Kommentar:Ukraine risikerer borgerkrig

Kommentar:
Ukraine risikerer borgerkrig

03.07.2014

.

Petro Porosjenkos beslutning om ikke at forlænge våbenhvilen i Østukraine kan få fatale konsekvenser.

Kommentar af Ota Tiefenböck, RÆSONS Østeuroparedaktør

DEN UKRAINSKE PRÆSIDENT Petro Porosjenko har et problem, som nærmest er umuligt at løse. Uanset hvad han gør vil det afstedkomme kritik. Havde han mandag aften valgt at forlænge våbenhvilen i Østukraine, ville han være blevet kritiseret fra de nationalistiske kræfter i det ukrainske parlament og i Maidan-bevægelsen. Ganske overraskende for mange valgte Porosjenko ikke at forlænge våbenhvilen, og endda lancere ukrainsk militærfremstød mod separatisterne i Donetsk og Luhansk-regionen. Det har til gengæld afstedkommet kritik fra Rusland og Tyskland. Den russiske præsident Putin har endda givet udtryk for, at Porosjenko med sin beslutning nu er direkte ansvarlig for de kommende kampe og mulige tab af menneskeliv.

Det var ganske overraskende for mange, at Petro Porosjenko valgte ikke at forlænge våbenhvilen. Det skete nemlig til trods for, at både Putin, Angela Merkel og Francois Hollande ifølge internationale medier alle havde rådet Porosjenko til at forlænge den. Men i virkeligheden er Porosjenkos beslutning dog ikke så overraskende som det umiddelbart kan se ud til. Der er nemlig også en anden seriøs spiller i konflikten, som Porosjenko er nødt til at tilgodese: de nationalistiske kræfter i Kijev. I sin milde form, i det ukrainske parlament, det nationalistiske parti Svoboda, og i den yderliggående udgave, på Maidan, i form af “Højre Sektor” og andre ultranationalistiske grupperinger. Disse så allerede Porosjenkos første våbenhvile som et tegn på svaghed og ville sikkert lave en voldsom ballade, hvis Porosjenko havde forlænget den.

Porosjenkos beslutning i mandags blev derfor utvivlsomt truffet på baggrund af, at han vil tilgodese de nationalistiske kræfter i Kijev. Den kamp er han nemlig ikke parat til endnu.

Disse kræfter spiller en vigtig rolle i hele konflikten. De deler Ukraine mere kontant end floden Dnepr og vil blive afgørende for den videre udvikling. Porosjenko kan derfor kun udskyde denne konflikt og håbe på, at militære fremstød i Østukraine vil bringe fremskridt, således, så han kan tage én kamp af gangen. Det er dog umiddelbart en svær forestilling. Tryk avler som bekendt modtryk, og det ville være en stor overraskelse, hvis det lykkedes Porosjenko at få det østlige Ukraine under kontrol.

Ukraine risikerer borgerkrig. Og det er i den nuværende situation svært at forestille sig, at urolighederne i landet kan løses, især hvis Ukraines territorielle integritet ikke er til diskussion. Og Porosjenko har tidligere meddelt, at han ikke vil acceptere, at Ukraine skulle blive til en føderation.

Hans beslutning i forgårs skaber uden tvivl en seriøs risiko for, at urolighederne i Østukraine nu vil eskalere til en regulær borgerkrig og vil ende med store tab af menneskeliv. ■


Ota Tiefenböck (f. 1957 i Prag, Tjekkiet) er RÆSONs Østeuroparedaktør. Tidligere redaktør ved Sjællandske Medier og nu freelancejournalist med speciale i Balkan, Kaukasus og Øst- og Centraleuropa. Skriver blandt andre for Information, Kristeligt Dagblad samt flere norske aviser. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole. ota@tiefenboeck.dk. ILLUSTRATION: Porosjenko til møde med Rompuy og Barroso [foto: EU]