Peter Mogensen: Thorning afslører Søvndals bluff

Peter Mogensen: Thorning afslører Søvndals bluff

21.02.2012

.

“S og R kan trampe ganske meget på SF’erne, uden de går. Og fordi S i forvejen føler sig presset, vil de føle sig kaldet til at trampe løs.” Det siger politisk kommentator Peter Mogensen om SF’s trusler om at forlade regeringen, hvis ikke de får en betalingsring. “Hvis SF forlader regeringen, må Søvndal gå af som formand. Truslen er derfor nogenlunde ligeså meget værd, som hvis Thorning truede med at udskrive valg – for hvem ville tro på det, når hun lige er kommet til magten?”

INTERVIEW af Lasse Marker, medlem af RÆSONs chefredaktion

RÆSON: SF truer med at forlade regeringen. Bluffer de?
Peter Mogensen: SF spiller på, at det vil se skidt ud for regeringen, hvis de går. Men det er bedre at true med at blive end med at gå, for de Radikale vil græde tørre tåre, hvis SF forlader regeringen. Den egentlige krise ligger i, at socialdemokraternes vælgerkorps også er hamrende imod en betalingsring, og at Thorning ligger kolossalt dårligt i meningsmålingerne. Det er derfor, hun ikke allerede har landet den flyvemaskine og fået taget en beslutning. Thorning er ikke interesseret i at miste SF, men på den anden side er hun heller ikke interesseret i at bringe sig selv ned under 20 % i meningsmålingerne.
RÆSON: Så bluffer SF? Eller kan de finde på at forlade regeringen, hvis ikke de får en løsning, de er tilfredse med?
Mogensen: Hvis SF forlader regeringen, så har Søvndal samtidig sagt, at hans tid som formand er forbi. For regeringsprojektet er Søvndals projekt, og det er ham, der har ledt partiet den vej. Hvis SF forlader regeringen, så er det fordi, Søvndals projekt ikke har kunnet bære, og så må Søvndal gå af som partiformand. Så når Søvndal truer med at trække SF ud af regeringen, så ved alle i S og R godt, at det også vil indebære et farvel til Søvndal. Truslen er derfor nogenlunde ligeså meget værd, som hvis Thorning truede med at udskrive valg – for hvem ville tro på det, når hun lige er kommet magten? S og R kan derfor trampe ganske meget på SF’erne, uden at de går. Og fordi Socialdemokraterne i forvejen føler sig presset og ikke har så meget at give af, så vil de føle sig kaldet til at trampe løs på SF’erne. Så ja, SF spiller pistolpolitik. Men jeg tror alligevel, at de vil kunne finde på at gøre alvor af deres trussel. Og jeg har flere gange selv anbefalet SF at forlade regeringen. Der er selvfølgelig det problem, at det er historisk, at SF er med i regering, og at det vil være pinagtigt for SF at forlade regeringen: for hvem vil gå i regering med dem igen, hvis de skrider efter et halvt år? Men kigger man på den rent politiske situation lige nu, så peger alt på, at SF bør gå ud af regeringen. SF’s problem er, at det er løsningen på betalingsringen, som SF skal finde næring ved i det næste lange stykke tid, hvor alle fremadrettede ting kun indeholder politiske rædsler for SF: kontanthjælp, førtid, fleksjob, skattereform ”you name it”.
RÆSON: Så S og R har råd til kun at give SF meget beskedne indrømmelser?
Mogensen: Det ræsonnement, som Søvndal kan have, er, at hvis SF ikke får noget her – og givet, at SF skal lægge ryg til alt det, der må komme, samt EL’s vedvarende kritik af, at SF er blevet et borgerligt parti – så vil SF miste yderligere opbakning og vil på et tidspunkt blive nødt til at forlade regeringen under alle omstændigheder. Det ræsonnement holder jo hele vejen hjem. Det er dét, som Søvndal har at forhandle med. Hvis han skal vælge mellem at blive pint ud over de næste år eller vælge at gå med ære, så vil han heller gå med ære. Det kan han tillade sig at sige.
RÆSON: Ja, for selvom at S og R ved, at Søvndal måske er ude i et bluff, så må de også være klar over, at det er et farligt spil, de er i gang med?
Mogensen: Det er på alle måder et farligt spil. 1) Det er et farligt spil for SF, der står med ryggen op imod muren. 2) Det er et farligt spil for Socialdemokraterne, der oplever stemmetilbagegang i meningsmålingerne. 3) Og det er et farligt spil, fordi det vil bidrage til fortællingen om, at projektet er håbløst og dødsfødt fra starten, hvis SF forlader regeringen allerede nu. Derfor er der pres fra alle tænkelige sider.

