Journalisternes ed #4 – Anne Knudsen: Journalistikken er efter min bedste overbevisning bedre end sit rygte

Journalisternes ed #4 – Anne Knudsen: Journalistikken er efter min bedste overbevisning bedre end sit rygte

17.03.2017

.

JOURNALISTERNES ED #4 [RÆSON PODCAST]. Skal journalister kommentere direkte på befolkningens holdninger? Er journalistikken grundlæggende et oplysningsprojekt? Og hvad er sammenhængen mellem demokratiet, journalistikken og værdier som retfærdighed? Antropolog, forfatter og tidligere chefredaktør på Weekendavisen, Anne Knudsen, er gæst i det fjerde program af ’Journalisternes ed’. Der bliver talt om oplysningstiden, kedelige medier og journalistikkens plads i den offentlige samtale.

CITATER:
– ”Alle og enhver kan råbe – og nogle kan råbe højere end andre – men det er i for sig demokratiet uvedkommende. Sagen er, at man skal komme med argumenter. Og udover forskningen, så skal journalistikken forsyne folk med argumenter.”

– ”Jeg har mødt mange journalister som følte det som et kald at formidle viden, at fortælle sandt, om hvad der foregik – hvordan man skulle forstå, hvad der foregik i verden – bringe uretfærdigheder og frygtlige ting til offentlighedens kendskab. Det [journalistikken] er ikke en profession som alle andre; det er lidt som at være soldat eller dommer – altså hverv, hvor man er forpligtet på noget udover sig selv.”

– ”Oplysning er interessant, fordi det er grundlaget for en ’mægtiggørelse’ af den enkelte; det er grundlaget for, at det enkelte menneske selv har adgang til at bestemme over sin skæbne, træffe fornuftige – eller for den sags skyld ufornuftige – valg. Uden oplysning er et demokrati jo ikke muligt i den forstand, at uden oplysning der har man ikke noget grundlag for at træffe informerede og rationelle beslutninger.”

“Journalisternes ed” er en ny podcastserie fra RÆSON, af og med Victor Lange, der interviewer sine gæster om både journalistikkens principielle fundament og dens aktuelle situation.

Om baggrunden for serien fortæller Lange: “Journalistikken er som profession, institution og faglighed i krise. Min påstand er, at journalistikkens faglige krise er en grundlæggende etisk krise. For at løse denne krise må journalisterne sværge. Sværge ed på et krav om at kende til deres fags etiske grundlag, om at forpligte sig til en efterlevelse af dette sæt af principper og til sidst: På en loyalitetserklæring til de personer, som faget i sidste ende tjener. For hvis ikke du sværger, er du ikke journalist.”

Find RÆSONs Podcasts i iTunes
Find RÆSON Podcast på Soundcloud



Victor Lange (f. 1993) har arbejdet som journalist og redaktør på blandt andet “Regnfang” og Alternativets medie, “Altivisten”. Han arbejder lige nu med forholdet mellem etik, politik og journalistik i forbindelse med Københavns Universitet, hvor han også studerer filosofi.

ILLUSTRATION: Anne Knudsen (foto: Per Folkver/polfoto)