David Trads: Vi havde en bedre verden – et bedre demokrati – da redaktører og journalister betød mere, end de gør i dag

David Trads: Vi havde en bedre verden – et bedre demokrati – da redaktører og journalister betød mere, end de gør i dag

10.03.2017

.

JOURNALISTERNES ED #3 [RÆSON PODCAST]. Har journalister et politisk ansvar? Hvem må tale i det offentlige rum? Og er og bør journalistikken være en elitær disciplin, der kraftigt sorterer i samtidsdebatten? Journalist, forfatter og tidligere chefredaktør på Information og Nyhedsavisen, David Trads, besøger ’Journalisternes ed’ i dette tredje program. Der bliver talt demokrati, Trump, Ekstra Bladet, Nationen, Newspeek og journalistik i al almindelighed.

CITATER:
– ”Journalistikken er ligeså vigtig som alle de andre grundelementer, vi har i demokratiet. Det er journalistikken, der skal forsøge at få det frem i lyset, som magthaverne – hvad enten det er retssystemet, politikere, erhvervsduelige, eller hvem det måtte være – ønsker skal forblive nede i mørket”.

– ”Der er forskel på det Newspeek og Jeppe Juhl gør, og så det som traditionelle medier gør, idet jeg simpelthen ikke mener, at Newspeek og Jeppe Juhl er udtryk for journalistik – det er ren holdningstilkendegivelse… Newspeek er ikke journalistik. Det ville normalt have været indrykket som læserbreve i aviser i gamle dage.”

– ”Det er godt, at der en elite i form at dygtige journalister og redaktører, der vælger det væsentlige til og det uvæsentlige fra. Vi havde en bedre verden – et bedre demokrati – da redaktører og journalister betød mere, end de gør i dag. For da havde vi en mere saglig debat, vi havde en vigtigere debat.”

– ”Der er alt for mange debat-sites på diverse medier, der tillader alt for meget truende og vanvittig adfærd. Det er en udfordring, som medierne bør gøre noget ved.”

“Journalisternes ed” er en ny podcastserie fra RÆSON, af og med Victor Lange, der interviewer sine gæster om både journalistikkens principielle fundament og dens aktuelle situation.

Om baggrunden for serien fortæller Lange: “Journalistikken er som profession, institution og faglighed i krise. Min påstand er, at journalistikkens faglige krise er en grundlæggende etisk krise. For at løse denne krise må journalisterne sværge. Sværge ed på et krav om at kende til deres fags etiske grundlag, om at forpligte sig til en efterlevelse af dette sæt af principper og til sidst: På en loyalitetserklæring til de personer, som faget i sidste ende tjener. For hvis ikke du sværger, er du ikke journalist.”

Find RÆSONs Podcasts i iTunes
Find RÆSON Podcast på Soundcloud



Victor Lange (f. 1993) har arbejdet som journalist og redaktør på blandt andet “Regnfang” og Alternativets medie, “Altivisten”. Han arbejder lige nu med forholdet mellem etik, politik og journalistik i forbindelse med Københavns Universitet, hvor han også studerer filosofi.

ILLUSTRATION: David Trads (foto: davidtrads.me)