Israel: Obama kommer – fordi han har lovet det

Israel: Obama kommer – fordi han har lovet det

19.02.2013

.

Den amerikanske præsident Barack Obama har netop annonceret, at han besøger Israel til foråret. Det skorter ikke på emner, som Obama kunne tage op med Netanyahu; heriblandt de lammede fredsforhandlinger med palæstinenserne og spændingerne med Iran. Primært ønsker Obama dog blot at indfri et gammelt valgløfte.

Analyse af David Jano


Den forgangne uge kom det frem, at præsident Barack Obama vil besøge Israel i løbet af foråret. Obama besøgte slet ikke Israel i sin første embedsperiode, og siden det Hvide Hus offentliggjorde det kommende visit, har spekulationerne om motivationen bag besøget svirret.
Der er altid nok at tale om for en siddende amerikansk præsident og hans israelske kolleger. Dette forår kunne mødet handle om alt fra kaos i Syrien til det iranske atomspørgsmål, det anstrengte bilaterale forhold mellem USA og Israel og ikke mindst den strandede fredsproces mellem Israel og palæstinenserne. Mest af alt handler visittet dog om, at Obama ønsker at indfri valgkampens løfte om at besøge Israel.


Obama er fredsprocessens håb

Fokus er i høj grad på, hvor meget Obama reelt ønsker at investere i nye fredsforhandlinger mellem Israel og palæstinenserne. Besøget giver Obama en oplagt mulighed for at kickstarte forhandlingerne mellem de to parter. Alt peger på, at en ny centrum-højre regering er på plads i Israel, når Obama kommer til landet. Dette giver eventuelle fredsforhandlingerne et potentiale, som ikke har været der i de seneste fire år under Netanyahu. Ved det netop afholdte valg i januar blev det nye centrumparti med Yair Lapid i spidsen, ”Yesh Atid”, landets næststørste parti med 19 mandater. Det forventes, at partiet vil spille en rolle i Netanyahus nye regeringskoalition. Dette kan styrke fredsprocessen, da den er en af Lapids mærkesager.

Desuden er Obama i sin anden præsidentperiode, hvilket betyder, at han er langt mere immun overfor kritik internt i USA og derfor kan fokusere mere på sine reelle politiske ambitioner og mindre på valgtaktik og meningsmålinger. Besøget kunne potentielt være starten på en lang og tung proces mod en fredsaftale mellem Israel og Palæstinenserne. Noget, der kan tage resten af Obamas tid som amerikansk præsident – skulle det overhovedet lykkes. Fortidens erfaringer viser tydeligt, at kun en aktiv amerikansk indblanding kan rykke afgørende ved de stridende parter. I disse tider er både israelere og palæstinensere fuldstændig låst i deres positioner. Hver part har sit eget narrativ, påberåber sig sin egen historiske ret til territoriet og afviser den modstridende parts krav. Obamas og hans nye udenrigsminister John Kerrys eneste mulighed er at tvinge parterne til at indse, at forhandlinger er den eneste vej til en løsning. Handler Obama ikke snart, så er vinduet til en to-statsløsning formentlig lukket for altid.


Iran overskygger palæstina

Flere israelske kilder, heriblandt ”Israel Army Radio”, hævder, at Obama vil forsøge at få et møde i stand mellem Netanyahu, Abbas og Jordans Kong Abdullah vedrørende fredsprocessen. Men i virkeligheden vil nøgleemnet under besøget endnu engang være Irans atomprogram. På FN’s generalforsamling i september 2012 udtrykte Netanyahu, at foråret 2013 er deadline for, hvornår Irans atomprogram kræver handling. Det er ikke tilfældigt, at Obama har valgt at lægge sit besøg netop her. Han kan bruge besøget på at overbevise Netanyahu og den israelske regering om, at Iran ikke besidder nukleare våben. Samtidig vil han skulle minde Netanyahu om, at USA besidder langt større militære muligheder overfor Iran, end Israel gør.

John Kerry har allerede udtalt, at med hensyn til Iran, så er den diplomatiske løsning stadig på bordet. Men det er alle andre muligheder også. Netanyahu medgiver, at han for to uger siden talte med Obama pr. telefon, hvor de diskuterede den amerikanske præsidents kommende besøg i Israel, og at et af emnerne ganske rigtigt er Iran. Netanyahu forventer dog ikke at blive sat på plads, men mener derimod, at Obamas besøg understreger det tætte forhold mellem USA og Israel.


Besøget handler ikke om Palæstina eller Iran – men om USA

Selvom forholdet til Iran vil blive diskuteret under besøget, så skal man næppe forvente for meget. Selvfølgelig understreger besøget endnu engang det tætte forhold mellem Israel og USA, som der er blevet sået tvivl om den seneste tid. Men selvom Obama som nævnt er mindre sårbar overfor kritik i denne valgperiode, så er besøget primært et indenrigspolitisk træk. Under efterårets valgkamp i USA forsøgte republikanerne at skade Obamas omdømme ved at fremstille ham som modstander af Israel. Som modtræk garanterede præsidentens nærmeste rådgivere, at Obama ville besøge Israel, hvis han blev genvalgt som præsident. Løftet vakte egentlig kun opsigt, fordi Obama tidligere er blevet kritiseret for ikke at have besøgt Israel i sin første embedsperiode. Han sprang Israel over på sin store tur til Mellemøsten i 2009, hvor han blandt andet holdt sin berømte tale til den muslimske verden i Cairo.
Obama lovede, at han ville tage til Israel. Tiden vil stadig vise, om besøget vil få reelle politiske konsekvenser for nogle af parterne.


David Jano (f. 1985) er cand.mag. i Moderne Mellemøststudier fra Syddansk Universitet, BA i Historie fra Københavns Universitet og har læst på University of Haifa i Israel. Han skriver fast for RÆSON, blogger for Jyllands-Posten og religion.dk og har optrådt som Israel-ekspert på TV2 News, hos Radio 24/7, DR P1 og på Berlingske Tidende.

FOTO: Flickr – Prime minister of Israel