28. maj 2004 | 2. kvartal  < >

           
 

 
 

 

 

 
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Venstrefløjen låner de liberale positioner

EUs udmeldinger og vilje til at liberalisere er et positivt skridt i den rigtige retning - og forhåbentligt det første skridt i retning af en afskaffelse af landbrugsstøtteordningerne, som vi kender dem i dag. I Danmark er afskaffelsen af landbrugsstøtten nærmest blevet et politisk mantra. Det er in at være imod, så det er alle. Ikke mindst nu, hvor der er et valg i sigte.

Men jeg giver meget lidt for politisk korrekthed og de gode intentioner, når de ikke bliver fulgt af reel handling.

Jeg er træt af at lytte til den socialdemokratiske dobbeltmoral og kritik af regeringen. HVORFOR gjorde socialdemokraterne ikke en dyt for at reformere EU's landbrugspolitik de 9 år, hvor Nyrup var statsminister i Danmark? Og hvordan kan han nu turnere rundt som den EP-kandidat, der skal kåres til Konge af EU, når man i 9 år var vidne til, at han praktiserede en modsatrettet politik?

I en tid, hvor venstreorienterede i Danmark turnerer rundt med liberale budskaber og mærkesager som frihandel og vækst, kan det måske være svært at se, at der er forskel på den vare man får alt afhængigt af, om man stemmer på en Socialdemokrat eller en liberal til Europaparlamentsvalget. Alle partier i Danmark synes at have taget afskaffelsen af EU's landbrugsstøtteordninger til sig som en mærkesag.

Men forskellene er klare.

Den ene position - den venstreorienterede - er en ulv i fåreklæder.

Den anden – den liberale - er en reel gennemførelse af en markedsorienteret liberal politik. En politik, som har sejret mange steder i den vestlige verden og en politik, som de sidste 15 år har betydet økonomisk vækst og udvikling i de tidligere østeuropæiske planøkonomier og undertrykte samfund.

”Det er også de venstreorienterede, som i årtier har accepteret og støttet linjen i de udviklingslande bl.a. i Afrika, som valgte en indelukket, socialistisk og protektionistisk politisk retning, der mange steder har efterladt kontinentet i en miserabel situation i dag. Ja, man kan næsten tale om, at det afrikanske kontinent er ved at falde af landkortet. Det er også denne gruppe, som for manges vedkommende bekender sig til foreningen ATTAC, hvis franske formand Bernhard Cassen i et interview i Information den 23. februar 2001 udtalte, at det er helt legitimt for en stat at beskytte sin egen landbrugsproduktion – og at ethvert land har en interesse i det.

SF, Poul Nyrup og andre gode venstreorienterede turnerer for tiden rundt med citater som ”Jordbrugspolitiken i de 29 rigeste OECD lande – heraf mange EU lande og Norge – bruger hvert år 360 milliarder dollar på støtteordninger. Det svarer til at man flyver hver af den 56 millioner køer jorden rundt på Buisness Class. Og så er der endda penge i overskud, så man kan udstyr hver ko med 2800 dollar i lommepenge til taxfree på mellemlandingerne i USA, Japan og Europa”. Hermed citerer man liberale og markedsorienterede tænkere som den New Zealands Ronnie Horesh og den svenske Johan Norberg.

Den første – Ronnie Horesh er for resten en varm tilhænger af Bjørn Lomborgs diskussion om, hvordan man får mere og bedre miljø for pengene og ikke religiøst støtter ethvert dyrt initiativ til at sænke en grænseværdi med 0,001.

Den anden, svenskeren Johan Norberg, er leder af den markedsliberale tænketank TIMBRO i Sverige og fik i 2002 Antony Fisher Memorial Award for sin bog ”Till Världskapitalismens Försvar – In defense of Global Capitalism”.

 

ARTIKLENS FORSIDE

                                                                     NÆSTE SIDE

TILBAGE