TREDJE  KVARTAL 2003: 12. september 2003

1:3

<  >

Artiklen kan på sidste side (s.3) downloades som Word-dokument, fx til udprintning

ark og ulands

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amerikanske politikere stod i kø med kritik, da Pentagon foreslog at bruge finansielle instrumenter som redskab til afdækning af potentielle terroraktioner. Nu er tankerne opgivet. Og den amerikanske efterretningstjeneste har måske mistet et af de mest effektive værktøjer i moderne terrorforebyggelse.

af Mikael Bonde Nielsen

FORARGELSEN var allestedsnærværende, da det blev kendt, at en enhed i Pentagon – Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) – arbejdede på at skabe et såkaldt futures marked, der kunne forudskikke bestemte begivenheder i Mellemøsten. Fx terror eller politiske uroligheder. Projektet, der i medierne blev kendt under navnet Policy Analysis Market (PAM), skabte straks ballade.  

Demokraternes leder i Senatet, Tom Daschle, var hurtigt på banen med en besked om, at det måske var den ”mest uansvarlige, beskæmmende og mindst gennemtænkte ide”, han havde set fra den republikanske administrations hånd. Og han fik hurtigt følgeskab af andre demokratiske senatorer, der ikke forspildte chancen for at score billige point blandt vælgerne. Og så gik det stærkt.

Republikanske politikere var ved at falde over hinanden med undsigelser og beklagelser. De var heller ikke sene til at sende aben videre til PAM-projektets direktør, den kontroversielle John Poindexter. Efter en kort og stormfuld mediedebat blev han tvunget til at indgive sin afskedsbegæring. Og dermed var et af de mest innovative programmer i amerikansk efterretningshistorie skrottet. Men hvad drejede projektet sig i det hele taget om?

Efter den 11. september 2001 måtte Pentagon erkende, at de amerikanske efterretningstjenester ikke havde leveret varen. Derfor blev det besluttet, at etablere PAM under Poindexter’s ledelse. Der var tale om en enhed, der skulle anvende markedsøkonomiske redskaber i studiet af politiske fænomener. Og det handlede konkret om at udnytte finansmarkedets effektivitet som instrument for tilvejebringelse af kritisk efterretningsmateriale.

   NÆSTE SIDE

TILBAGE

ARTIKLENS FORSIDE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Mikael Bonde Nielsen (f.1966) er cand.scient.pol. pg marketingdirektør i  et børsnoteret dansk  IT-selskab og som medlem af Selskabet Libertas har været en aktiv deltager i den offentlige debat – især med fokus på økonomiske og sikkerhedspolitiske emner.

 

 

 Illustrationsfotos: Dept. of Defense