FJERDE  KVARTAL 2003
11. oktober 2003

2:7

<  >

Artiklen kan på sidste side (s.7) downloades som Word-dokument, fx til udprintning

ark og ulands

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den danske ambassadebesættelse

Den 9. september 1988 klokken 11.45 – kort før lukketid - trængte 18 østtyskere ind på den danske ambassade på Unter den Linden i Østberlin. 13 voksne med 5 børn ville gøre opmærksom på, at deres ansøgning om at rejse til Vesttyskland var blevet syltet i årevis af DDR’s myndigheder. De nægtede at forlade ambassaden før de havde fået hjælp til udrejse og medbragte en transparent med teksten: ”In Freiheit wollen wir uns wähnen, und zwar genau wie die Dänen”. Men for den danske udenrigstjeneste var denne besættelse yderst ubelejlig. Få dage senere skulle den konservative danske statsminister Poul Schlüter på statsbesøg hos DDR’s kommunistiske partichef, Erich Honecker. De to skulle bl.a. underskrive en økonomisk vigtig sokkelaftale, der bl.a. trak fiskerigrænsen i Østersøen mellem Danmark og DDR.

De 18 østtyskeres ophold på ambassaden blev turbulent. De danske diplomater skar telefonlinjen over i det rum, østtyskerne befandt sig i, så de f.eks. ikke kunne kontakte medierne. Og efter at ambassaden havde været i kontakt med Udenrigsministeriet i København samt den berømte og berygtede østtyske advokat Wolfgang Vogel, udleverede ambassadør Erik Krog-Meyer østtyskerne til Stasi-betjente, der hentede de 13 voksne og fem sovende børn - om natten til den 10. september inde på ambassaden. Børnene kom på et børnehjem, mens de voksne blev kørt til et Stasi-fængsel. Bagefter mørklagde den østtyske og danske regering udleveringen, som var stik imod gængs vestlig diplomatisk praksis.

Et par uger efter blev det kendt, hvad der var sket. Udleveringen skabte furore i danske og europæiske medier, hvor den danske regering, især udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, blev hængt ud for at prisgive frihedssøgende østtyskere til Stasi. I Vesttyskland anklagede den store avis Berliner Morgenpost den 20. september Danmark for ”Skandaløs opførsel”. Endvidere prøvede et parlamentsmedlem fra det konservative regeringsparti CDU at rejse sag mod Danmark ved Europarådet for brud på menneskerettighederne.

I Danmark betegnede lederen af oppositionen, Socialdemokratiets formand Svend Auken, udenrigstjenestens handling som ”uklog og umenneskelig” og kritiserede, at ”man har overladt 18 menneskers skæbne til DDR-politiet med den viden, at de ville blive retsforfulgt”. Og lederen af Kristeligt Folkeparti, Flemming Kofoed Svendsen, fastslog: ”Forhåbentlig vil vi aldrig mere opleve, at en dansk ambassade tager større hensyn til en totalitær stat end til mennesker, der længes efter et liv i fred og frihed.”

   NÆSTE SIDE

TILBAGE

ARTIKLENS FORSIDE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

   

 Illustrationsfoto:
NATO