Primærvalgene i USA:  Det er mere eller mindre slut for Bernie Sanders

Primærvalgene i USA: Det er mere eller mindre slut for Bernie Sanders

05.03.2016

.

”Det er stort set afgjort på Demokraternes side,” siger adjunkt Anders Bo Rasmussen til RÆSON. Sanders er en ældre hvid mand med stærk tilknytning til det nordøstlige politiske miljø i USA, og han klarer sig ikke specielt godt blandt de latinamerikanske eller afroamerikanske vælgere.


Ifølge Anders Bo Rasmussen kan heller ikke Donald Trump favne bredt over de mange forskellige etniske grupper i USA, og han regner med at Hillary Clinton ender med at vinde: ”Det er svært at se, at Hillary ikke skulle bliver en sikker præsident i kampen imod Trump.” Og til trods for Sanders-vælgernes skepsis til Clinton, så bliver deres store afsky for Trump netop det, der i sidste ende kommer til at sikre Clinton deres stemmer.


Af Martin Ellermann, RÆSONs USA-redaktør

I en primærvalgkamp præget af politikerlede og opgør med de etablerede kræfter, så Demokraternes Bernie Sanders længe ud til at være en reel udfordrer til Hillary Clinton. Men efter valgresultaterne fra Super Tuesday ser det nu ud til, at venstredrejningen og græsrodsbegejstringen hos Demokraterne er slået tilbage på sidelinjen af den politiske manege.

”Det er stort set afgjort på Demokraternes side – i særdeleshed med tanke på de superdelegerede og Clintonfamiliens historie i partiet, hvor de sidder ret solidt på ’endorsements’. Og det er svært at forestille sig, at der er mere at komme efter for Sanders,” siger Anders Bo Rasmussen, adjunkt ved Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet.

Ifølge ham mistede Bernie Sanders’ kampagne pusten, fordi Clintonfamilien har en unik historik og opbakning i Syden, samt det politiske apparat til at gå hele vejen.

”I starten da primærvalgene kørte oppe nordpå i de mere hvide stater, klarede Sanders sig godt. Han vandt som forventet hjemstaten Vermont, men så viste det sig på Super Tuesday, at han rent faktisk tabte Massachusetts, hvilket måske var lidt overraskende. Og i de stater hvor der er en betydelig afroamerikansk befolkning, har Clinton vundet stort og overbevisende,” siger Anders Bo Rasmussen.

For Bernie Sanders klarer sig ikke specielt godt blandt vælgere med latinamerikansk eller afroamerikansk baggrund. Og spørgsmålet er, om de fundamentale karakteristika er dem, der i sidste ende har bremset hans muligheder. I bund og grund er han en ældre hvid mand med dybe rødder i det nordøstlige USA’s politiske miljø, og det har traditionelt været vanskeligt for den type politiker at trænge igennem især i Syden.

”Det har været svært for Bernie Sanders at nå igennem til mange vælgere. Han har ikke haft en national profil, før han blev præsidentkandidat, og der var ikke mange, der kendte ham, før han meldte sig ind i kampen. Clinton har stor ’name recognition’, og på trods af den passion og begejstring, Sanders har vakt blandt især unge, har det været en kamp op ad bakke for ham,” siger Anders Bo Rasmussen.

Ifølge SDU-eksperten har Sanders kunne tage kampen op i nogle af de stater, hvor folk så ulighed som et afgørende tema i valgkampen. Men nede sydpå, hvor fx raceproblematikker har været mere udtalte – blandt andet i South Carolina – har det været sværere for Sanders at udfordre Clinton, der har en stærk profil på området.

Mediernes skyld
Bernie Sanders’ følgere har under hele primærvalgkampen ytret en skarp kritik af mediernes dækning af ham. De mener, at de etablerede medier i høj grad har ignoreret den opbakning, Sanders har haft, og Sanders’ budskaber er også delvist druknet i Trump-maskinens samlebåndsprovokationer, der lyser klart op på mange journalisters nyhedsradar.

Men ifølge Anders Bo Rasmussen er det kun er en del af forklaringen: ”Mediernes dækning af Sanders’ kampagne har været oppe at vende i forskellige sammenhænge. Og det er helt tydeligt, at journalister har haft svært ved at skrive om og dække Bernie Sanders som et helt troværdigt bud på en præsidentkandidat. Det skal også ses i lyset af, hvem han er oppe imod og det navn Hillary har,” forklarer han.

