FØRSTE KVARTAL 2003: 6.marts

12:15 <  >

"Midten skal tage initiativet"

 

 

 

11. Hvad det er USA mangler

 

CBK: Du sagde før at der er værdier i Europa som de ikke har i Asien, som de ikke har i USA. Nu kan man sige, for CD har det jo været to meget markante – og for jer i virkeligheden mere end for nogen af de andre borgerlige partier – har det været så tydeligt det der med, den europæiske linie og den atlanticistiske linie. Og det vi oplever i øjeblikket  er, at der er en tydeligere uenighed –så kan man så gøre sig overvejelser om hvor grundlæggende eller hvor dybliggende uenigheden er, og hvor meget der er positionering og kompensation og alt muligt andet, men i hvert fald er der mange der vil sige (der er særligt i høj grad mange på venstrefløjen, der de sidste 5-10 år er begyndt at sige at EU er nødvendig for at give USA -

MIMI: Dæmme op for USA.

CBK ---modspil på verdensscenen.

MIMI: Det er jo det, franskmændene har ment i årevis. Det synspunkt har sikkert også været medvirkende til at mange kommunister og andre, i andre lande, har haft det synspunkt – bortset fra den internationale solidaritet, som vi talte om. Og jeg synes det er rigtigt at Europa er noget i sig selv.Jeg ser det ikke som et negativt modspil til USA. Men jeg synes da bestemt at Europa – med den store vision der nu ligger i at Europa er blevet genforenet (nu snakker vi ikke om de sidste stater, der forhåbentlig kommer med engang) – men i virkeligheden et kæmpe, genforenet Europa: vi skal da selvfølgelig ikke bare køre på handel og penge og grisepriser, men netop slå fast at der i Europa er nogle værdier. Og vi er meget anderledes end amerikanerne. Jeg er overhovedet ikke anti-amerikansk: jeg synes de har en forkert præsident lige i øjeblikket men det er deres valg, og jeg håber så de kommer fornuftigt ud af nogle ting. Men jeg elsker USA; jeg synes de er inspirerende og fremme i skoene på mange områder, der er afgørende og spændende. Men al-

CBK: Hvor er vi uenige med dem, så? Hvor ser du forskellene?

MIMI: USA har jo først og fremmest det problem, at der er – nu kan jeg ikke huske tallet, men jeg fik et tal for nylig der viste hvor mange amerikanere, der overhovedet har været udenfor USA. De aner ikke en dyt om hvad der foregår udenfor USA. Og det synes jeg er et kæmpe problem. Jeg talte med en amerikansk pige her i forgårs, hun siger at hun havde talt med sine bedsteforældre, der siger: ”Vi hører intet om hvad de mener i Europa”. Nu kan vi andre sidde og se CNN, det burde de måske også gøre derovre, de var de nærmeste til det, men de ved alt, alt for lidt om hvad der foregår ude i verden. Og det er et problem for en befolkning, synes jeg, der har nok i sig selv. Der er vi jo langt bedre uddannet.

CBK: Der er vel også det indenrigspolitiske – det som vi altid siger, du selv talte om forsikringssystemet før; den europæiske sociale model, det er vel så den anden forskel? 

MIMI: Det er klart den anden model – at man føler den der grundlæggende solidaritet (og skatter, og alt det der – selvfølgelig er skattetrykket meget forskelligt i Europa, men der er den erkendelse af at et fornuftigt, civiliseret samfund koster et eller andet. Og så kan du bruge det over arbejdsgiverafgifterne, brugerbetaling, eller på anden måde, men: vi har et ansvar. Det er klart USA har en hel anden udfordring – med det indvandrersamfund, de er, og det er nemt nok for os at sidde og løse det her.  Men altså der er en helt anden grundlæggende velfærdssamfunds-tænkning, hvor de jo dér har kirker, organisationer og alt muligt andet til at tage sig af det meste, i virkeligheden.

CBK: Men der er der jo så danske borgerlige-liberale (nogle af dem sidder i regeringen i øjeblikket, måske ) som ville sige, ”det er ikke rigtigt”. Altså ’hvis Europa er socialdemokratisk, så er det rigtigt at det har det været i en periode, men det er det, vi er ude på at ændre.

MIMI: Det ville jeg meget gerne høre en Konservativ sige. Eller rettere  - det ville jeg nødig høre en konservativ sige, for det mener de ikke. Der er nogle i Venstre, der mener det – jeg er bestemt ikke sikker på at alle venstrefolk mener det. Men altså de konservative mener det da under ingen omstændigheder. Hvem har vedtaget de store sociale reformer i Danmark? Det har både Venstre og Konservative. Det er ikke noget, der er lavet med venstrefløjen og Socialdemokratiet og CD. Så derfor mener jeg, at der er meget retorik i det – men det jeg synes der er ubehageligt ved det, der er den der grundlæggende: Hvorfor gør de det? Hvorfor nu begynde at køre alt det der op? På et tidspunkt hvor Danmark er rigere end nogensinde!

For slet ikke at snakke om ulandsbistanden, som er den ultimative solidaritet. De går ud og siger de vil effektivisere og ændre ulandsbistanden – og det er jo gode ord, hvem vil ikke have en effektiv ulandsbistand? For Red Barnet betyder det at der er 3500 børnearbejdere i Guatemala, der ikke får tre timers undervisning – som var deres afsæt til en fremtid. Dét kalder jeg effektivisering. Og det gør de – guddødemig – oven på 11.september, hvor den sidste må have erkendt, at denne her verden hænger sammen, og ting, der pågår rundt omkring i verden influerer os alle sammen. Og den verden er blevet alt, alt for lille til at vi kan ignorere at der er 10% i verden, ejer 90% af værdierne og 90% af verdens befolkning ejer kun 10% - og det bliver ikke ved med at gå.

                                                                                 NÆSTE SIDE

TILBAGE

TIL INTERVIEWETS FORSIDE

'

 

 

 

Foto: CentrumDemokraterne