FJERDE KVARTAL 2002: 29.november  [4:10] ®®®®®®®®®®  <  >

Interview med Hans Engell (1.del): Fogh har stjålet de konservatives dagsorden

 

 

 

Udfordringen fra Dansk Folkeparti

CBK: Og nu er det de konservative, der lover skattelettelser -

ENGELL: Jo. På den måde er scenen jo også ændret, fordi det jo gennem mange år især var et venstre-synspunkt. De konservative mente at pengene havde det bedst i borgernes lomme, men ikke på en sådan måde at man var et skattenægter-parti eller at man ikke accepterede betydningen af, at vi har en stor, stærk velfungerende offentlig sektor. Et stort stærkt politi, et stort stærkt forsvar, et stort stærkt hospitalsvæsen osv. Osv. Her var der tydeligvis en forskel. Nu har de konservative lagt sig – som de svenske Moderate – på en meget markant skattepolitik. Det er faktisk i dag partiets eneste mærkesag – at skatten skal ned. Så må man jo håbe at det går bedre end i Sverige, hvor de moderate tabte 28 mandater ved valget.

CBK: Men det skyldes vel også at der er et hul nu hvor Dansk Folkeparti så har fjernet skattelettelserne fra programmet?

ENGELL: Det er klart. Altså på den måde har de konservative det vanskeligere fordi Dansk Folkeparti nu er rykket ind på scenen med betydeligt talent, betydelig styrke, og vi her har et parti, der erobrer meget af den klassiske konservative dagsorden. Altså de gamle borgerlige dyder – nogle vil sige også en del af de gamle småborgerlige dyder -

CBK: Gud, Konge, Fædreland?

ENGELL: Gud, Konge, Fædreland, sådan lidt snæversynet, lidt ”vi er os selv nok”. Der er lidt Palle Lauring – ”Danmark er en brugsforening” – over det, ikke? Vi skal tilbage til det gode, gamle danske velfærdssamfund, vel at mærke som det så ud dengang H.C.Hansen var statsminister. Kombineret med EU-modstanden. Og kombineret med en meget markant udlændingepolitik i forhold til de fremmede. På den måde et nationalistisk parti, hvor det konservative folkeparti jo igennem hele sin historie jo både har haft en flade over til et socialdemokrati, som et – skal vi sige, et parti på arbejdsmarkedet, et socialt ansvarsbevidst parti, men også et parti til den anden side med de klare nationale grundholdninger, og den slags. Så de konservative er klemt, både af i dag skal vi så sige venstre-side, og af partiet Venstre, og af Dansk Folkeparti.

                                        NÆSTE SIDE

TILBAGE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotos udlånt af Ekstra Bladet