Rasmus Jarlov (K): Vi har ikke pligt til at nedkæmpe IS. Vi gør det, fordi vi gerne bekæmper ondskab

Rasmus Jarlov (K): Vi har ikke pligt til at nedkæmpe IS. Vi gør det, fordi vi gerne bekæmper ondskab

04.10.2014


BAGGRUND: I oktober udgiver RÆSON bogen “Mellemøsten i krig”, der samler aktuelle analyser og interviews fra magasinet: 179 kr. (abonnentpris: 129) – bestil den nu

“Danske soldater er i fare, når de går i krig. Men IS er ikke nogen imponerende modstander. Deres sadisme og ondskab matches ikke af kompetence eller godt militært udstyr. Så det er meget usandsynligt, at der kommer danske tab.”

Interview af Lukas L. Lausen

Er IS en trussel mode befolkningen i Mellemøsten – og mod vesten?
IS er en alvorlig trussel. De har allerede slået mange tusinde ihjel på den mest bestialske måde og vil med sikkerhed udklække terrorister, hvis de får lov.

Er det vestens skyld, at Islamisk Stat står så stærkt som de står i dag?
Nej. Det er kun konspirationsteoretikere, der kan få det til at være Vestens skyld. Vesten kan ikke forudsige hvilke grupperinger, der dukker op, eller holdes ansvarlig for det.

Har Danmark et ansvar at forsvare de civile, som IS i dag truer?
Nej, vi har ikke pligt til at nedkæmpe IS, men vi gør det gerne, fordi vi gerne bekæmper ondskab.

Hvor stor skal Danmarks andel være i det internationale engagement mod IS?
Jeg ser gerne, at vi tager lederskab. Det er en moralsk rigtig kamp og vi er et rigt land, som har råd til at gøre en positiv forskel i verden.

Hvidvasker vi ved at samarbejde med lokale “skurke” – f.eks. Assads styre – eller Saudi Arabiens politiske system?
Nej. Vores fjenders fjende er ikke vores venner. Sådan kan man ikke ræsonnere. Vi nedkæmper IS, fordi de er folkemordere og sadister og fordi vi kan. Det styrker selvfølgelig Assad men det må vi så tage med. Hellere Assad end IS. Men helst ingen af delene.

Mener du at interventionen kan være farlig for danske statsborgere?
Selvfølgelig. Danske soldater er i fare, når de går i krig. Men IS er ikke nogen imponerende modstander. Deres sadisme og ondskab matches ikke af kompetence eller godt militært udstyr. Så det er meget usandsynligt, at der kommer danske tab. Rent militært set er det en meget svag modstander, som Vesten heldigvis meget, meget hurtigt kan besejre, hvis vi vil.

Hvad sker der med den støtte når/hvis IS er besejret? Hvad sikrer, at Kurderne ikke vil sætte handling bag deres ønske om selvstændighed og dermed også truer Tyrkiets enighed?
Det er helt sikkert en udfordring. Jeg tror, Kurdistan bliver mere selvtændigt. Det giver nogle problemer, og vi kan selvfølgelig ikke støtte, at Kurdistan også skal inkludere tyrkiske områder. Men Kurdistan er den eneste velfungerende del af Irak og en stabiliserende faktor i regionen. Derfor fortjener de støtte. Vi må også huske at støtte dem, der gør det godt i stedet for kun at nedkæmpe banditterne.

Hvordan ville humanitær hjælp kunne bidrage til komme af med IS, og er det noget som man skal arbejde videre med fra dansk side?
Humanitær hjælp kan ikke bidrage til at komme af med IS. Det er tåbeligt at tro. Der er brug for en militær indsats.

Afløser IS Al-quaeda som vestens største fjende?
Ja. Lige nu er IS det største problem. Men jeg tror, IS er nedkæmpet indenfor meget kort tid. Derefter er jeg ikke sikker på, at de har større styrke end Al Qaeda. Men vi må se.

Hvordan skal vesten reagere på, at folk fra vesten drager til Irak og Syrien for at føre hellig krig?
Vi skal gøre alt hvad vi kan for at de permanent udelukkes fra at komme tilbage til Vesten. Den slags typer har vi ikke brug for.

IRAK [foto: US Departement of Defense]