Spørgsmål 7: Hvem kommer bedst ud af den økonomiske krise?

Spørgsmål 7: Hvem kommer bedst ud af den økonomiske krise?

12.12.2013

.

VERDEN I 2014. Hvad bliver den mest opsigtsvækkende udvikling i 2014? Hvor starter den næste revolution? Hvad er verdens mest oversete problem? Og det mest overvurderede? Det er nogle af de 10 spørgsmål, RÆSON har stillet en række danske eksperter og meningsdannere i denne interviewserie. Se oversigten over alle 10 spørgsmål her.

INTERVIEWS af Oliver Kløvedal Reich og Nikolaj Arve Henningsen


SPØRGSMÅL 7. HVILKE NATIONER KOMMER I SKYGGEN AF DEN ØKONOMISKE KRISE BEDST UD AF 2013?

OLE BJERG: Norge.
CHRISTEN SØRENSEN: Det afhænger helt af, hvilke målvariable, der lægges vægt på. Hvis det er beskæftigelsen, så er det Japan.
JØRGEN ØRSTRØM MØLLER: Ingen. Vi lever endnu under økonomisk globalisering. Men dem, der brød med den økonomiske model kaldet Washington- konsensus med hyldest til frie markedskræfter etc., har klaret sig bedst.
ANDERS LADEKARL: De nationer, der udnytter krisen til at adressere strukturelle udfordringer for at være konkurrencedygtige over for lavindkomstlande, fx Danmark.
LARS TØNDER: Verdensøkonomien er ikke længere national, men global. Det betyder, at der ikke er nogen nationer, der tjener på den økonomiske krise. End ikke Kina er den økonomiske kraft, som landet var for bare tre år siden. Dem, der tjener stort på krisen, er de personer, virksomheder, og institutioner, der har så mange ressourcer, at de uhindret kan flytte produktion og penge hen, hvor profitraten er størst her-og-nu. Eksempelvis tjente Goldman Sachs i 2008 over 6 billioner dollars, men betalte kun 14 millioner dollars i skat. Det svarer til en skatterate på ca. 1 % delt mellem de i alt 28 lande, hvor selskabet var indregistreret.
BIRTE SIIM: Et bud kunne være Kina og de øvrige ’emerging economies’ i Asien, Latinamerika og Afrika.
ANDERS WIVEL: Østasien vil have pæn vækst, og behovet for at skaffe råstoffer til produktion og fødevarer til befolkningen vil betyde kinesiske, indiske og koreanske investeringer i Latinamerika og Afrika, som dermed begynder at få del i væksten.
MARIANNE LEVINSEN: Det bliver de lande, som vi kalder de ’emerging markets’: I Sydamerika, Sydøstasien og i Europa også Tyrkiet og Norge med det sorte guld De har økonomisk og befolkningsmæssig fremgang på alle fronter. Vi andre halter stadig af sted.
TRINE PERTOU MACH: Kina er stadig ”second to none”. Økonomisk har landet kunne fastholde svimlende vækstrater, krisen og landets størrelse taget i betragtning. Samtidig er landet i stand til at fremme politiske reformer.

Se oversigten over alle 10 spørgsmål her.


Oliver Kløvedal Reich (f. 1988) er medlem af RÆSONs chefredaktion. Han studerer Journalistik og Politik & Administration på Roskilde Universitet og er tidligere medredaktør på studentermagasinet Hippocampus. Han har studeret et semester i Buenos Aires og været i praktik på Debatten. Nikolaj Arve Henningsen (f. 1990) er RÆSONs daglige chefredaktør. Han studerer statskundskab på KU, er radiovært på Universitetsradioen og bestyrelsesmedlem i studenternetværket Policyforum. ILLUSTRATION: Shanghai, Kina (foto: Joan Campderrós-i-Canas via Flickr).