RÆSONs Nyhedsbrev om det tyske valg: Hvordan Merkel har demonteret Schulz

RÆSONs Nyhedsbrev om det tyske valg: Hvordan Merkel har demonteret Schulz

11.09.2017

.

Frem til den tyske valgdag 24. september udsender RÆSON som en særlig service et dagligt nyhedsbrev. Nyhedsbrevet indeholder en række opdateringer foruden de mest interessante historier fra valgkampen, redigeret og skrevet af Lukas Lausen, der i en årrække har skrevet om Tyskland


Kære Læsere,

11. september: Valgkampens slutfase er begyndt og billedet er uforandret: Socialdemokraterne SPD halter stadig langt efter Merkel (CDU/CSU). Efter to omgange med konservativ-socialdemokratiske koalitionsregeringer siden 2005 ligner det denne gang en Merkel-ledet regering med deltagelse af de liberale i FDP. Nogle taler varmt om den såkaldte ”Jamaica-koalition”, et trekløver hvor også de Grønne (Die Grünen) deltager.

Merkels paradoks: Kritiseret men sejrssikker
Alle meningsmålinger giver de konservative et stort forspring. Skal SPD-formanden Martin Schulz have nogen chance for at vinde nøglerne til Bundeskanzleramt, kræver det fremgang til både hans parti og de Grønne.


Skærmbillede 2017-09-11 kl. 09.10.45

DET ER PARADOKSALT: Selvom der i store dele af den tyske befolkning er meget utilfredshed med Merkels lederskab – af mange forskellige grunde – er det svært at mærke nogen form for spænding i denne valgkamp. Schulz prøver igen og igen at angribe Merkel på en række områder. Nogle gange lykkes det for ham, men mange andre gange slår det fejl. Kansleren har en såre simpel metode til at undgå konflikten (og dermed undgå at forære Schulz en platform): hun overdynger ham med rolig høflighed. Flere gange har Schulz således anklaget Merkel for fejl i håndteringen af flygtningekrisen i ganske kraftige termer. Som reaktion herpå kunne Merkel finde på at sige, at hun har meget til overs for sin modkandidat, og synes at han gør et godt stykke arbejde. Konflikten umuliggøres.

 

Kansleren har en såre simpel metode til at undgå konflikten: hun overdynger ham med rolig høflighed
_______

 

SPD’s valgkamp: I kamp med regeringspartneren
I dette nyhedsbrev præsenterer vi partierne på skift og starter med: SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands).

PARTIETS BAGGRUND: SPD minder på mange måder om deres danske kolleger. Det er traditionelt et af landets to store partier, findes i alle 16 delstater, og har været med i Bundestag, den tyske lovgivende forsamling, fra grundlæggelsen af forbundsrepublikken. Partiet har været regeringsledende i tre omgang: Med Willy Brandt fra 1969 til 1974, derefter kom Helmut Schmidt til magten fra 1974 til 1982, og sidst stillede socialdemokraterne kansleren med Gerhard Schröder fra 1998 til 2005.

PARTIET I VALGKAMPEN: Kanslerkandidaten Schulz er tidligere præsident for Europa-Parlamentet. Hele partiets kampagne i år er præget af ”retfærdighed” – SPD mener ikke, at Tyskland er retfærdig nok for alle, og det vil de lave om på med en lang række reformer, der rækker fra arbejdsmarkedet til skolerne. En SPD-regering ville forudsætte deltagelse af de grønne, de liberale eller begge. Men det er næsten sikkert, at de ikke kan samle et flertal, og det er næsten lige så sikkert, at de vil træde ud af den nuværende regering for at blive et oppositionsparti.

Dagens Kuriosum: Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) blev højt og flot smidt ud af tysk politik i 2011 for at have plagieret det meste af sin PhD. Men nu er han i fuld fart på vej tilbage i tysk politik og betragtes af mange som ministeremne, når valget er overstået. I aftes var han således den konservative repræsentant i ét af Tysklands mest prominente talkshows, hvor han fremstod mere moden og ihærdigt prøvede at gøre sig populær hos vælgerne. Han har tilbragt det meste af de sidste 6 år i USA, og nu må vi se, om han har lært et par tricks, der kan pifte tysk politik lidt op.

Munich_Security_Conference_2015_by_Olaf_Kosinsky-432-1

I morgen ser vi nærmere på Alternative Für Deutschland, og det nye tyske højre. Det er et helt centralt emne i valgkampen og afgørende for at forstå tysk politik i dag.

 

En SPD-regering ville forudsætte deltagelse af de grønne, de liberale eller begge. Men det er næsten sikkert, at de ikke kan samle et flertal, og det er næsten lige så sikkert, at de vil træde ud af den nuværende regering for at blive et oppositionsparti
_______

 

ILLUSTRATION: Martin Schulz [foto: Opposition24.de]