Brexit – May I Leave? #3 – “EU undervurderer europæerne og pakker al kommunikation ind i gule stjerner ad nauseam”

Brexit – May I Leave? #3 – “EU undervurderer europæerne og pakker al kommunikation ind i gule stjerner ad nauseam”

13.02.2017

.

Har vi haft den nødvendige debat om EU som demokratisk institution? Hvordan kan man tilpasse EU til borgernes ønsker? Og hvilken betydning får Brexit for de politiske strømninger i europæiske lande som Frankrig og Tyskland? Podcast med Julie Hassing Nielsen, post.doc. ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og europapolitisk chefanalytiker ved tænketanken Kraka, og Anne Sofie Allarp, jurist, forfatter, vært på Radio 24Syv og tidligere ansat ved Europa-Kommissionen.

Værter: Rikke Marie Damborg & Niels Byrjalsen

I RÆSONs podcastserie – Brexit: May I Leave? – følger vi briternes lange vej ud af EU. Vi spørger en række forskere og iagttagere, hvor Storbritannien og Europa bevæger sig hen i en tid præget af opbrud og store omvæltninger.

Find RÆSON Podcast i iTunes.

Find RÆSON Podcast på Soundcloud.



Udvalgte citater fra udsendelsen:

Julie Hassing Nielsen om briterne og det europæiske samarbejde:

”Briterne har aldrig været glade for den politiske dimension af det europæiske samarbejde.”

Anne Sofie Allarp om EU’s kommunikation med borgerne:

”Det bliver jo helt absurd, når man forsøger at undervise folk i forskellige søjlestrukturer og teknikaliteter i det europæiske samarbejde. Det ved folk jo ikke engang om de politiske institutioner i deres egne lande.”

”Hele EU-systemet har grebet kommunikationsopgaven fuldkommen forkert an. Man har smurt det hele ind i gule stjerner ad nauseam. Det er til at få kvalme af. Samtidig har man tænkt, at hvis vi bare fodrer folk med helt ubrugelig paratviden om samarbejdet og siger, at det hele er godt, så kan vi sikkert nå folk. Men det er forkert. Der er ingen europæere i dag, som føler tryghed ved, at en magtinstitution pr. definition er god. Det kan vi godt gennemskue. Vi har jo haft konger.”

Anne Sofie Allarp om migration efter udvidelsen mod øst:

”Der er forskellige spejlinger af de samme problemer på tværs af Europa. I Storbritannien taler man om problemerne ved, at der er så mange østeuropæere, som er kommet til. I Østeuropa taler man om problemerne ved, at der er så mange, der har forladt landene.”

Julie Hassing Nielsen om Danmark og Brexit:

”Jeg tror ikke på et Dexit. Hvis man ser på eurobarometermålinger, så kan man se, at et stort flertal i den danske befolkning konsistent er meget EU-positive. Det gælder også under de forskellige kriser, vi har set. Sådan har det aldrig været i Storbritannien.”

Anne Sofie Allarp om folkeafstemningen i Storbritannien:

”Camerons beslutning om at tage en folkeafstemning var ren kamikaze. Det er en personlig selvopofrelse, som nærmest er lidt bibelsk. Men det er jo også at gamble med Storbritanniens fremtid.”

Anne Sofie Allarp om Le Pen og EU-Kommissionen:

”Jeg tror faktisk, at Le Pen håber, at Kommissionen kaster sig på banen imod hendes kampagne, helt klodset som de plejer. Det ville give hende billige point.”

ILLUSTRATION: Donald Tusk og Jean-Claude Juncker ved EU-topmøde i Malta, 3. februar 2017 (foto: Abaca/polfoto)