Overblik: Hollandes vej til Élysée

Overblik:
Hollandes vej til Élysée

13.04.2012


François Hollande slog Nicolas Sarkozy ved anden og afgørende runde af det franske præsidentvalg. En af EU’s mest indflydelsesrige medlemsstater er skiftet fra borgerligt til socialistisk styre. Et skifte, der kommer til at påvirke hele Europa. RÆSON har dækket Hollandes ved til sejren gennem en række portrætter, interviews, analyser og kommentarer.

Af Villads Andersen, RÆSONs daglige redaktør


François Hollande: Endelig begynder problemerne
François Hollandes sejr over Nicolas Sarkozy efterlader en splittet højrefløj og en lang liste med spørgsmål om Frankrigs og Europas fremtid.


Sarkozy har slået sig selv ud før sidste omgang
Præsidentvalgets første runde har sat Nicolas Sakozy i en nærmest umulig situation. For at komme i nærheden af genvalg er han nødt til at erobre ikke blot Marine Le Pens stemmer, men også den midtsøgende François Bayrous vælgere. Det kan han ikke, så på søndag får Frankrig efter alt at dømme en socialistisk præsident. Franskmændene tror dog ikke, det kommer til at ændre noget.


Fransk præsidentvalg: Vejen til det første forudsigelige resultat
Hollande og Sarkozy skal som forventet dyste om præsidentposten efter første runde af det franske præsidentvalg. RÆSON gør her status over de seneste 12 måneders intense valgkamp.


Valgkampens altoverskyggende temaer
Den økonomiske krise og EU har domineret den franske valgkamp op til valgets første runde, der afgøres i dag. Men også kandidaternes personlige stil, kørekortsregler og halalkød har spillet en rolle. Her er fem afgørende temaer i kampen om præsidentposten.


De unge stemmer på nationalistpartiet
Med Marine le Pen i spidsen har Front National undergået et generations- og et identitetsskifte. Det er nu det største parti blandt vælgere mellem 18 og 25 år. Foran både socialistpartiet og Sarkozys UMP og langt, langt foran de gamle protestpartier på venstrefløjen.


Mélenchon: Succesfuld socialist og stædig sabotør
Jean-Luc Mélenchon er den franske valgkamps store overraskelse. Med sin stærke karisma og overbevisende talegaver giver han den rendyrkede socialisme en renæssance i Frankrig. Men Mélenchons succes kan samtidig koste venstrefløjen sejren.


Politikerne vejer tungere end politikken
Franskmændene er ikke meget for den liberale politik, Sarkozy og Hollande i store træk er fælles om. Men de søger ikke ud på fløjene efter alternativer, for de kan heller ikke forlig sig med højreekstremister eller ekskommunister. Det betyder, at valgkampen kommer til at handle mere om personlighed end politik.


Fransk præsidentpost: Et permanent statskup
Den franske præsidents magtbeføjelser er uden sidestykke i noget andet demokratisk land. Det er resultatet af en umulig forening af landets to traditionsrige styreformer: monarkiet og republikken.


Hollande: Velforberedt favorit med for store ambitioner
Francois Hollande er favorit til at vinde det franske præsidentvalg. Han har dog to alvorlige hovedpiner: Politikerleden blandt franskmændene vokser, og Europas statsledere blander sig utidigt i valget.


Sarkozy og Hollande vil føre samme EU-politik
Politiske analytikere fremhæver ofte, hvor uenige Sarkozy og Hollande er, når det kommer til fransk EU-politik. Men i virkeligheden lægger de to kandidater op til samme linje på en lang række punkter. Spørgsmålet er ikke, hvordan politikken skal se ud, men hvordan den skal føres ud i livet.


Sarkozy: Handlekraftig populist på vakkelvorn knivsæg
Præsident Nicolas Sarkozy har efter tragedien i Toulouse demonstreret, at han kan styre i krisetid. Men for at vinde valget i maj skal han gå en svær balancegang mellem de populistiske enkeltsager og ønsket om at samle nationen under ét.


Marlene Wind: Terrorangrebene i Toulouse sender Sarkozy på sejrskurs
”Det er ikke længe siden, at Sarkozy blev betragtet som en færdig mand. Men terrorsagen i Toulouse har styrket hans position markant, og i dag er han et seriøst bud på en vinder af det franske præsidentvalg. I hvert fald hvis han ikke misbruger muligheden.” Det siger professor i statskundskab Marlene Wind til RÆSON.


Derfor vinder Hollande
Sarkozy kæmper desperat for at samle stemmer fra både venstre- og højrefløjen, men med sin egenmægtige stil, stridigheder i egne rækker og løftebrud på stribe er han efter alt at dømme ved at skubbe sejren over til socialisternes Francois Hollande.


Fakta om det franske præsidentvalg:
■ Det franske præsidentvalg afholdes af to omgange: 22. april og 6. maj.
■ I første runde dyster 10 kandidater om stemmerne
■ Hvis én kandidat sikrer sig mere end 1/2 af stemmerne, er præsidentvalget afgjort
■ Hvis ikke, dyster de to med flest stemmer i første runde om embedet i anden runde.
■ Alle prognoser tyder på, at den siddende præsident Nicolas Sarkozy og socialisternes kandidat François Hollande skal ud i en anden runde.


Villads Andersen (f. 1988) er RÆSONs daglige redaktør. Kandidatstuderende i analytisk journalistik ved Aarhus Universitet og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Bachelor i medievidenskab med tilvalg i retorik. Forhenværende redaktør på blandt andre Musiktidsskriftet Geiger. ILLUSTRATION: Socialisternes kandidat François Hollande (Foto: Shutterstock)