RÆSON: Så hvorfor er det, at Thorning ikke bare giver SF betalingsringen mod, at SF så holder deres mund det næste år?
Mogensen: Thorning er under kolossalt pres. En af S-ministrene sagde til mig, at ”Socialdemokraternes vælgere er holdt op med at læse aviser, fordi de simpelthen er bange for at åbne avisen og læse om de nye rædsler, som S byder dem dagligt, når regeringen udkommer med nye beslutninger”. Så ministrene helt ind i toppen er pinligt klar over, at grænsen for, hvad S-vælgeren kan klare, er mere end nået.

RÆSON: Hvis SF forlader regeringen, vil vi så se en SR-regering, der efter kort tid vil komme i mindre tal og blive tvunget til at udskrive valg?
Mogensen: Nej, det tror jeg ikke. Hvis meningsmålingerne havde været bedre for rød blok, så tror jeg, at fristelsen til at skippe SF ud af regeringen ville være betydelig. De radikale har ikke noget imod, at SF forlader regeringen. Det, der er ulempen ved et SF, der forlader regeringen nu, er, at det vil bidrage til indtrykket af, at noget der ser ud til at gå skidt, også går skidt. Men regeringens overlevelsesmuligheder og operationsdygtighed, tror jeg ikke, vil blive anfægtet, hvis SF forlader regeringen. For i de situationer, hvor regeringen skal hente stemmer til venstre for midten og skal have EL med, vil man som regel også kunne lave en aftale, som SF vil være med til. Og hovedparten af de ting, der ligger i regeringsgrundlaget skal alligevel vedtages med de borgerlige: skattereformer, kontanthjælp, førtidspension. Så hvis SF forlader regeringen, vil SR stadig kunne gennemføre deres politik med de borgerlige. Og det vil de radikale opleve som en forbedring. Så på en måde ville man kunne lave en klassisk SR-politik, hvor man vil have lettere ved at spille op til de borgerlige og ikke have et SF slæbende med rundt hele tiden, der piver over, at det gør ondt på dem. Så en SR-regering vil ikke have en forringet manøvredygtighed, hvis SF går. Men kunne nærmest sige tværtimod. Må så alligevel ikke, fordi SF jo har comittet sig til de ting, der står i regeringsgrundlaget. Men image-mæssigt og indtrykket af regeringen vil blive kraftigt forringet, hvis SF går nu.

RÆSON: Så Tornings hovedbekymring er ikke om regeringen kan overleve og få vanskeligere ved at føre sin politik, hvis SF går. Men snarere, at hele hendes projekt vil se falleret ud, og at hun vil miste opbakning i meningsmålingerne?
Mogensen: Ja, og Thorning har derfor heller ingen interesse i, at SF forlader regeringen, og hun burde kunne lande den her sag.
RÆSON: Tror du, at de finder en løsning?
Mogensen: Ja. Jeg er usikker på, om det indebære en betalingsring, men det indebære noget med kollektivtrafik-takster.
RÆSON: Thorning ville ikke i dag til tirsdags-pressemødet garantere – sådan som hun gjorde i sidste uge – at der kommer en betalingsring. Men hun sagde, at der kommer en rigtig god løsning i morgen. Hvem er det, som løsningen er rigtig god for?
Mogensen: Jeg tror, at det bliver et kompromis, som er godt for regeringen som helhed. Løsningen vil være god for regeringen som helhed, hvis sagen om betalingsringen forsvinder ud af alle menneskers tanker. Det er det, der vil gøre den god. Og hvis det ikke bliver en betalingsring, så vil den også være god for Thornings bagland i Herlev og andre steder.

RÆSON: Hvad er det for et SF, der vil står tilbage, hvis de forlader regeringen?
Mogensen: Jeg tror, at SF med stor sandsynlighed vil forlade regeringen i indeværende valgperiode. Og når det sker, så vil det være et parti, som vil finde tilbage til klassisk SF-politik. SF har et politisk problem ved, at de simpelthen er kommet for langt væk fra deres vælgerbase og det, som de traditionelt har stået for.
RÆSON: Vil man se en udskiftning af partitoppen med Søvndal og Thor Möger?
Mogensen: Ja, i den grad. De ryger samme dag. I det sekund, hvor SF ikke længere er i regering, er Thor Möger ikke længere en del af løsningen, men en del af problemet. Lige nu er Thor Mögers rolle at sikre, at SF kan fungere i regeringen. Men i det sekund, hvor SF ikke længere er i regering med det partiprogram, som Thor Möger og Søvndal har strikket sammen, vil de to være nogle, man sætter helt ned bagerst i klassen.
RÆSON: hvem vil blive den nye partileder? Ida Auken?
Mogensen: Ligesom hos de konservative, så flyder det ikke med partileder-kandidater i SF. SF kan være tvunget til at gå ungt, og hvis de gør det, så er mit bud Ida Auken, som er en mini-Mette Frederiksen.

Lasse Marker (f. 1986) er medlem af RÆSONs chefredaktion. Han har to bachelorgrader fra Københavns Universitet – en i Dansk og en i Statskundskab – og er kandidatstuderende på Statskundskab og Historie på KU. Desuden ansat på Politiken. ILLUSTRATION: pressefoto