30. april 2004 | 2. kvartal | 1:4                                                                           < >

 

           

 
     
  Detente. Pope Air Force Base, North Carolina: I forberedelse til "Excercise Central Asian Battalion '97" er soldater fra USA, Kazakhstan og Usbekistan på vej ombord på en amerikansk Air Force C-17 Globemaster III (11. september 1997). Øvelsen - der fandt sted i Shymkent, Kazakhstan og Chirchik i Usbekistan - havde til formål at uddanne soldater fra den tidligere Østblok i fredsbevarelse og humanitær assistance - og skulle også styrke koordinationen mellem NATO og medlemmerne af The Partnership for Peace. I alt deltog mere end 900 militærfolk (fra Georgien, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Letland, Rusland, Ukraine og Usbekistan) i øvelsen - sammen med mere end 500 amerikanske tropper. (Foto: Dept. of Defense/Staff Sergeant Paul R. Caron, U.S. Air Force).  
 
 

  30. april 14.32 CET | Truslen om en fundamentalistisk islamisk magtovertagelse i centralasien er rykket nærmere ved de seneste angreb fra muslimske oprørere på Usbekistan. Dette bliver fulgt med største alvor fra både Moskva og Washington. Konsekvensen heraf kan være øget militært samarbejde mellem USA og de centralasiatiske lande – til stor irritation for Putin og Rusland, som stadig anser området for værende en del af den russiske interessesfære.
 

Af Dennis Christensenn

 

 

   

Dennis Christensen (f.1980) blev BA scient.pol i 2003 fra Aarhus Universitet og er nu på overbygningen. Han har specialiseret sig i forsvars- og sikkerhedspolitik, blandt andet gennem sin bacheloropgave om jus ad bellum og jus in bello (retten til at gå i krig og krigens ret). Sidste sommer rejste han rundt i centralasien.

 

 

 
   

Illustrationsfoto: Dept. of Defense

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Rodebutikken ved den sultne steppe
  2. Har usbekerne Glasnost til gode?
  3. Usbekistan mellem tre systemer
  4. Usbekistan i terroristernes planer

 

 

1. Rodebutikken ved den sultne steppe

Usbekiske sikkerhedsstyrker skød og dræbte efter voldsomme ildkampe 20 formodede islamiske ekstremister den 29. marts i hovedstaden Tasjkent. Dette var en foreløbig kulmination på en årelang konflikt mellem det autoritære styre og islamiske terrorister, hovedsageligt fra det sydlige Usbekistan og fra det stærkt religiøse og uroplagede Tajikistan. Det formodes at adskillige Talebankrigere er flygtet fra de amerikanske styrkers fremmarch i Afghanistan, og har slået sig ned i det sydlige Usbekistan og i Ferghana-dalen. Her har de sluttet sig til de usbekiske islamiske fundamentalister, som i forvejen holdt til i området.

Der har ellers været forholdsvist roligt i det centralasiatiske land siden 1998, hvor en serie af blodige bombeangreb ramte Tasjkent, hvilket gav den autoritære præsident Islam Karimov en kærkommen lejlighed til at styrke sit greb om landet, og slå hårdt ned på ikke blot muslimske fanatikere, men også på de moderate muslimer måtte se deres religionsfrihed blive trådt under fode.

Usbekistan er et ungt land, som reelt først opstod i 1924, da Stalin satte sig for at drage sine egne grænser i det centralasiatiske område. Før denne tid bestod området af forskellige områder ledet af Khaner og omflakkende nomadiske stammer. Disse områder var ikke begejstrede over den bolsjevistiske revolution i Rusland, og der var spredte kontrarevolutionære opstande. I oktober 1924 blev Usbekistan skabt, men landet skiftede udseende adskillige gange i den efterfølgende periode. Tajikistan blev selvstændigt i 1929 og Karakalpakstan (i dag den nordvestligste del af Usbekistan) blev føjet til landet 1936. I 1956 og 1963 overtog Usbekistan dele af ”den sultne steppe”, fra Kasakhstan, for igen at miste dele heraf i 1971.

Denne arbitrære landedeling betød, at Usbekistan blev en etnisk rodebutik, med usbekere, tajikere, turkmenere og russere som de væsentligste grupper. Usbekisk kultur og sprog blev presset ned over landet fra Moskva, til trods for at bureaukratiet fortsat talte russisk, og det var russisk som var hovedsproget i skolerne.

ARTIKLENS FORSIDE

                                                                     NÆSTE SIDE

TILBAGE