelt og som nu ender i EU’s største udvidelsesrunde og dermed forening af intet mindre end 25 europæiske lande i et fællesskab. Det er historisk. Og stort.

Betydningen af udvidelsen kan ikke gøres op i penge, uanset tallene på bundlinien måtte blive røde.

Det er nemlig et regnskab, der handler om alt andet: Om det berygtede S-ord, om viljen til fællesskab, samarbejde og det at dele ud og gå på kompromis. Om det at finde sammen i en større sammenhæng for at løse problemer, der kun tackles netop i et forpligtende samarbejde.

Som barn af EF og afslutningen af den kolde krig og, hvis man skal være lidt højstemt, med en personlig udviklingshistorie der ligger langt ud over Danmarks og Europas grænser, er det en lille sejr for de mange ting, jeg tror på: Demokrati, solidaritet og internationalisme. Flere af Europas lande bliver del af det europæiske fællesskab, der er proppet ind i samarbejdsmodellen Den europæiske Union.

Tænk, hvis det fællesskab samtidig havde gjort sit hjemmearbejde og var ordentlig forberedt. Tænk, hvis EU havde skrevet verdenshistorie som demokratiprojekt. Havde droppet Unionsmodellen, hvis succeskriterium er et ukvalificeret ”mere integration”.

Det kapitel skal først til at skrives nu, for EU har ikke gjort forarbejdet ordentligt. EU’s strukturer, institutioner og beslutningsprocesser er langt fra demokratiske nok til, at det ville berettige til et EU-medlemskab, om EU selv skulle have søgt om optagelse. De vil heller ikke kunne bære den udvidelse, der fandt sted i lørdags.

På trods af, at både Amsterdamtraktaten fra 1998 og Nicetraktaten fra 2000 blev kaldt ”udvidelsestraktater”, så var de på ingen måde nogen forudsætning for udvidelsen, og ingen af dem løste som bekendt de velkendte problemer. Og helt absurd så vil heller ikke den EU-forfatning, som EU’s regeringsledere forhandler lige nu, ændre strukturer, institutioner og beslutningsprocesser i det omfang, det er nødvendigt.

 

                                                                     NÆSTE SIDE

TILBAGE