11. juni 2004 | 2. kvartal                                                                                < >

           

                     

 
 

 

        

 

 
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Når de ser et blåt flag smælde

 Af Carsten Stage og Signe A.E. Larsen, Minoritetspartiets Ungdom

PÅ valgdagen bør især et meget væsentligt emne spille en afgørende rolle i forhold til hvor den enkelte sætter sit kryds. EU er med udarbejdelsen af en egentlig forfatning på vej ind i en ny afgørende fase, hvor konføderationstanken for alvor skal stå sin prøve. Derfor er det naturligvis vigtigt, hvem der bliver den danske befolknings talerør i Bruxelles. Forfatningen er nemlig ikke så uskyldig som vore EU-venlige politikere forsøger at iscenesætte den. Ved at kalde den en ”forfatningstraktat” forsøger de eksempelvis at normalisere den næste folkeafstemning, fordi den jo, som så mange gange før, bare handler om endnu en ny traktat. Hvis man i stedet sagde sandheden – at Danmark reelt er ved at underlægge sig en europæisk grundlov – ville alarmklokkerne nok ringe en hel del mere i befolkningen.

Hovedspørgsmålet for den enkelte vælger d. 13. juni må derfor være, om man ønsker at støtte en EU-optimistisk repræsentant, som ikke har større betænkeligheder ved yderligere suverænitetsoverdragelser, eller om man i stedet mener, der er brug for danskere i parlamentet, der på tætteste hold kan observere og kritisk analysere det kommende forfatningsudspil. For MPU er der således ingen tvivl om, at Danmark skal sikres sådanne kritiske røster i EU-parlamentet. At dette er tilfældet skyldes ikke at ’et europæisk samarbejde per definition er af det onde’, eller at ’Danmark skal være sig selv nok’, men er udelukkende fordi det kommende forfatningsudspil rummer så omsiggribende konsekvenser for Danmarks selvbestemmelse, at det er strengt nødvendigt med en skeptisk kapacitet. Det er ikke nok, at de radikale, socialdemokraterne, venstrefolkene og de konservative er repræsenteret i parlamentet - der er også stærkt brug for de politikere, der ikke per definition dåner af benovelse, hver gang de ser et blåt flag smælde, som tilfældet er med ovenstående partiers jubeloptimistiske EU-tilhængere.

Overordnet bør det derfor være afgørende, at man stemmer på en kandidat, der deler ens eget syn på EU-projektets fremtidige omfang. Ønsker man at arbejde sig nærmere en konføderation, der måske kan være en væsentlig international magtfaktor, eller vil man tværtimod fastholde de selvstændige stater som udgangspunkt for et samarbejde, og dermed et mere gennemskueligt demokratisk system, som det er nemt at deltage i. Hvis det sidste er tilfældet, er der få muligheder i stemmeboksen. Enten stemmer man på Dansk Folkepartis kandidater, hvor det er selvtilstrækkeligheden og den metafysiske tro på nationens forrang, der motiverer EU-kritikken, eller også sætter man sit kryds på de tværpolitiske lister, hvor Folkebevægelsen ønsker EU helt afskaffet, mens Junibevægelsen repræsenterer en mere pragmatisk linje med en kritisk, men konstruktiv unionsmodstand.

Minoritetspartiets kandidat Ebba Bigler stiller op på Junibevægelsens liste, og får vores stemme, fordi hun vil være en tiltrængt humanistisk røst i EU-parlamentet. Minoritetspartiets EU-skepsis dækker nemlig ikke over nationalistisk fremmedangst, men tværtimod over en oprigtig bekymring for en EU-udvikling, der ikke gavner hverken demokratiet eller de trængte minoritetsgrupper på begge sider af EU's hårdt bevogtede grænser.  

UDGIVET 11.06.04 KL.xx CET

ARTIKLENS FORSIDE

                                                                     

TILBAGE

DOWNLOAD ARTIKLERNE SOM WORDDOKUMENT | DOWNLOAD SOM PDF-FIL