Partiforsker: Plads til et nyt parti på venstrefløjen

Partiforsker: Plads til et nyt parti på venstrefløjen

05.01.2013

.

De tidligere SF-profiler Mattias Tesfaye og Thor Möger kan få succes med et nyt parti på venstrefløjen, hvis de har et klart budskab og en kompetent ledelse. Det mener partiforskeren Karina Kosiara-Pedersen fra Københavns Universitet. »Et nyt venstrefløjsparti kan selvfølgelig blive en udfordring for de etablerede partier til venstre for midten,« siger hun.

INTERVIEW af Maria Arcel, RÆSONs Christiansborgredaktør


RÆSON: Er der plads til et nyt parti på venstrefløjen lige nu?
Karina Kosiara-Pedersen: Umiddelbart gav SF’s forpligtende samarbejde med Socialdemokraterne plads til venstre for SF, men det ser ud til, at Enhedslisten formår at udfylde dette rum. Men jeg vil ikke afvise, at et nyt parti kan få succes. Enhedslisten har fået mange nye vælgere, og de kan måske flyttes igen. Der er muligvis også en del mere eller mindre utilfredse SF’ere, der gerne vil skifte. Om det er tilstrækkeligt for at skabe et nyt parti, kan jeg ikke afgøre.

RÆSON: Hvem kan et nyt parti lade sig inspirere af?
Karina Kosiara-Pedersen: Nye partier kan hente inspiration fra både etablerede partier og andre nye partier, men især fra sociale bevægelser. Et nyt parti har langt færre af de traditionelle ressourcer som penge og partimedlemmer. Derfor skal de arrangere sig anderledes, i hvert fald i udgangspunktet. Internet, sociale medier og så videre giver de nye partier nogle gode muligheder for mobilisering og kommunikation.

RÆSON: Hvad skal Tesfaye og Möger undgå, hvis de stifter et nyt parti?
Karina Kosiara-Pedersen: De skal undgå nogle af de fejl, der tidligere har vist sig at være problematiske, når nye partier er blevet stiftet. For det første skal partiet have et bundt politiske budskaber. De skal vide, hvad de mener. Det er ikke tilstrækkeligt at være imod europæisk integration uden at have politiske holdninger på alle andre områder, som vi så med Demokratisk Fornyelse. Det er heller ikke tilstrækkeligt at være i tvivl om partiets holdninger, som vi delvist så med Ny Alliance. For det andet skal partiet have en politisk erfaren, kompetent og enig ledelse med visioner for partiets politik og strategi. Hvis politiske amatører skal have succes med et nyt parti, skal de have noget andet, for eksempel karisma eller en politisk niche. Men dét at undgå fejl er ikke det samme som at få succes.

RÆSON: Hvilke politikere kunne gå med i sådan et parti?
Karina Kosiara-Pedersen: Der kan være andre SF’ere, der er interesseret i at bidrage til et nyt projekt. Både af politiske og personlige grunde.

RÆSON: Er der nogen, som bør frygte et nyt parti?
Karina Kosiara-Pedersen: Et nyt venstrefløjsparti kan selvfølgelig blive en udfordring for de etablerede partier til venstre for midten. De politiske mærkesager og den politiske dagsorden, der kommer til at præge partiets første leveår, afgør hvem der bliver mest udsat. Det er min vurdering, at et nyt parti skal kunne hente vælgere fra alle tre partier til venstre for midten, hvis det skal have succes.


KARINA KOSIARA-PEDERSEN er lektor og centerleder for Center for Valg og Partier ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

MARIA ARCEL (f. 1990) er RÆSONs Christiansborgredaktør. Hun studerer journalistik på SDU og er redaktør på Lixen – Avisen for yngre journalister. ILLUSTRATION: Wikimedia Commons