Mikkelsen: ‘Dagpengelapperiet’ ligner borgerløn

Mikkelsen: ‘Dagpengelapperiet’ ligner borgerløn

20.05.2013

.

Dagpengeforslaget viser at sosserne mangler strategi – de hopper fra tue til tue for at forsøge at overleve. De har hårdnakket forsvaret dagpengestramningerne og fastholdt at der ikke var brug for flere midlertidige løsninger. Og det er så alligevel løsningen! Så jeg mener ikke at man kan tolke det ind i om de er gået for langt til højre. De mangler snarere et politisk kompas til at holde dem på sporet – Brian Mikkelsen (K)


UGEN IFØLGE… Hver uge beder RÆSON et panel af skiftende politikere vurdere konsekvenser og implikationer af en række aktuelle begivenheder. Svarene offentliggøres løbende. I denne runde spørger vi bl.a.:


I.
RØD LEJR. “Det er afgjort forkert at betragte Socialdemokraterne som et venstrefløjsparti” fastslog Bjarne Corydon (S) på forsiden af RÆSON KOMPAKT i marts. Har han ret? Er den nuværende ledelse – anført af Thorning og Corydon – ifærd med at ændre grundlæggende på Socialdemokraternes placering på det politiske spektrum?

■ BRIAN MIKKELSEN (K): Det er nødvendighedens lov, der gælder nu. De økonomiske udfordinger for Danmark er så store, at reformerne foreslået af K gennem årene er nødvendige for at finansiere velfælrdssamfundet. Det er derfor endnu alt for tidligt at vurdere, om S er i færd med at ændre deres placering på det politiske spektrum. Det, de er i gang med lige nu – at gennemføre reformer sammen med os og andre borgerlige partier – er alene et udtryk for, at realiteterne langt om længe er gået op for Socialdemokraterne: nemlig at den eneste måde at sikre et godt og sundt Danmark, der er parat til at tage udfordringerne op, er ved at gennemføre reformer. Noget som K har slået til lyd for meget længe. Hvis det fortsætter også i fremtiden, kan man måske begynde at tale om, at Socialdemokraterne har ændret deres ståsted. Jeg håber på det – for det vil være godt for Danmark at vi får S tilbage som et økonomisk ansvarligt parti. Det vil gøre dansk politik mindre polariseret til gavn for det samarbejdende folkestyre som jeg personlig tror er bedst for Danmark.

II.
DAGPENGEPAKKE. Er regeringens dagpengepakke et udtryk for at Socialdemokraterne siden valget HAR ført en politik, der trods alt har været længere til højre end selv partiets mest reformivrige ledelsesmedlemmer ønsker det? Burde man bruge pengene anderledes? Hvis ja, hvordan?

■ BRIAN MIKKELSEN (K): Dagpengeforslaget viser at sosserne mangler strategi, de hopper fra tue til tue for at forsøge at overleve. De har hårdnakket forsvaret dagpengestramningerne og fastholdt at der ikke var brug for flere midlertidige løsninger. Og det er så alligevel løsningen! Så jeg mener ikke at man kan tolke det ind i om de er gået for langt til højre. De mangler snarere et politisk kompas til at holde dem på sporet. Dagpengelapperiet koster 2 mia. kr., et mindre arbejdsudbud – og er en slags midlertidig borgerløn. Så det er den helt forkerte medicin. Hvis man havde 2 mia. kr. burde de bruge til at forbedre virksomhedernes konkurrenceevne – ved f.eks. at sænke selskabsskatten yderligere og fremskaffe reelle varige jobs til de arbejdsløse i stedet for at fastholde folk på passiv forsørgelse. Det giver en usund samfundsmoral, at der altid er nogle andre til at betale.

III.
BLÅ LEJR. Både V, K og LA lover i disse dage en fuldtonet reformkurs under en blå regering. Man kunne sige: ‘En klar liberalistisk valgplatform – med tydelig kan til den nuværende regering – kan koste Løkke stemmer men vil sikre ham manøvrerum, når magten er hans’. Ville du være enig i dén betragtning?

■ BRIAN MIKKELSEN (K): Fra Det Konservative Folkepartis side ligger der ikke nogen taktiske overvejelser bag vores ønske om en fortsat reformkurs. Når vi er så stærke fortalere for, at vi skal videre ad reformvejen, hænger det ene og alene sammen med, at det er helt og aldeles nødvendigt, hvis vi skal sikre vores samfund i fremtiden. Det er en holdning, som vi igennem mange år har givet udtryk for, og det vil vi blive ved med. Vi har verdens højeste skatter – mere end 2 millioner danskere lever af det offentlige – vi er ikke produktive og innovative nok. Der er brug for flere reformer. Kun godt at andre partier er enige med os. Tror ikke at den dagsorden vil koste stemmer. Vælgerne higer og søger efter klar tale, ikke alle mulige pragmatiske forbehold for sin egen politik.

IV.
DE DANSKE JOBCENTRE. I dagpengedebatten insisterer regeringen på at mange initiativer forlængst er igang. Mette Frederiksen (S) har varslet store ændringer i Jobcentrenes arbejde. Hvad mener du: Er det pr. definition en opgave for den offentlige sektor at hjælpe arbejdsløse i job? Hvis ja, hvorfor? Hvis nej, hvorfor ikke?

■ BRIAN MIKKELSEN (K): Det er så absolut ikke pr. definition en opgave for den offentlige sektor alene at hjælpe arbejdsløse i job. Indsatsen med at få arbejdsløse i job ude omkring i Jobcentrene har helt tydeligt været utilstrækkelig. Det er naturligvis en opgave, der skal løftes, men det bør helt sikkert ske sammen med eksempelvis private aktører. Det vil være sundt med konkurrence også på det område. Senest viser tal fra DA mandag, at Danmark har verdens dyreste beskæftigelsespolitik. Det skal vi gøre bedre og billigere.