USA’s ambassadør: Danskerne er begyndt at værdsætte diversitet

USA’s ambassadør: Danskerne er begyndt at værdsætte diversitet

20.02.2013

.

“Hvis du vil have succes i en globaliseret verden, må du erkende, at folk fra andre lande og kulturer kan være dygtige og have gode idéer.” Det siger USA’s ambassadør i Danmark, Laurie S. Fulton, som mener, at Danmark kan bidrage med noget unikt i forhold til grøn teknologi.

Fortalt til Hanna Ohm Cleaver


DANMARK I EN GLOBAL VERDEN: RÆSON har spurgt en række udlændinge med et særligt indblik i Danmark: Kan dansk kultur følge med?
LÆS OGSÅ:
Britisk forfatter: Giv plads til de store ambitioner i Danmark
Brasiliensk iværksætter om Danmark: Behov for mere lidenskab og flere radikale tanker
Tysk korrespondent: Udenlandske talenter skal føle sig velkomne
Kinesisk konsulent: Danskerne fremstår ofte en smule uhøflige


USA ER UNIK, fordi alle kommer andetsteds fra. De immigranter, der i sin tid kom til USA, pakkede deres liv sammen og rejste til et nyt og ukendt sted. De anede ikke, hvad de gik ind til. Folk fra hele verden kom for at forfølge deres drømme og skabe noget nyt. Den oplevelse er rodfæstet i os amerikanere: det er en del af os at skulle finde ud af det med fremmede fra mange andre lande og skabe et samfund sammen.

AMERIKANERNES HISTORIE skaber en forbindelse mellem mennesker, som ikke eksisterer i Danmark. Den udadvendthed vi har i USA, har danskerne ikke tillid til. Danskerne mener, at man skal holde fast på sine venner fra folkeskolen. Nogle har sagt til mig, at de nye venner, jeg får på mine rejser, ikke er mine RIGTIGE venner. I USA ser vi slet ikke på det på den måde. Vores udgangspunkt er, at vi bliver NØDT til at være venner og bygge samfundet op med de fremmede mennesker, vi har omkring os. I USA er der en rodfæstet erkendelse af, at folk fra forskellige steder i verden med forskellige baggrunde bidrager med noget værdifuldt til samfundet. Det er en del af den amerikanske ånd og den amerikanske drøm. Det er en fundamental forskel mellem danskere og amerikanere.

I LØBET AF DE 3,5 ÅR, jeg har været ambassadør i landet, har jeg bemærket en vis udvikling. Danskerne er begyndt at værdsætte diversitet mere; også den diversitet, som allerede eksisterer i for eksempel København og Aarhus. Der er en øget forståelse for, at folk kan have andre idéer. Også selvom de danske idéer i sidste ende altid er de bedste. Samtidig vokser erkendelsen af, at folk med andre baggrunde kan spille en positiv rolle i Danmark, i erhvervslivet osv. Hvis du vil have succes i en globaliseret verden, må du erkende, at folk fra andre lande og kulturer kan være dygtige og have gode idéer. Danskerne er begyndt at indse, at succes på det danske marked alene ikke er nok.

USA ER DANMARKS fjerdestørste handelspartner i øjeblikket. I eksporterer mere til USA, end I importerer. Danskere er generelt populære i USA og har altid været det på grund af gode engelskkundskaber, jeres måde at præsentere jer selv på, jeres humor og jeres høje uddannelsesniveau. De danskere, der studerer og arbejder i USA, har generelt et godt ry og bidrager til at styrke det gode forhold mellem vores to lande.

HVIS DANMARK KAN BIDRAGE med noget unikt til verden, er det grøn teknologi. Danskerne har lavet meget banebrydende arbejde for at udvikle vindsektoren, biomasseteknologi og bæredygtigt energiforbrug. Jeres succes inden for bæredygtighed hænger måske sammen med, at I er et lille land. Fordi I er små og samhørige, kan I bedre være selvforsynende med energi. Men jeg tror også, bæredygtighed er en del af danskernes mentalitet. Da jeg var lille og besøgte min danske familie, kørte mine kusiner altid rundt på cykler. Cykelkulturen er nu blevet del af den danske kultur. Vi forsøger ihærdigt at kopiere jeres cykelkultur i USA.

DANSKERNE BETALER MEGET i skat, men jeg tror ikke nødvendigvis, det begrænser iværksættere. I USA har nogen en tendens til at tro, at deres succes udelukkende skyldes egen indsats. Folk glemmer, at der også var offentlige skoler, veje og andre goder, der hjalp dem på vej – finansieret af skattepenge. Da jeg først kom til Danmark, blev jeg overrasket over, at folk ikke klagede over at betale skat. Det er en del af den danske mentalitet, som jeg blev vild med fra starten. Folk betaler villigt, fordi de kan se, hvad de får ud af det: sundhed, uddannelse og andre universelle goder.

ALLE DANSKERE BURDE tage til USA. Om ikke andet for at se, hvor stort det er. Det er vigtigt at få et andet perspektiv på verden. En del af USA’s succes skyldes vores forståelse af, at diversitet gør os rigere. Jeg savner den diversitet, hvor alle mulige forskellige typer mødes; hvor folk klæder sig forskelligt og har forskellige baggrunde. Her i Danmark spørger jeg mig selv: har alle danskere altid har sort tøj på?


Laurie S. Fulton er USA’s ambassadør i Danmark. Hanna Ohm Cleaver (f. 1987) er kandidatstuderende i antropologi på Københavns Universitet. Hun har tidligere været i praktik på den danske ambassade i Burkina Faso og arbejder som student i Udenrigsministeriets Afrikakontor. FOTO: USA’s ambassade/Deparment of State.