 

… journalister har haft svært ved at skrive om og dække Bernie Sanders som et helt troværdigt bud på en præsidentkandidat.
____________________

 

Sanders har været uafhængig i mange år, og der er først for nyligt at han er blevet en del af Demokraternes apparat. Og ifølge Anders Bo Rasmussen medvirker det til, at han ikke har kunnet samle en valgkoalition, selvom hans mærkesager på mange måder flugter fint med mange af de demokratiske vælgere.

”Da Sanders vandt i New Hampshire, var der lidt hype om ham. Så taber han stort i South Carolina, og så går mediefortællingen lidt tilbage i det vante spor med Hillary som storfavorit,” siger Anders Bo Rasmussen.

Trump-maskinen som ’clickbait’
I forhold til Sanders har Trump på den republikanske side haft helt andre vilkår i medierne. Trump har tilsyneladende kunne sige næsten alt, uden at det har skadet ham nævneværdigt i primærvalgkampen. Mediedækningen har måske derfor været med til at cementere højredrejningen hos Republikanerne, hvor Sanders hos Demokraterne aldrig lyste helt skarpt i det etablerede medielandskab.

 

Trump har tilsyneladende kunne sige næsten alt, uden at det har skadet ham nævneværdigt i primærvalgkampen.
____________________

 

”Det er en interessant tid at følge amerikansk politik, fordi magtstrukturen i det republikanske parti tilsyneladende har spillet fallit. Det hele kan være overstået om blot 14 dage, hvis Marco Rubio ikke kan vinde Florida over Trump – og ingen har vist sig som en troværdig kandidat og reel udfordrer,” siger Anders Bo Rasmussen.

Mediernes dækning af Trump havde længe en undertone af underholdning. Huffington Post valgte fx på et tidspunkt at dække hans kampagne i deres underholdningssektion. Derigennem er man hos medierne måske kommet til at anskue Trump som ’clickbait’. Og ifølge Anders Rasmussen har den kommercielle tilgang, hvor man jagter mange læsere og seere måske overtrumfet nogle journalisters behov for at lave public service.

”Medierne kæmper stadig med, hvordan de skal dække Trump. De har svært ved at tyde, hvor meget han mener de ting, han siger, og han er en svær kandidat at dække, da reaktionerne på hans kontroversielle udsagn ofte udebliver hos hans vælgere. Det her er en valgkamp som ingen andre, hvor man ikke kan forudsige noget som helst. Rubio sad derfor også efter Super Tuesday med et smerteligt påklistret smil og sagde, at han stadig mener at have en chance. De prøver at tro på det, fordi de ikke ved, hvad de skal stille op med Trump,” siger Anders Bo Rasmussen.

Sanders’ vælgere er stadig en faktor
Trump blev i lang tid ikke taget seriøs i amerikansk politik, og nu skal man pludselig til at finde ud af, hvad han egentlig står for.

Det amerikanske topartisystem giver desuden nogle udfordringer i forhold til, at Trump kunne have valgt at stille op som uafhængig og dermed stjæle afgørende stemmer fra Republikanerne.

”Derfor lavede Republikanerne en pagt med Donald Trump om, at han skal støtte den republikanske kandidat uanset hvad. De var bange for, at han ellers ville træde ind som en tredjepartskandidat og ødelægge valget for dem, som andre tredjepartskandidater tidligere har gjort for begge partier,” forklarer Anders Bo Rasmussen.

I en dansk kontekst vil man ofte anskue topartisystemet som et demokratisk problem. Men amerikanerne har ikke haft en debat om demokratiet og systemet, hvor ’winner takes all’.

”Det er svært at se, at Hillary ikke skulle bliver en sikker præsident i kampen imod Trump. Men det kommer an på udviklingen i fx den e-mailskandale, hun er involveret i, samt eventuelle nye terrorangreb og så videre,” forklarer Anders Bo Rasmussen.

Ifølge SDU-eksperten kan Trump ikke i 2016 med demografien, som den er, favne bredt over forskellige etniske grupper. Det er derfor yderst tvivlsomt, om han kan gå ud og vinde nye steder på landkortet.

Samtidig vil Bernie Sanders følgere også stadig have en rolle at spille, når selve præsidentvalgkampen kommer: ”Bernie Sanders’ vælgere er meget ideologiske og passionerede, og de er gået hårdt til Hillary Clinton. Men de kan – hvis Trump bliver Republikanernes kandidat – nok alligevel godt få slæbt sig ned og stemme på Hillary, da Trump er et helt forfærdeligt alternativ for dem,” slutter Anders Bo Rasmussen.

ILLUSTRATION: Bernie Sander holder tale i Phoenix Convention Center i Phoenix, Arizona. 18. juli 2015 [foto: Gage Skidmore]